Nå demonstrerer også tvilerne mot Mubarak

Opposisjonen er på offensiven i Egypt.

REKORDSTORT: En rekordstor mengde demonstranter samlet seg i dag i Kairo. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/Scanpix
REKORDSTORT: En rekordstor mengde demonstranter samlet seg i dag i Kairo. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Allerede ved 15-tida var det klart: Dagens demonstrasjoner mot president Hosni Mubarak i Kairo har samlet enda flere mennesker enn tilfellet var forrige tirsdag.

Nå er opposisjonen virkelig på offensiven. Flere hundre tusen mennesker er samlet på Tahrir-plassen, og fortsetter å strømme til utover ettermiddagen.

I tillegg er det demonstrasjoner mange flere steder i Kairo enn før. Demonstrantene er også på offensiven i Alexandria og flere andre byer i Egypt.

  Ny fase Dagens oppsving kommer på et tidspunkt hvor mange trodde situasjonen hadde begynt å normalisere seg i Egypt. Men mange mener at det er normaliseringen som har fått opprøret inn i en ny fase. I går fikk mange egyptiske arbeidere lønn for første gang på mer enn to uker.

Ifølge tv-stasjonen Al Jazeera var det mange av disse som strømmet ut i gatene i dag etter arbeidstids slutt klokka 13.00 lokal tid.

Når penger til mat var sikret, var det igjen tid for å demonstrere. Al Jazeera kunne også fortelle at svært mange egyptere var i gatene for første gang i går. Det betyr trolig at mange av tvilerne og folk som ikke nødvendigvis har vært blant Mubaraks største motstandere nå slutter seg til opposisjonen. De ser hvilken vei vinden blåser.

  Frykten er over Mens demonstrantene i første fase av oppøret trosset frykten og et brutalt sikkerhetspoliti, føler mange at det ikke lenger er så mye å frykte.

Visepresident Omar Suleiman ga i går beskjed om at ingen demonstranter ville bli forfulgt eller arrestert. Markeringene rundt om i Kairo foregikk i en optimistisk og rolig atmosfære. Mubaraks tilhengere og «innkjøpte» oppviglere syntes nesten å være helt borte fra gatebildet.

Og nå virker demonstrantene så godt organisert som de aldri tidligere har vært.

Preisident Mubarak drives fra skanse til skanse. I går fikk egyptiske arbeidere beskjed om at de skulle få en lønnsøkning på 15 prosent. Samtidig erklærte Mubarak at det skal settes ned flere komiteer som skal sørge for at det skjer snarlige reformer.

Endre grunnloven En komité skal drøfte endringer i grunnloven, en annen skal sørge for at reformtiltakene som har vært drøftet med opposisjonen blir satt ut i livet, og en tredje skal fungere som en slags undersøkelseskommisjon som skal finne ut hva som skjedde da så mange demonstranter ble skadd og drept de første dagene.

 I tillegg har 40 framtredende egyptiske advokater bedt landets riksadvokat undersøke påstander om at president Mubarak og hans familie har plassert flere hundre millioner i utenlandske banker.

Det er flere utenlandske medier som har meldt om slike hemmelige konti.

Men i det egyptiske statsfjernsynet går livet sin vante gang. I stedet for å vise massene på Tahrir-plassen, ble det vist bilder fra Kairo, der det så ut som om dagliglivet gikk som normalt. Men det er ikke sikkert slikt varer så lenge, for nå begynner også flere og flere egyptiske journalister å demonstrere.