BYTTER SPIONER: Et russiske (t.v) og et amerikansk fly møttes i dag i Wien for å bytte spioner. Foto: REUTERS/Heinz-Peter Bader/Scanpix
BYTTER SPIONER: Et russiske (t.v) og et amerikansk fly møttes i dag i Wien for å bytte spioner. Foto: REUTERS/Heinz-Peter Bader/ScanpixVis mer

Nå bytter USA og Russland spioner

Amerikanske og russiske fly møttes i Wien. Det betyr at Anna Chapman og ni andre russiske agenter pågrepet i forrige måned er på vei hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I formiddag landet to fly i Wien. Flyene antas å transportere de totalt 14 personene som skal utveksles i den første kjente spionutvekslingen mellom USA og Russland på 24 år, melder nyhetsbyrået AP. På flyplassen i Wien vil agentene trolig gå over i et russisk fly.

På vei hjem Det betyr at den nå berømte rødhårede Anna Chapman og de ni andre russiske agentene som ble pågrepet i USA i slutten av forrige måned nå er på vei hjem til Russland.

De ti ble aldri tiltalt for spionasje fordi de aldri tak i hemmelig materiale, men de ble tiltalt for å ha arbeidet i hemmelighet for en fremmed stat. I utgangspunktet var noen av dem også tiltalt for hvitvasking av penger, men for å gjøre en utveksling mulig falt denne tiltalen bort og de tiltalte erklærte seg alle skyldig.

Russerne forlot USA i et Boeing 767-200 fra LaGuardia-flyplassen i New York i går, etter at de hadde blitt fraktet i politikortesje til flyplassen.

- Humanitære hensyn I bytte får amerikanerne løslatt fire russere dømt for å ha operert som agenter for vestlige etterretningsbyråer i Russland.

POLITIKORTESJE: I går kveld ble de ti russerne som i slutten av juni ble pågrepet mistenkt for spionvirksomhet fraktet til LaGuardia-flyplassen i New York med politikortesje. Foto: REUTERS/Jessica Rinaldi/Scanpix
POLITIKORTESJE: I går kveld ble de ti russerne som i slutten av juni ble pågrepet mistenkt for spionvirksomhet fraktet til LaGuardia-flyplassen i New York med politikortesje. Foto: REUTERS/Jessica Rinaldi/Scanpix Vis mer

Amerikanske tjenestemenn mener noen av de fire var syke og begrunner det ganske så raske byttet med humanitære hensyn.

De ti russerne har erklært seg skyldige i ulovlig agentvirksomhet i USA og er utvist fra landet. Få timer senere benådet Russlands president Dmitrij Medvedev de fire russerne dømt for spionasje i Russland, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

En av de benådede russerne er den spiondømte russiske atomforskeren Igor Sutjagin, bekrefter hans talskvinne. Sutjagin er dømt for spionasje for vestlig etterretning.

SLÅENDE VAKKER SPION: Anna Chapman. Foto: AP Photo/Scanpix
SLÅENDE VAKKER SPION: Anna Chapman. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer