Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå: Boris Johnson trekker seg

Boris Johnson trekker seg som britisk utenriksminister. Det melder Sky News.

UTE: Boris Johnson, som har vært britenes utenriksminister siden juni 2016, trekker seg fra sin stilling som følge av bråket rundt Theresa Mays Brexit-strategi. Foto: NTB Scanpix
UTE: Boris Johnson, som har vært britenes utenriksminister siden juni 2016, trekker seg fra sin stilling som følge av bråket rundt Theresa Mays Brexit-strategi. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en uttalse fra Downing Street nå i ettermiddag har statsministeren akseptert Johnsons oppsigelse.

Statsministeren takker Boris for hans arbeid, heter det i uttalelsen.

Avgangen innebærer ytterligere vanskeligheter for den allerede svekkede britiske statsministeren Theresa May, melder NTB.

Johnsons erstatter vil bli annonsert om kort tid heter det i uttalelsen fra Downing Street, ifølge Sky News.

Ifølge BBC trekker Johnson seg som følge av en gryende politisk krise i forbindelse med Brexit.

Johnsons avgang kom bare en halvtime før May orienterte Parlamentet om sin nye Brexit-plan, en plan mange i partiet hennes er kritiske til. Johnson er en sterk tilhenger av Brexit, og har ved flere anledninger uttalt seg kritisk mot statsministerens linje.

Kan føre til mistillitsforslag mot May

Boris Johnson har vært britenes utenriksminister siden juni 2016.

Han trekker seg bare timer etter at Storbritannias «Brexit-minister» David Davis trakk seg fra sin stilling i dag med umiddelbar virkning, ifølge BBC.

Ifølge The Guardian vil Johnsons avgang bidra til å forverre Brexit-krisen. Johnsons avgang kan også føre til at det blir stilt mistillitsforslag mot Theresa May.

Uenighet med May

Ifølge den britiske avisa The Independent har «Brexit-minister» Davis vært uenig med statsminister Theresa May om spørsmål knyttet til toll og handel.

Davis skal ha vurdert å trekke seg flere ganger de siste ukene, men han valgte da å fortsette fordi han ikke ville risikere at hans fratreden ledet til at hun ble fjernet som statsminister.

69 år gamle Davis har hatt stillingen, som populært har blitt omtalt som «Brexit-minister», siden 13. juli 2016.

Rasende

BBCs politiske redaktør, Laura Kuenssberg skriver at Davis etter et møte hos statsministeren skal ha konkludert med at han ikke lenger kunne bli i jobben.

Han skal ha vært rasende på Theresa May.

Davis, som lenge har vært en fremtredende EU-motstander, har ledet landets forhandlinger med EU siden den historiske folkeavstemningen som førte til brexit for to år siden.

I sitt avskjedsbrev til statsminister May skriver Davis at han mener Brexit-departementet trenger en minister som tror på Mays Brexit-tilnærming, og ikke en «motvillig rekrutt».

Davis skriver at han flere ganger det siste året har vært uenig i statsministerens Brexit-politikk, men at han har sett på det som sin oppgave å finne gagnbare kompromisser.

David Davis' underordnede, Steve Baker, har også trukket seg fra sin post.

Langt svar fra May

«Den generelle retningen på de politiske beslutningene vil sette oss i en, i beste fall, svak forhandlingsposisjon, muligens en posisjon det er umulig å komme ut av», skriver Davis.

«Etter min mening vil den uungåelige konsekvensen av den foreslåtte politikken være at den påståtte parlamentskontrollen blir illusorisk og ikke ekte».

Statsminister Theresa May har svart på Davis avskjedsbrev. Over tre sider forklarer hun hvorfor hun mener de er på rett spor med tanke på Brexit.

«Jeg er ikke enig i din beskrivelse av politikken vi ble enige om på fredag. Parlamentet skal bestemme om de vil eller ikke vil støtte avtalen regjeringen framforhandler, men den avtalen vil utvilsomt bety at makta blir flyttet fra Brussel til Storbritannia», skriver May, som også takker Davis for hans innsats.

En endelig Brexit-avtale?

Det settes spørsmålstegn ved om Theresa May er stand til å få et flertall i Parlamentet til å stille seg bak en endelig brexit-avtale.

Det er kun ni måneder til britene etter planen skal forlate EU, og i Brussel er planen å prøve å få en brexit-avtale på plass allerede i oktober.

Opposisjonspartiet Labour sier ifølge BBC Johnsons exit kort tid etter Davis', har etterlatt den britiske statsministeren med «null autoritet».

- Politikere kommer og går, men problemene de har skapt for folk er fortsatt tilstede. Jeg kan bare beklage at ideen om brexit ikke forlot regjeringen sammen med Davis og Johnson, men hvem vet, skriver EU-president Donald Tusk, ifølge NTB.

Vil holde seg nært EUs regler for varehandel

Fredag ble Mays ministere enige om en strategi for britenes framtid utenfor EU. Blant annet om toll og handel.

Møtet, som varte i 12 timer, fant sted på Chequers, statsministerens offisielle sommerresidens.

Flere av Mays ministre, deriblant utenriksminister Boris Johnson, har vært skeptiske til Mays forslag, som innebærer at Storbritannia holder seg nært til EUs regler for varehandel, skriver NTB.

Finansminister Philip Hamond, som tilhører en mer EU-vennlig gruppering, mener derimot det er viktig å opprettholde gode økonomiske bånd til EU og EUs marked på 500 millioner mennesker.

Regjeringen har også nylig fått kraftige advarsler fra store selskaper som

Airbus og Jaguar Land Rover, som truer med å trekke seg helt ut av Storbritannia om det ikke blir enighet om en frihandelsavtale med EU. Airbus alene har 14 000 ansatte i Storbritannia.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media