VANSKELIG JOBB: Politioverbetjent Harald Bøhler leder Oslo-politiets menneskehandeletterforskere. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VANSKELIG JOBB: Politioverbetjent Harald Bøhler leder Oslo-politiets menneskehandeletterforskere. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Nå driver Oslo-politiets kolleger klappjakt på voodoo-prester

Som kaster forbannelser over kvinnene som selger sex i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tall fra Politidirektoratet som Dagbladet har skaffet viser at totalt 48 personer er idømt fellende dommer for menneskehandel siden 2005. Dette er svært krevende kriminalitet å etterforske, ifølge Oslo-politiet.

- De sakene der vi kan få en god bevisbyrde er de sakene der noen kommer i akuttsituasjoner og bestemmer seg der og da for at «dette kan ikke jeg mer», sier politioverbetjent Harald Bøhler, leder for etterforskningsavsnittet ved seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

- Det er da politiet får de beste sporene - hvis de kommer rett av flyet eller havner  i en situasjon der de blir mishandlet eller voldtatt. Det er fælt, men det er da vi får de beste tipsene. Da har de motivasjon til å fortelle alt, og det er da det blir straffesaker, sier Bøhler.

Betaler 400 000,- Nigerianere er involvert i en rekke av sakene. Nigerianske kvinner betaler omkring 400 000,- for å bli fraktet til Norge, som regel via Italia og Spania. Men i tillegg til den økonomiske gjeldsbyrden blir de satt i et avhengighetsforhold til menneskesmuglerne på to måter, ifølge Oslo-politiet:

• Gjennom den totale mangelen på sosialt nettverk og korrekte ID-papirer i sitt nye land, der «madammen» som krever inn prostitusjonspengene er det eneste faste holdepunktet.

VOODOO: Kvinner må legge igjen kjønnshår, neglebiter, menstruasjonsblod og fotografier i små skrin og mindre helligdommer for at eden skal virke. Foto: Politiet i Nigeria
VOODOO: Kvinner må legge igjen kjønnshår, neglebiter, menstruasjonsblod og fotografier i små skrin og mindre helligdommer for at eden skal virke. Foto: Politiet i Nigeria Vis mer

• Og ved at kvinnene selv og ofte familiene deres hjemme i Nigeria taes med til en voodoo-prest før avreise til Europa, som kaster en forbannelse over dem hvis de ikke betaler bakmennene det de vil ha.

Henlegger 90 prosent Den erfarne politioverbetjenten og hans etterforskere ved Oslo-politiets anerkjente Orgkrim-enhet har en svært vanskelig jobb.

- Mange som anmelder har vært fem dager og 20 dager i refleksjonsperiode [seks måneders midlertidig asyl for ofre for menneskehandel, journ. anm]. Det å gå til politianmeldelse er det siste de kan gjøre for å få opphold. Personene som fraktet dem inn er ikke her, det er ingen elektroniske spor - og har de i tillegg kommet via et annet land er det svært vanskelig. Henleggelsesraten vår ligger på rundt 90 prosent, sier Bøhler til Dagbladet.

I høst hadde han besøk av Aondoaver A. Kuttuh, som leder treningen av nigerianske politimenn i arbeidet mot menneskehandel. Norsk politi har besøkt Nigeria i forbindelse med to store operasjoner mot det nigerianske kriminelle miljøet: «Operasjon Benin» i 2008 og «Operasjon Touchdown» i fjor.

Prester må vitne Og nå avslører Bøhler at nigeriansk politi har tatt utradisjonelle grep i kampen mot menneskehandel.

- Kuttuh fortalte at de har begynt å spore opp voodoo-prestene som har kastet forbannelser over jentene, og klippet av negler, tatt hår og menstruasjonsbind fra dem. Og så har de tatt jentene tilbake til disse prestene. Voodoo-prester har også måttet vitne i retten, sier Bøhler til Dagbladet.

VOODOO-KIRKE: Kvinner må legge igjen kjønnshår, neglebiter, menstruasjonsblod og fotografier i små skrin og mindre helligdommer for at eden skal virke. Foto: Politiet i Nigeria
VOODOO-KIRKE: Kvinner må legge igjen kjønnshår, neglebiter, menstruasjonsblod og fotografier i små skrin og mindre helligdommer for at eden skal virke. Foto: Politiet i Nigeria Vis mer

- Ved voodoo-prestene i Nigeria hvorfor jentene blir tatt med til dem?
 
- Det hadde Kuttuh et klart inntrykk av.

Prest på besøk Norsk politi har også selv opplevd samarbeid med voodoo-eksperter, ifølge Bøhler.

- I en sak der nederlandsk politi var her for å avhøre vitner, hadde de med seg en nigeriansk, kristen prest og en tidligere prostituert. Presten «tok vekk» voodooen fra kvinnene — han overbeviste dem om at Gud var viktigst og at voodooen var borte. Den eksprostituerte sa så at voodooen ikke var farlig — «se på meg», sa hun, jeg klarte meg, sier Bøhler.

- Under «Operasjon Benin» hadde vi kontakt med en nigeriansk prest, men fant ikke at vi hadde utbytte av det. Det vi har problemer med er tilliten til politiet — kvinnene forbinder oss med trøbbel: utsending fra landet og at de blir fratatt penger. Det gjelder også de østeuropeiske gruppene som er her.

SVART MAGI: Nigeriansk poltii viser fram utstyr brukt i en voodoo-seremoni. Foto: Politiet i Nigeria
SVART MAGI: Nigeriansk poltii viser fram utstyr brukt i en voodoo-seremoni. Foto: Politiet i Nigeria Vis mer
AKSJON: Dagbladet var med ved en aksjon i fjor høst, da politiet fant tolv nigerianske kvinner som de antar er i Oslo for å selge sex. Aondoaver A. Kuttuh leder treningen av nigerianske politimenn i arbeidet mot menneskehandel. Han jobber i Det nasjonale nigerianske byrået mot menneskehandel som siden 2004 har hjulpet mer enn 6000 ofre for menneskehandel. Han var i høst på besøk i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
AKSJON: Dagbladet var med ved en aksjon i fjor høst, da politiet fant tolv nigerianske kvinner som de antar er i Oslo for å selge sex. Aondoaver A. Kuttuh leder treningen av nigerianske politimenn i arbeidet mot menneskehandel. Han jobber i Det nasjonale nigerianske byrået mot menneskehandel som siden 2004 har hjulpet mer enn 6000 ofre for menneskehandel. Han var i høst på besøk i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer