BLIR BØNDENES SJEF: Tidligere helsebyråd i Oslo, nå First House-ansatt med permisjon fra Frps's sentralstyre, Sylvi Listhaug, blir ventelig presentert som ny landbruksminister i dag. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet
BLIR BØNDENES SJEF: Tidligere helsebyråd i Oslo, nå First House-ansatt med permisjon fra Frps's sentralstyre, Sylvi Listhaug, blir ventelig presentert som ny landbruksminister i dag. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, DagbladetVis mer

Nå blir hun sjef for «et kommunistisk system som ikke har vært endret noe særlig de siste 60 årene»

Slik karakteriserer påtroppende landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) jordbruksavtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka ti i formiddag leser påtroppende statsminister Erna Solberg opp alle statsrådsnavnene, men samtlige har lekket til pressen på forhånd.

Når Solberg så kommer ut på slottsplassen litt etter klokka 12, har hun med seg Sylvi Listhaug (Frp) som landbruksminister.

Hun går til jobben med en betydelig reformiver, dersom hun fortsatt står for synet på landbrukspolitikken hun presenterte i en kronikk på E24.no i 2010, under tittelen: «Kommunisme på norsk».

- Har ingen fremtid Listhaug skriver: «Tenk på et scenario der staten regulerer hvor mange sofaer møbelfabrikkene i Norge kan produsere i løpet av et år, hvor mye fabrikkene skal tjene per sofa, og hvor mye du som forbruker skal betale for sofaen. Det ville bli definert som et kommunistisk system der det offentlige regulerer alt. I landbrukssektoren har vi et slikt system som alle politiske partier, unntatt FrP, støtter.»

Hun fortsetter med å refse partiet Frp nå går i regjering sammen med: «Også Høyre har latt seg knekke av landbrukslobbyen til å ville videreføre jordbruksavtalen», heter det i kronikken.

Listhaug, som det siste halvannet året har jobbet som kommunikasjonsrådgiver i First House, argumenterer for at bonden må settes fri - og gis tillatelse til å produsere hva man vil og så mye man vil. Reguleringen av landbruket må lempes betydelig på.

Frp er det eneste partiet som vil fri bøndene fra «et kommunistisk system som ikke har vært endret noe særlig de siste 60 årene», mener hun, og skriver avslutningsvis: «Det ikke er en fremtid i et kommunistisk system der du er prisgitt staten».

Vil ha kraftige landbrukskutt Fremskrittspartiet har betydelige ambisjoner på landbruksfeltet, og signaliserte tidlig at de ønsket landbruksministerposten.

- Over lang tid har jeg sagt at det er viktig for oss å få landbruksministeren, for å vise hvor god landbrukspolitikk vi har, har stortingsrepresentant Torgeir Trældal tidligere sagt til Nationen.

Rett etter landsmøtet i mai, satte partiet i gang arbeidet med en internrapport som har ligget til grunn for Frp i regjeringsforhandlingene. Innholdet har partiet ønsket å holde hemmelig, men varslet at den kunne bli offentliggjort etter at arbeidet med regjeringsplattformen var sluttført.

Frp vil ha færre bønder som produserer mer. Tidligere har partiet også signalisert at de ønsker å liberalisere importvernet og ha frihandel med landbruksprodukter.

Bøndene organisasjoner har gitt uttrykk for sterk Frp-skepsis, mye fordi partiet ønsker å kutte landbruksoverføringene kraftig. I sitt siste alternative budsjett foreslås det samlede kutt på 5,5 milliarder kroner.