Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå blir det varmere i hele landet

Store væromslag kan bety vanskeligheter for meteorologene.

VINTERKULDE: Det har vært kaldt i Norge de siste ukene. Nå kommer det imidlertid et enormt væromslag og mildvær i ei uke eller to. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VINTERKULDE: Det har vært kaldt i Norge de siste ukene. Nå kommer det imidlertid et enormt væromslag og mildvær i ei uke eller to. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tørt, klart, stille, skyfritt og kaldt. Det har vært væroppskriften i store deler av landet de siste ukene.

De som synes det har vært litt vel kaldt, med tosifrede minusgrader i ei uke i strekk flere deler av landet, kan glede seg til den kommende helga og uka.

Store variasjoner Det er store temperaturvariasjoner og mildvær på gang i store deler av landet mot slutten av denne uka.

- Det blir varmere fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord fra i morgen, sier meteorolog Mariann Aabrekk ved StormGeo til Dagbladet.

Hovedstaden kan for eksempel våkne til 12-14 minusgrader på fredag morgen. Mot kvelden kan gradestokken krype opp mot null grader.

På grunn av den kalde, stillestående lufta som presses nedover er det blitt enorme lokale temperaturvariasjoner i Norge, som har gjort det vanskelig for meteorologene å melde temperaturer. Det kan det også bli med væromslaget til helga.

- I Sør-Norge blir det veldig stigende temperaturer. Det blir generelt mer vind, litt gråere og mildere. Det er et stort væromslag som venter nå inn mot helga, sier statsmeteorolog Bjart Eriksen til Dagbladet.

Å varsle om temperaturer vil heller ikke bli lett i uka som kommer.

- Det kan bli mye bom på temperaturer, blant annet fordi den kalde lufta som nå har vært, blir værende i dalstrøk.

Advarer mot glatte veier Nå viser imidlertid alle tendensene i værtypene at det blir mildere, med vinder fra Sørvest.

- Et lavtrykk fra Sørvest kommer inn over landet og gjør det langt mildere. Det vil også føre med seg nedbør, som snø i fjellet og først og fremst som regn og sludd der folk bor i Sør-Norge. Det vil ikke lenger være stille, klart og skyfritt, men vind og vær, sier Aabrekk om den kommende uka.

Statsmeteorolog Eriksen sier Vestlandet og Møre og Romsdal får det tristeste været de neste seks dagene.

- I Nord-Norge blir det vekslende værforhold med opphold og perioder med snø eller sludd. Kysten av Vestlandet er mest utsatt for mildværet og vinden. Der vil det bli regn og mye vind. Skigåere over hele landet kan glede seg over litt mildere temperaturer, men fortsatt gode snøforhold, sier han.

Lørdag morgen kan bli vanskelig for sjåfører på Østlandet.

- Det vil trolig komme nedbør Østafjells natt til lørdag. Det vil komme i form av regn noen steder og snø i høyden. Det er viktig i og med at nedbøren som faller som regn på kysten, kombinert med minusgrader på bakken, kan føre til veldig glatte veier i kystnære strøk i Sør-Norge på lørdag, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media