16-årskonflikten i Afghanistan:

Nå bomber de narkodepotene til Taliban

USA har siden 2001 brukt flere milliarder dollar på å bekjempe Talibans opiumproduksjon i Afghanistan, men landet forblir verdens største produsent.

KRIG: Donald Trump sender flere soldater til Afghanistan for å ta knekken på Taliban og opiumproduksjonen deres.
KRIG: Donald Trump sender flere soldater til Afghanistan for å ta knekken på Taliban og opiumproduksjonen deres. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Donald Trumps nye plan er å «slå Taliban der det gjør mest vondt», og det er ifølge ham igjennom narkotikalaboratoriene deres. Det skriver Buzzfeed.

Amerikansk militære har allerede ødelagt ti laboratorier i det de mener er «Taliban-kontrollerte områder». Ifølge militæret går landet inn i en ny fase i krigen, som nå har vart i 16 år.

Amerikanske myndigheter uttalte på mandag at Trump-administrasjonens nye strategi for 16-årskonflikten er å bombe Afghanistans narkotikafabrikker.

«Tar knekken» på Taliban

Bombingen, som begynte på søndag, ødela ifølge afghanske myndigheter ti opiumbehandlingslaboratorier i Helmandprovinsen.

Avisa skriver at området i hovedsak kontrolleres av Taliban, som kriger mot det afghanske regimet og deres allierte med pengene de tjener på salget av opiumsvalmuen som gror godt i området.

- Ved å angripe Nord-Helmand og narkotikaforetaket som drives der, slår vi Taliban der det gjør mest vondt. Økonomien deres. Landets nye myndigheter lar meg gå etter fiendens inntektskilde, rapporterte USAs general, John Nicholson, til journalistene som var samlet ved det amerikanske forsvarsdepartementets hovedkvarter, Pentagon på mandag.

Han sa også at angrepene er en del av presidentens nye strategi, som går ut på å sende flere soldater ut i krig.

Sivile liv

En video som ble vist til reporterne som var samlet i Pentagon på mandag, viser hvordan luftstyrken bruker et «Boeing B-52 Stratofortress», et strategisk langdistanse bombefly til å bombe et anlegg der over 50 fat opium ble laget ved hendelsestidspunktet.

- Gateprisen på dette er flere millioner dollar, og vi senket anlegget til grunnen, sier Nichols.

Nichols sier angrepene vil opphøre i dag, og at de ikke har siktet på bønder. Det er uvisst hvor mange sivile liv som har gått- og vil gå tapt i angrepene.

Bombet åtte på en dag

Ifølge Buzzfeed, og USAs forsvarsdepartement, er det estimert rundt 400 til 500 aktive narkotikaanlegg i Afghanistan.

I dag annonserte den afghanske presidenten, Ashrap Ghani på Twitter at de hadde ødelagt åtte av dem på en dag.

- I går kveld arrangerte afghanske og amerikanske myndigheter operasjoner i Helmand for å avskaffe prosessering av opiumprosesseringsfabrikker. Vi ødela åtte i løpet av en dag, og vi er fast bestemt på å håndtere kriminell økonomi og narkotikahandel med all den kraften vi har. Det er det som finansierer vold og terror, skrev han.

Dyr vane

Til tross for at USA har brukt 8,6 milliarder amerikanske dollar på å bekjempe landets narkotikahandel siden krigen begynte i 2001, er Afghanistan verdens største opiumprodusent og eksportør. Faktisk produserer de ifølge myndighetsbyrået «Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction» (SIGAR) over 80 prosent av verdens opium.

I år doblet til og med landet produksjonen. Det viser en FN-rapport publisert tidligere denne måneden.

Som en reaksjon på tallene, sender Trump-administrasjonen 3 500 ekstra tjenestemenn, i tillegg til de 11 000 som allerede er i Afghanistan, i håp om å bombe flere anlegg.

Dårlig år for Taliban

Ifølge Buzzfeed var 13 prosent av Afghanistans 407 distrikter under talibansk kontroll eller påvirkning i august. Det vil si at 700 000 afghanere lever under talibansk styre.

Amerikansk militæret sa i dag at Taliban har hatt et dårlig år fordi de «ikke har møtt noen av målsettingene sine». Det vil, skriver avisa, si at de ikke har lyktes i å ta over flere byer, at de lider av betydelige dødsfall og at det har vært interne krangler i styret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer