Skatt på tips

Nå drar de svenske servitørene hjem. Josefine skylder på Siv

Josefine Alfaia Amado (30) har fått nok. Etter fire år som servitør på Aker Brygge reiser hun tilbake til Sverige. Hun gir Siv Jensen skylda.

SLUTT: 26. februar har Josefine Alfaia Amado sin siste arbeidsdag i Norge. Den svenske servitøren forteller at lønnen er dramatisk redusert etter at regjeringen fra nyttår begynte å skattelegge tips fra gjestene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
SLUTT: 26. februar har Josefine Alfaia Amado sin siste arbeidsdag i Norge. Den svenske servitøren forteller at lønnen er dramatisk redusert etter at regjeringen fra nyttår begynte å skattelegge tips fra gjestene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg kan ikke fortsette å jobbe i Norge når nesten halvparten av lønnen forsvinner. Etter at finansminister Siv Jensen påla oss å betale skatt på tips har jeg ikke lenger råd til å bo her, sier Josefine Alfaia Amado.

- Jeg har trivdes godt i Oslo og fått mange venner. Planen var å bli her, men nå er det dessverre blitt umulig, sier hun.

Josefine forteller at hun raskt merket konsekvensene da ordningen trådte i kraft 1. januar.

- Gjestene tipser mye mindre enn før fordi tipsen ikke lenger går direkte til restaurantens ansatte. Å redusere folks lønn på en sånn måte, jeg har fatter ikke tankegangen bak forslaget.

- Alle jeg snakker med i bransjen synes det er helt crazy. Flere av mine svenske kolleger har varslet at de kommer til å slutte, sier Josefine Alfaia Amado.

Fra pub til truck

Bartender Asle Hellman på Sir Winston pub i Oslo opplyser at tre kolleger har sluttet de siste ukene. Selv beretter han om store problemer med å få endene til å møtes etter at tipsskatten ble innført.

- Nå skal jeg ta trucksertifikat og satser på å få jobb på et lager. Jeg elsker å være bartender, men blir nødt til å bytte bransje, sier 41-åringen fra Sørlandet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer