Nå blir det ulovlig å være hjemløs i Ungarn (igjen)

De som blir «tatt» risikerer bøter og fengselsstraff.

OVERFYLT: Hjemløse menn sover på gulvet i det såkalte «Heated Street»-hjemmet i Budapest. Da dette bildet ble tatt i februar, holdt myndighetene på å bestemme seg om de igjen skulle gjøre det ulovlig for hjemløse å sove ute. Det har de nå vedtatt. Foto: AP / Bela Szandelszky / NTB Scanpix
OVERFYLT: Hjemløse menn sover på gulvet i det såkalte «Heated Street»-hjemmet i Budapest. Da dette bildet ble tatt i februar, holdt myndighetene på å bestemme seg om de igjen skulle gjøre det ulovlig for hjemløse å sove ute. Det har de nå vedtatt. Foto: AP / Bela Szandelszky / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like før vinteren trer inn, innfører ungarske myndigheter nå en lov som skal fjerne byens hjemløse fra gatene, skriver BBC.

Det skaper fortvilelse blant uteliggerne i blant annet Budapest, som mandag samlet seg i protest utenfor parlamentet.

Det er ikke første gang ungarske myndigheter innfører lover mot å sove utendørs eller på tett befolkede steder. Blant annet i 2011 skjedde det samme.

De mange hundre oppmøtte demonstrantene mener den nye loven igjen vil være med på å kriminalisere hjemløse - som vil kunne risikere å få bøter eller fengselsstraff dersom de blir «tatt» for å sove utendørs.

- Jeg bor i et telt utenfor byen. Alt jeg ønsker av myndighetene er sjansen til å leve et OK liv, sier Betti Fetter (50), som har bodd på gata i Budapest i 23 år, ifølge BBC.

Myndighetene i landet mener derimot at det finnes mer enn nok av plasser til de boligløse på herbergene som er laget for dem, og sier loven er laget for å hjelpe dem.

De som blir «tatt» i å sove på åpne plasser vil dermed fra neste uke av bli risikere å bli straffet med samfunnstjeneste, bøter eller fengsel. Det samme risikerer de dersom de skulle motsi å flytte på seg når de blir bedt om det, eller om de blir sett på samme sted to ganger, ifølge den britiske rikskringkasteren.

FÅR IKKE VÆRE HJEMLØS: Hjemløse Istvan Bujtor tigger penger i Budapest, Ungarn, her på et bilde fra 2002. Mandag 30 september bestemte myndighetene seg for å ulovliggjøre soving utendørs eller på tett befolkede plasser. Foto: AFP / FERENC ISZA / NTB Scanpix
FÅR IKKE VÆRE HJEMLØS: Hjemløse Istvan Bujtor tigger penger i Budapest, Ungarn, her på et bilde fra 2002. Mandag 30 september bestemte myndighetene seg for å ulovliggjøre soving utendørs eller på tett befolkede plasser. Foto: AFP / FERENC ISZA / NTB Scanpix Vis mer

- Hjemløse har alltid blitt trakassert av myndighetene. De blir stigmatisert, trakassert og kriminalisert, sier Tessa Udvarhelyi i Budapest-aktivistgruppa The City Belongs to Everyone.

Hun mener nærmere 10 000 personer er hjemløse i hovedstaden. Mange bor også i skur de har bygget selv, eller i skogen utenfor hovedstaden.

Til sammenligning finnes det, ifølge aktivistgruppa, i underkant av 6 000 plasser på herbergene for de hjemløse. Det gjør at 4 000 personer må belage seg på å finne andre steder å sove, skriver BBC.

Mange av herbergene skal være fylt til randen av folk, særlig om vinteren, mener aktivistgruppa, men myndighetene i landet nekter for at det er snakk om at 4 000 mennesker må finne andre steder å sove.

- Det finnes mer enn nok av plasser på dagtid og på natterstid. Vi mener de er nesten 100 prosent dekt, sier Ferenc Kumin, talstmann for statsminister Viktor Orban.

Loven er i prakis et tillegg til en lovforandring i 2012. Loven fikk derimot ikke tre i kraft fordi flere mente den stridet imot grunnloven.

A homeless man sleeps in an underpass at Budapest s Western railway station on January 20,2005. At the moment there are between 35,000 and 40,000 homeless people in Hungary, of whom 30,000 live in Budapest. Picture taken January 20. REUTERS/Str BC-HUNGARY-HOMELESS
A homeless man sleeps in an underpass at Budapest s Western railway station on January 20,2005. At the moment there are between 35,000 and 40,000 homeless people in Hungary, of whom 30,000 live in Budapest. Picture taken January 20. REUTERS/Str BC-HUNGARY-HOMELESS Vis mer