- Nå blir Sularevet reddet

Regjeringen vil beskytte korallene i Sularevet og Greenpeace jubler.

 - KOMISK: De kan ikke tillate GdF Suez å lete etter olje nå, sier Truls Gulowsen i Greenpeace til Dagbladet.no.
- KOMISK: De kan ikke tillate GdF Suez å lete etter olje nå, sier Truls Gulowsen i Greenpeace til Dagbladet.no.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og miljøvernminister Erik Solheim slapp en bombe da Forvaltningsplanen for Norskehavet ble lagt fram i dag.

I pressemeldingen går det fram at regjeringen vil beskytte både Mørebanken og korallrevene Iverryggen og Sularevet.

Omstrid felt utenom?
Debatten om oljeboring ved Sularevet har vært het på Dagbladet.no i vår. Oljeselskapet GdF Suez fikk tillatelse til oljeleting ved revet i februar i fjor gjennom den såkalte TFO-ordningen, en forenklet ordning for tildeling av letelisens, og Greenpeace oppdaget ved en tilfeldighet at oljefeltet, kalt Pumbaa, falt sammen med området der de svært spesielle dypvannskorallene befinner seg. Korallforsker Jan Helge Fosså raste.

Avdelingsdirektør Per Schive i Miljøverndepartmentet sier til Dagbladet.no at vernet ikke gjelder TFO-områdene, men resten av Sularevet, fra nå og fram til 2014. Men Truls Gulowsen i Greenpeace mener at det i praksis betyr at hele Sularevet nå vil bli vernet.

- Den eneste logiske konsekvensen av dette er at utslippstillatelse ikke vil bli gitt for TFO-området ved Sularevet, sier han til Dagbladet.no.

- Sannsynligvis skyldes denne formuleringen at regjeringen ikke synes de kan trekke tilbake en gitt lisens. Leteboringen krever likevel en utslippstillatelse fra SFT, og muligheten for å avslå dette blir mye sterkere etter at denne forvaltningsplanen kom på bordet, tror Gulowsen.

- De kan ikke legge fram en sånn plan og etterpå gi utslippstillatelse, det blir komisk, sier han.

Høringsfristen for utslippstillatelsen for Pumbaa-feltet gikk ut i dag. Havforskningsinstituttet er blant dem som har sendt inn negative merknader.

Også gyteområder for torsk blir beskyttet i den nye forvaltningsplanen.

- Bærebjelken for oljevirksomhet
Men i pressemeldingen understreker statsrådene at store arealer som før vil være tilgjengelig for oljebransjen.

- Norskehavet vil være bærebjelken for norsk petroleumsvirksomhet i årene som kommer. Vi har valgt å vente med utlysninger i områder der vi trenger mer kunnskap. Vi må bli enda sikrere på at viktige fiskeriressurser og miljøverdier ikke påføres alvorlige skader, sier Terje Riis-Johansen.

Formålet med forvaltningsplanen er å legge til rette for verdiskaping, sameksistens mellom næringene og en bærekraftig høsting av ressursene i Norskehavet. Overfor NTB karakteriserer miljøvernministeren miljøtilstanden i Norskehavet som god, men legger til at det ligger betydelige utfordringer i forvaltningen av havområdet.

 SJELDNE: Norske dypvannskoraller. Foto: Mareano/ Havforskningsinstituttet.
SJELDNE: Norske dypvannskoraller. Foto: Mareano/ Havforskningsinstituttet. Vis mer


- Utfordringene gjelder særlig enkelte fiskebestander, effekter av klimaendringer og forsuring av havet, risiko for akutt forurensning, nedgang i sjøfuglbestander og behovet for bevaring av korallrev, sier Solheim til NTB.


For Greenpeace kom det som en stor overraskelse at Sularevet var nevnt i forvaltningsplanen.


Dagbladet.no kommer med mer.