- Nå blir vi her til vi er ferdige

Høyre-toppene klare for tøffe forhandlinger med Frp.

SOLBERG PÅ SUNDVOLDEN: Høyre-lederen ankommer Sundvolden Hotel, klar for forhandlinger om regjeringsplattform med Frp. Foto Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SOLBERG PÅ SUNDVOLDEN: Høyre-lederen ankommer Sundvolden Hotel, klar for forhandlinger om regjeringsplattform med Frp. Foto Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUNDVOLLEN (Dagbladet): I en egen del av Sundvolden Hotel, skjermet fra pressen, tar i dag partiledelsene i de to partiene inn og gjør seg klare for tøffe forhandlingsrunder - som starter klokka 15.

Høyre og Frp snudde i går opp-ned på begrepet «blåmandag», da Erna Solberg og Siv Jensen gjorde det klart at de to danner regjering - med støtte fra Venstre og KrF i Stortinget gjennom en samarbeidsavtale partene signerte på Stortinget i går.

Etter 14 dager med sonderingssamtaler de fire partiene imellom, har de to blå partiene nå omlag 14 dager på seg før statsbudsjettet legges fram, og Erna Solberg må presentere sin regjering.

- Skal peke ut retningen Alle i Høyre-ledelsen ankom noen minutter før klokka 14, i strålende solskinn. Først kom nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie, begge trekkende på kofferter, klare for å ta inn på hotellet som ligger i Hole kommune i Buskerud.

Straks etter ankom landets neste statsminister Erna Solberg, og steg ut fra baksetet av en sort Audi.

SEIERKVINNENE: Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen under pressekonferansen med de borgerlige partiene i Vandrehallen på Stortinget mandag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SEIERKVINNENE: Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen under pressekonferansen med de borgerlige partiene i Vandrehallen på Stortinget mandag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Ingen av dem ville gi noen detaljer om hva det skulle forhandles om inneledningsvis, men Solberg gjorde det klart retningen forhandlingene skal i, må pekes ut i dag.

- I dag skal vi lage en agenda for hva vi skal forhandle om framover, sa hun til Dagbladet.

Hun ble spurt om hvilke endringer hun ser for i statsbudsjettet, som er det siste den rødgrønne regjeringen legger fram, 14. oktober. Solberg svarte at hun først må se budsjettet, og at endringer følgelig blir klare først etter det.

Sandberg har satt av uka - Mye skal gjennomgås og mye skal på plass. Vi skal forhandle om hele politikken, fra A til Å, sa Høyre-nestleder Bent Høie, og la til:

- Nå blir vi her til vi blir ferdige.

Forhandlingsdelegasjonene til de to partiene tar inn i en egen del av hotellet, der de har tilgang til hotellrom og konferanselokaler. Denne delen er stengt for pressen, men det vil bli gitt pressebriefinger underveis, får Dagbladet opplyst.

Frp-leder Siv Jensen skal ha ankommet hotellet tidligere - hennes nestleder Per Sandberg var på plass 14.15.

- Jeg har satt av resten av denne uka, sa Sandberg, som i de to ukene sonderingene foregikk pendlet daglig mellom i Nydalen i Oslo og hjemstedet på Senja.

- Bestemt for lenge siden Sundvolden hotell, som ligger mellom Steinsfjorden og Tyrifjorden, er et familiedrevet hotell som for de fleste ble kjent under 22. juli.

Blant annet på grunn av sin nærliggenhet til Utøya ble hotellet brukt som oppholdssted for overlevende, pårørende og etterlatte.

Høyres kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes sa tidligere i dag til Dagbladet at det er lenge siden partiet bestemte seg for å bruke Sundvolden til regjeringsforhandlingene.

- Hotellet ble valgt fordi det totalt sett har de beste fasilitetene. Det blir ikke noe nytt for oss å reise til Sundvolden, sa Aanes.

- Unge Høyre har hatt sine såkalte elitekurs der hvert år siden 1993, og Unge Høyre skal ha sitt landsmøte der neste år. Det er rett og slett et hotell med gode fasiliteter og flott beliggenhet, så vi er veldig fornøyde med valg av sted. Hotellet og ledelsen viste eksepsjonelt god innsats under 22. juli.