MÅ VÆRE SITT ANSVAR BEVISST:  - Alle har en forpliktelse til å passe på dyrene man anskaffer seg - uansett om dyrene bor i en stall eller hjemme i stua, sier miljø- og matvareministeren. Foto: Olav Olsen / NTB Scanpix
MÅ VÆRE SITT ANSVAR BEVISST: - Alle har en forpliktelse til å passe på dyrene man anskaffer seg - uansett om dyrene bor i en stall eller hjemme i stua, sier miljø- og matvareministeren. Foto: Olav Olsen / NTB ScanpixVis mer

Nå dobles straffene for dyremishandling i Danmark

Både for første og andre gangs overtredelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går vedtok et flertall i Folketinget at straffene for grovere typer dyremishandling skal dobles, melder Ekstrabladet.

Det gjelder tilfeller der det er mishandling av dyr, grovere uforsvarlig behandling av dyr og gjentatte tilfeller av mishandling.

Maksimal fengelsstraff for mishandling økes fra ett til to år, og bøtene fordobles.

- Alle har en forpliktelse til å passe på dyrene man anskaffer seg, uansett om dyrene bor i en stall eller hjemme i stua. De som ikke er sitt ansvar bevisst, skal få veldig tydelig beskjed om at vi ikke aksepterer vanskjøtsel av dyr, sier miljø og matvareminister Esben Lunde Larsen i en pressemelding på departementets sider.

Større bøter Privatpersoner kan nå bøtelegges 6000 danske kroner hvis de må betale overtredelsesgebyr for andre gang for uforsvarlig behandlig av dyr. Tidligere var denne boten på 3000 danske kroner.

For grovere uforsvarlig behandling av dyr, har boten blitt satt opp fra 5000 til 10 000 kroner for første gangs overtredelse. Blir man tatt flere ganger, er boten på 15 000 kroner.

Enda strengere er det for dem som har dyr i næringsøyemed. Der er boten for andre gangs overtredelse henholdsvis 20 000 kroner (uforsvarlig behandling, tidligere 10 000) og 30 000 kroner (grovere uforsvarlig behandling, før 15 000).

Strengere for politi- og narkohunder Samtidig blir det strengere straffer for vold mot dyr i tjeneste, som politi- og narkohunder.

- Det er en kjerneprioritet for Dansk Folkeparti at dyrene i Danmark skal ha det godt og bli ordentlig behandlet, sier talsmann for dyrevelferd for Dansk Folkeparti Karina Due i pressemeldingen.

- Dyremishandling og vanskjøtsel er en alvorlig sak, og straffen skal matche forbrytelsens alvor, sier Due.

Dansk Folkeparti er det danske søsterpartiet til Fremskrittspartiet.

I Norge er satsene for overtredelsesgebyr ved brudd på dyrevelferdsloven minst 4 R (rettsgebyr) og maks 20 R for private, og minst 7 R for virksomheter. Det vil si mellom 4100 og 20 000 (norske) kroner for private og minst 7175 kroner og maks 1, 4 millioner for virksomheter.

Grove overtredelser kan straffes med inntil tre års fengsel.