SÅPEGATER: Thailandske skolebarn og lokale innbyggere vasker veiene i Bangkok. I morgen skal etter planen åpnes på nytt og byen får seg en fresh look. Foto: AP/SCANPIX
SÅPEGATER: Thailandske skolebarn og lokale innbyggere vasker veiene i Bangkok. I morgen skal etter planen åpnes på nytt og byen får seg en fresh look. Foto: AP/SCANPIXVis mer

Nå børster de bort blodbadet

Demonstranter og soldater er byttet ut med frivillige med vaskekoster i Bangkok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Finansdistriktet, regjeringsbygg og skoler skal etter planen åpnes igjen i Bangkok i morgen, etter uker med blodige demonstrasjoner, gatekamper og drap.

Siden 14. mai har minst 54 mennesker blitt drept og 400 skadet i kampene mellom regjeringshæren og de såkalte rødskjortene, som protesterte mot den sittende regjeringen. Rundt 40 bygninger sto i brann under «krigsukene», melder Reuters.

SPYLER: Frivillige spyler Bangkoks gater rene for blod, aske og rester av konflikten i byen. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/SCANPIX
SPYLER: Frivillige spyler Bangkoks gater rene for blod, aske og rester av konflikten i byen. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/SCANPIX Vis mer

Nå er det tid for oppvask og gatene spyles nå for blod, våpen og søppel etter herjingene.

Alt om kampene i Thailand

TAGGEFJERNING: Frivillige børster muren fri for slagord. Foto:  REUTERS/Fayaz Kabli/REUTERS
TAGGEFJERNING: Frivillige børster muren fri for slagord. Foto: REUTERS/Fayaz Kabli/REUTERS Vis mer

Begrenset portforbud- Situasjonen skal returneres til normalen i morgen når trafikken, skoler og offentlige bygg åpnes igjen, sa statsminister Abhisiti Vejjajiva i sin ukentlige tale til nasjonen i natt norsk tid.

Det er fremdeles portforbud i byen og i 22 andre provinser i landet, noe som straffes med lange fengselsopphold dersom de brytes, men skal etter planen oppheves om to dager. Portforbud har blitt redusert til å vare i fem timer i stedet for åtte.

SØPPELKRIG: Frivillige samler søppel etter de lovløse tilstandene i byen den siste tida. Foto:  REUTERS/Fayaz Kabli/SCANPIX
SØPPELKRIG: Frivillige samler søppel etter de lovløse tilstandene i byen den siste tida. Foto: REUTERS/Fayaz Kabli/SCANPIX Vis mer

- Myndighetene forsøker å balansere det å gjenoppbygge byens selvtillit i forhold til sikkerhet og minimalisere konsekvensene portforbudet fører til for uskyldige innbyggere, sa statsministeren.

Tusener av frivilligeDet roet seg ikke i det hele tatt da lederne for rødskjortene overga seg tidligere i uka. Kampene fortsatte til tross for at lederne ba demonstrantene om å gå hjem. Hæren valgte til slutt å storme rødskjortenes barrikader.

LYSERE TIDER: Arbeidere fikser gatelysene i Bangkok. Foto:  REUTERS/Yannis Behrakis/SCANPIX
LYSERE TIDER: Arbeidere fikser gatelysene i Bangkok. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/SCANPIX Vis mer

Til og med i dag har det kommet meldinger om en episode. En person skal av avfyrt pistolskudd mot en bank, men ingen ble skadd.

Reuters melder at byen med sine 15 millioner innbyggere ser ut til å få normale tilstander igjen.

ORGANISERT: Organisert oppvask i Bangkoks hotelldistrikt.  EPA/MAST IRHAM/SCANPIX
ORGANISERT: Organisert oppvask i Bangkoks hotelldistrikt. EPA/MAST IRHAM/SCANPIX Vis mer

Tusener av frivillige har tatt til gatene med koster, vaskeutstyr og søppelposer.

- Det var et mareritt i Bangkok. Jeg er trist, men vi skal få byen tilbake igjen, sier en frivillig student til nyhetsbyrået.

14. MAI: Rødt mot grønt i Bangkoks gater. Foto:  REUTERS/Sukree Sukplang/SCANPIX
14. MAI: Rødt mot grønt i Bangkoks gater. Foto: REUTERS/Sukree Sukplang/SCANPIX Vis mer

Nye kamper i juni?Også militært personell har stort sett trukket seg tilbake og overlatt checkpointer til politiet.

Bakgrunnen for den nesten to måneder lange konflikten var at rødskjortene, bestående mer ressurssvake mennesker, ønsket nyvalg fordi statsministeren hadde mistet sin populæritet, ble kuet og styrt av militære og samfunnstopper i Bangkok.

PUSS PUSS: Både gater og murer får en total makeover etter gatekrigene dene siste tida. Foto: AP/Manish Swarup/SCANPIX
PUSS PUSS: Både gater og murer får en total makeover etter gatekrigene dene siste tida. Foto: AP/Manish Swarup/SCANPIX Vis mer

Statsminister Abhisit sa i sin nasjonaltale at han ikke har planer om å sitte ut sin regjeringsperiode til 2012, men når det kan bli nytt valg er usikkert.

- Det er nå opp til meg å avgjøre om et valg passer seg. Jeg vet ikke hva som vil skje siden enkelte har sagt at de vil fortsette kampen i juni, sa han.