Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå blir han statsminister - som sin legendariske far

Justin Trudeau (43) den store valgvinneren i Canada.

 1974:  To år gamle Justin er med sin far, daværende statsminister  Pierre Trudeau,  på et valgmøte i Vancouver. I natt ble det klart at 43 år gamle Justin Trudeau selv blir statsminister i Canada. Arkivfoto: Stephen Shames, Polaris/NTB Scanpix.
1974: To år gamle Justin er med sin far, daværende statsminister Pierre Trudeau, på et valgmøte i Vancouver. I natt ble det klart at 43 år gamle Justin Trudeau selv blir statsminister i Canada. Arkivfoto: Stephen Shames, Polaris/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det liberale partiet har vunnet valget i Canada og dermed satt sluttstrek for ni år med konservativ regjering.

Statsminister Stephen Harper trekker seg etter valget.

De første resultatene viste at de liberale under ledelse av Justin Trudeau vant samtlige 32 mandater fra atlanterhavsprovinsene på østkysten, der de hadde 16 fra før. Partiet har også gjort det bra i Ontario og Quebec.

43 år gamle Trudeau, som er sønn av tidligere statsminister Pierre Trudeau, etterfølger Harper som statsminister.

Justin Trudeau har en viktig arv å føre videre. Hans karismatiske far Pierre, som var statsminister i 15 år og døde i 2000, betraktes av mange som det moderne Canadas far.

God margin
Selv om de endelige resultatene ikke foreligger, ligger de liberale an til å få 186 av Parlamentets 338 mandater, godt over de 170 som trengs for flertall, ifølge prognosene.

De konservative ligger an til å få 106 mandater og blir dermed det nest største partiet, og det som i Canada er den offisielle opposisjonen.

Kort etter at det ble klart hvilken vei vinden blåste, trakk Harper seg som leder for det konservative partiet. Han fortsetter imidlertid i Parlamentet siden han beholdt sitt eget sete.

Sterk innspurt
Trudeau og hans sentrumsorienterte Liberale parti kom sterkt mot slutten av valgkampen etter lenge å ha ligget på tredje plass bak både de konservative og det sosialdemokratiske NDP.

Trudeau ble valgt til leder av partiet for bare to år siden, og med sitt ungdommelige utseende måtte han stå imot personangrep fra de konservative om at han var for ung og ennå ikke klar til å lede landet.

Men til slutt var det et utbredt ønske blant canadierne om et skifte etter tre konservative regjeringer på rad, og han dro fordel av at Harper er mer upopulær enn noensinne.

Mens jubelen steg til værs på de liberales valgvake i Montreal, var stemningen mer dempet i de konservatives hovedkvarter i Calgary.

Skattlegge de rike
Blant Trudeaus valgløfter er å heve skatten for de rikeste og senke den for vanlige canadiere, samtidig som han planlegger å bruke milliarder av dollar på infrastrukturprosjekter for å få fart på en stillestående økonomi.

 2015:  Etter valgopptellingen natt tirsdag, er det klart at Justin Trudeau blir statsminister - som sin far. Her på valgvake i Montreal sammen med kona Sophie Gregoire. Foto: Jim Young, Reuters/NTB Scanpix.
2015: Etter valgopptellingen natt tirsdag, er det klart at Justin Trudeau blir statsminister - som sin far. Her på valgvake i Montreal sammen med kona Sophie Gregoire. Foto: Jim Young, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

De konservative er ikke de eneste som går på en smell. Også NDP som lenge lå godt an, har gjort det dårlig og blant annet tapt flertallet de hadde i Quebec.

Hett om nikab-forbud
Ifølge Radio Canadas prognose får NDP bare sju mandater til sammen, ned fra 54 i den sittende nasjonalforsamlingen.

En årsak til NDPs dårlige resultat er at de er imot forbudet mot nikab som Harper-regjeringen har innført og som ble avvist av domstolene.

Et slikt forbud har støtte fra 80 prosent av kanadierne.

Internasjonalt samarbeid
Seieren til de liberale peker mot en mer multilateral tilnærming til internasjonal politikk etter at regjeringen til Harper distanserte seg fra FN og blant annet trakk seg fra Kyoto-avtalen.

Trudeau har sagt at han vil bedre forholdet til USAs president Barack Obama, trekke kanadiske styrker ut av koalisjonen mot IS i Syria og Irak og heller satse på en humanitær tilnærming. Han vil også bidra til kampen mot klimaendringer.


(NTB - AFP - Reuters).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!