Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel- og Palestina-konflikten:

- Nå blir det vanskelig for kristne å besøke hellige steder

Norske Liv Snesrud ble i helga utvist fra Israel, og var langt fra alene. - Mange ortodokse kristne skulle feire jul, men ble nektet innreise, sier Snesrud.

UTVIST: I helga opplevde Kirkens Nødhjelp-ansatte Liv Snesrud å bli utvist fra Israel. Snesrud har vært KNs stedlige representant i Palestina. Foto: Kirkens Nødhjelp
UTVIST: I helga opplevde Kirkens Nødhjelp-ansatte Liv Snesrud å bli utvist fra Israel. Snesrud har vært KNs stedlige representant i Palestina. Foto: Kirkens Nødhjelp Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som Norges ferske utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, nå er i Israel og de palestinske områdene på sitt første offisielle besøk, ble en norsk hjelpearbeider utvist fra Israel i helga, skriver den israelske avisa Ha'aretz.

Kirkens Nødhjelp bekrefter at det er deres ansatte Liv Snesrud, tidligere stedlig KN-representant i Palestina, som ble anholdt, avhørt - og så utvist.

- Jeg skulle til Jerusalem for å ha møter på vårt kontor, med kirkepartnere og flere andre. Etter avhør og timer på et interneringssenter, fikk jeg beskjed om at jeg ble utvist for å ha fasilitert illegal innvandring. Jeg reagerer sterkt på anklagene, sier Snesrud til Dagbladet.

- Grunnløse beskyldninger

ORTODOKS JUL: I går feiret ortodokse kristne jul, og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas var til stede da den gresk-ortodokse patriarken av Jerusalem, Theophilos III, holdt midnattsmesse i fødselskirka i Betlehem i går. Foto: Palestinian President Office (PPO) / Reuters / Scanpix
ORTODOKS JUL: I går feiret ortodokse kristne jul, og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas var til stede da den gresk-ortodokse patriarken av Jerusalem, Theophilos III, holdt midnattsmesse i fødselskirka i Betlehem i går. Foto: Palestinian President Office (PPO) / Reuters / Scanpix Vis mer

Ha'aretz skriver at Liv Snesrud har hjulpet folk med å «få visum under feilaktige forutsetninger i flere år». Avisa skriver videre at personene som har blitt hjulpet ikke har jobbet med humanitært arbeid, men med politikk.

- Dette er grunnløse beskyldninger. Jeg har aldri jobbet med å fasilitere visumsøknader, verken da jeg ledet KNs kontor i Jerusalem eller ellers, sier Snesrud.

Fra oktober 2015 til juli 2016 jobbet hun som stedlig representant for KN. Siden 2013 har Snesrud jobbet med det såkalte ledsagerprogrammet, der kirker fra over 20 land er involvert.

Verre for kristne

Her er det internasjonale personer som følger palestinske barn til og fra skolen, for å unngå at de blir angrepet av relativt aggressive jødiske bosettere.

- På interneringssenteret i helga møtte jeg ortodokse kristne fra både Russland, Georgia, Ukraina og USA, som skulle feire den ortodokse juleferinga som var i går. Dette betyr at det blir vanskelig for kristne å komme til de hellige stedene i Jerusalem og Betlehem, sier Snesrud.

Det er langt fra første gang at medarbeidere tilknyttet ledsagerprogrammet blir nektet adgang til Israel.

- Men vi vil sterkt bestride anklager om at vår medarbeider gjennom sitt arbeid har lagt til rette for ulovlig innvandring til Israel. Vi reagerer sterkt på denne typen beskyldninger mot en medarbeider tilknyttet et humanitært program som er gitt høy prioritet av FN, og vil be israelske myndigheter om en forklaring på dette, sier Håkon Haugsbø, kommunikasjonssjef i Kirkens Nødhjelp.

Norge kritisk

Snesrud roser ansatte i norsk utenriksdepartement for å ha forsøkt å hjelpe henne da hun ble avhørt, internert og så utvist fra Israel.

- Det har blitt verre og verre å komme inn til de palestinske områdene, sier Snesrud.

Hun vet ikke om hun sjøl får komme tilbake til Israel og de palestinske områdene, og viser til saker der folk som har blitt utvist har måttet vente ti år før de fikk komme tilbake Israel igjen.

- Vi har den siste tiden sett at representanter for sivilt samfunn fra flere land, inkludert fra USA, har blitt nektet innreise til Israel. Norge stiller seg kritisk til dette, og har gitt uttrykk for det til israelske myndigheter. Senest i går tok jeg dette opp med statsminister Netanyahu, og jeg gjentok det i dag i møtet med ministeren for regionalt samarbeid, sier Ine Eriksen Søreide, som er på besøk for å møte israelere og palestinere disse dagene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!