Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå drekker vi videre...

RÄ VV på svenskekysten (Dagbladet): Bare Terje Rød-Larsen var invitert. Likevel dukket det opp om lag 100 gjester da Yngve Hågensen i går ettermiddag og kveld feiret sin 60-årsdag på hytta utenfor Strømstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Taler her, nei. Dette er en uformell sammenkomst, sa Hågensen skråsikkert da Dagbladet kom for å overvære LO-lederens feiring. Men da hadde han ikke regnet med sine mektige og taletrengte venner.
Med båt og bil hadde toppsjiktet i fagbevegelsen, Arbeiderpartiet, NHO og næringslivet tatt seg fram til LO-lederens hytte.

Der var blant andre Statoil-sjef Harald Norvik, Ap-leder Thorbjørn Jagland, Hanne Grotjord, Terje Rød-Larsen, Mona Juul, NHO-leder Karl Glad med sin kone Marit, Norsk Folkehjelps Halle Jørn Hansen, forbundsleder Kjell Bjørndalen i Fellesforbundet, LO-nestleder Jan Balstad, tidligere LO-nestleder Esther Kostøl, A-pressens Alf Hildrum, og stortingsrepresentantene Grete Knudsen, Berit Brørby Larsen, Ranveig Frøiland og Eirin Faldet.

Vulgær vise

De sistnevnte utgjorde for anledningen kvartetten «Damelaget».

- Vi blir gamle kjære venner, selv om vi fremdeles tenner, skjer det ikke like fort...
Grete Knudsen og hennes rimsmedvenner er kjent for sine frivole tekster, og i går hadde de like godt skrevet en sang som Yngve selv måtte synge:

- Jeg er sexy, kroppen min er flott. Jeg er vakker, kort sagt kun helt topp...

Latter og skrål

Innimellom Damelagets sanger og gjestenes taler, gikk den feststemte og sommerbrune hovedpersonen rundt og snakket kameratslig med sine gjester. Ved et bord satt Ap-leder Thorbjørn Jagland sammen med kona Hanne Grotjord, Terje Rød-Larsen med ektefellen Mona Juul, Karl Glad sammen med sin Marit og Halle Jørn Hansen.

- Vet dere at Ap-lederen og hans følge sitter på Yngves dasslokk, hvisket en mann i forbifarten. Han mente åpenbart det var et morsomt poeng at toppene i Ap og NHO hadde satt seg ved et bord som var plassert oppå Yngves septiktank.

Septiktank eller ikke. Jagland, Rød-Larsen og Karl Glad var i strålende humør etter at de hadde reist sammen med båten fra Sandefjord til Strømstad tidligere på dagen. Fra Risør brakte de med seg en stor, rødmalt fugl i tre.

Kryptisk Jagland

- Det er bare Yngve som kan få en måke til å bli rød, lød Jaglands kryptiske forklaring da han overakte en skarvliknende trefugl.
Ap-lederen overrakte også en kapteinslue med hilsen fra Jaglands maritime støttekontakt, kaptein Salvesen i Risør.

- Har dere hørt om rederskatten, lo Jagland, og forsikret at jubilanten seinere skulle få et redermerke til lua.
Men Jagland hadde flere gaver i posen. Fra «storkapitalen», som han kalte det. Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl hadde sendt to håndmalte likørglass.

- De ser nok litt borgerlig ut, mente Jagland, før han oppsummerte den politiske situasjonen slik:

- Som Karl Glad sa til meg på ferja over fra Sandefjord: Det var en finere sommer da du var statsminister.

Den opplagte Ap-lederen bekjentgjorde for øvrig at han i grunnen setter størst pris på Astrid Hågensens kryddersild.

- Vi får sild hver gang vi kommer hit, og ingen lager bedre sild enn Astrid, sa Jagland.

- Når vi har lønnsforhandlinger i NHO, serverer vi Hågensen-sild, la Karl Glad til.

- Men det hjelper ikke, sa Jagland.

- Strutsen spiser vi sjøl, konstaterte Glad, mens gjestene forsynte seg av fem sorter sild, flatbrød, sjøkreps og grillmat. Og dram.

Bossen fikk nok

Karl Glad var en av de få gjestene som valgte å overnatte på hotell i Strømstad. De øvrige gjestene hadde fått overnattingsplass på Hågensens egen hytte og hos vennligsinnede naboer.

- Nå når vi bor på hotell blir ikke frokosten like anstrengende som den pleier å være når vi overnatter hos deg og Astrid, sa Glad i sin tale til jubilanten.

- Det er hyggelig her. En merkelig blanding av naboer, familien, politiske venner og politiske fiender, mente Halle Jørn Hansen.

- Politiske fiender, er det Karl Glad?

- Å, det er da bare i 1. mai-talene, utbrøt en helt sentral, men for anledningen anonym Ap-topp.

Etter fire taler og flere hjemmesnekrede viser hadde Hågensen fått nok:
- Nå drekker vi videre, var den klare meldingen fra LO-bossen.

DRAM:</B> Damelaget sto på. Rød-Larsen og Glad stemte i. Etter fire taler og flere hjemmesnekrede viser hadde Hågensen fått nok.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!