OBAMA-MØTE: At Obama i løpet av måneden vil møte Dalai Lama øker utvilsomt spenningen mellom USA og Kina, etter at Beijing advarte Obama-administrasjonen mot å gjøre det. Foto: AFP PHOTO / William WEST/SCANPIX
OBAMA-MØTE: At Obama i løpet av måneden vil møte Dalai Lama øker utvilsomt spenningen mellom USA og Kina, etter at Beijing advarte Obama-administrasjonen mot å gjøre det. Foto: AFP PHOTO / William WEST/SCANPIXVis mer

Nå blir forholdet mellom USA og Kina enda mer betent

Obama åpner dørene for Dalai Lama denne måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): USAs president Barack Obama vil i løpet av denne måneden ta i mot Dalai Lama i Det hvite hus, ifølge en kunngjøring fra Obama-administrasjonen. Det har lenge vært kjent at Tibet-lederen har planlagt en tur til USA, men det er først nå bestemt at han skal møte Obama.

Kunngjøringen representerer et politisk betent problem, og kommer på et tidspunkt da forholdet mellom stormaktene USA og Kina allerede er svært betent. Beijing har advart president Obama mot å møte Dalai Lama, men det ser nå ut som at USA overser denne advarselen.

Klimaforhandlingene i København, cyberangrep, våpensalget til Taiwan, den kunstige lave kinesiske valuaten og nå det varslede Obama-møtet med Tibets åndelige leder Dalai Lama - alt dette bidrar til at tonen mellom Beijing og Washington er skarpere enn på lenge.

LES: Trodde de skulle bli bestevenner med Obama

Og et Kina som føler seg viktigere og mektigere som global aktør har ikke tenkt å bøye av for USA.

- Om den amerikanske lederen velger å møte Dalai Lama denne gangen, kommer det til å true tilliten og samarbeidet mellom Kina og USA, sa Zhu Weiqun på en pressekonferanse tirsdag. Zhu er viseminister i kommunistpartiets departement som tar seg av forholdet til Dalai Lama.

Han benyttet også muligheten til å gi Dalai Lama det glatte lag og kalte munken en «separatist» og «bråkmaker» som er fast bestemt på å så hat til Kina i resten av verden.

Obama-administrasjonen er overrasket over Kinas reaksjon.

- Presidenten fortalte Kinas ledere da han var i Kina at han ville møte Dalai Lama, og det blir han å gjøre, sa talsmann Bill Burton ifølge Reuters torsdag.

Wang Baodong, som er talsperson for den kinesiske ambassaden i Washington, ber ifølge nyhetsbyrået AP Obama-administrasjonen droppe møtet for å unngå å forurense forholdet mellom de to landene ytterligere.

- Sett med amerikanernes øyne har nok USA strukket seg langt og vist seg veldig imøtekommende. Obama lot for eksempel være å møte Dalai Lama ved forrige korsvei. Når de nå signaliserer at de skal møte ham, er det et tegn på at USA strammer til i forhold til Kina, sa forsker Anders C. Sjaastad ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) til Dagbladet torsdag.

GOOGLE-KRANGEL: Forholdet mellom Kina og USA er også blitt satt på prøve i forbindelse med bråket rundt internettgiganten Google. I desember ble Google utsatt for hackerangrep fra kinesiske kilder, og USAs utenriksminister Hillary Clinton fordømte Kinas internettpolitikk i klare ordelag. Her legger kinesiske Google-brukere blomster foran gigantens hovedkvarter i Beijing. Foto: AP Photo/Vincent Thian/Scanpix
GOOGLE-KRANGEL: Forholdet mellom Kina og USA er også blitt satt på prøve i forbindelse med bråket rundt internettgiganten Google. I desember ble Google utsatt for hackerangrep fra kinesiske kilder, og USAs utenriksminister Hillary Clinton fordømte Kinas internettpolitikk i klare ordelag. Her legger kinesiske Google-brukere blomster foran gigantens hovedkvarter i Beijing. Foto: AP Photo/Vincent Thian/Scanpix Vis mer