Nå blir han UNICEF-ambassadør

Den tidligere barnesoldaten Ishmael Beah.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den tidligere barnesoldaten Ishmael Beah (27) ble reddet ut av borgerkrigen i hjemlandet Sierra Leone av UNICEF, og sendt til USA. Nå er han utnevnt til UNICEF-ambassadør for barn rammet av krig, skriver The Guardian.

Som 13-åring ble Beah rekruttert av regjeringshæren i Sierra Leone, som gjorde ham dopavhengig og det å ta liv til en dagligdags ting.

Han beskriver prosessen og opplevelsene sine i boka «En bedre dag i morgen», som er utgitt i en rekke land. Når han ikke er på lanseringsturné for boka, studerer han statsvitenskap - eller snakker om sine opplevelser i freds- og organisasjoner.

Han har talt for FN, og nå er han altså offisielt tatt opp i FN-systemet gjennom sin UNICEF-rolle.

- Da jeg kom til USA visste nesten ingen noe om hjemlandet mitt. De tenkte det var et land i evig krig, der menneskene var født voldelige. Jeg ville vise at det fantes et Sierra Leone før krigen, dessuten ville jeg gi barnesoldater et ansikt, sa han da Dagbladet.no møtte ham.

Beah synes det er greit å være det ansiktet, så lenge han får brukt posisjonen til å arbeide mot krig og bruken av barnesoldater.

- Jeg vil ikke at folk skal synes synd på meg. Jeg overlevde jo. De må heller tenke på hva de kan gjøre, som å støtte UNICEF i deres arbeid mot bruk av barnesoldater, oppfordrer Beah.

Les også: Ishmael (27) er krigens ansikt

NÅ SKAL HAN HJELPE FLERE: Ishmael Beah møtte media da han ble utnevnt til UNICEF-ambassadør i New York denne uka. Foto: REUTERS/SCANPIX
NÅ SKAL HAN HJELPE FLERE: Ishmael Beah møtte media da han ble utnevnt til UNICEF-ambassadør i New York denne uka. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
FERSK AMBASSADØR: Permanent representative of Sierra Leones FN-representant Joe Robert Pemagbi (til høyre) gratulerer den ferske UNICEF-ambassadøren Ishmael Beah i New York denne uka.
KRIGEN HAR BRENT SEG FAST: - Jeg husker i detalj hva som skjedde i krigen, og jeg vil aldri glemme det. Alt jeg opplevde i krigen var så nytt, så annerledes at det alltid vil være med meg, sa <a href=\'http://en.wikipedia.org/wiki/Ishmael_Beah\'>Ishmael Beah</A> da Dagbladet.no <a href=\'http://www.dagbladet.no/kultur/2007/09/28/513448.html\'>møtte ham</A>.