POLLEN: På Østlandet og i Sør-Norge er det meldt om kraftig spredning av bjørkepollen de kommende dagene. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN / SCANPIX
POLLEN: På Østlandet og i Sør-Norge er det meldt om kraftig spredning av bjørkepollen de kommende dagene. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN / SCANPIXVis mer

Nå eksploderer det av pollen i Sør-Norge

Varmere dager gir økt spredning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt én million nordmenn plages med pollenallergi, ifølge Norges astma og allergiforbund (NAAF) - og nå starter høysesongen.

- På Østlandet eksploderer det nok av pollen de neste dagene, sa meteorolog Marit Helene Jensen til Dagbladet i går, og viste til at det er meldt knallvær i store deler av landet den neste uka, med temperaturer opp mot 20 grader.

Først bjørk Trond Einar Brobakk, forskerassistent ved NAAF forteller at det er bjørkepollen som nå går inn i sin høysesong.

- Bjørkepollensesongen startet for et par uker siden sør i Norge. Spredningen har kommet gradvis, men har vært kraftig de siste dagene, og vil nok øke i takt med at det blir varmere i været, sier Brobakk til Dagbladet.

Han forteller at pollensesongen for bjørk varer i omlag fire uker totalt. Deretter følger gress og burot.

Tradisjonelt sett er det mest bjørkepollen i Oslo-området, ifølge Brobakk.

- Øker astmafaren Ifølge pollenvarselet er det kraftig spredning av bjørkepollen på Østlandet og Sørlandet i dag og i morgen. Varselet opppdateres fortløpende.

Ifølge NAAF kan ubehandlet pollenallergi øke sjansene for å pådra seg astma.

- Studier har vist at det er en sterk sammenheng mellom luftveisallergi og senere utvikling av astma, og at luftveisallergi kan gi tre til fire ganger økt risiko for å utvikle astma sammenliknet med en uten pollenallergi, skriver de på sine nettsider.

Det finnes ifølge NAAF flere råd for å forebygge eller redusere pollenallergi:

• Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.    

• Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hardtrening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra rå frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene.    

• Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid.    

RAMMER MANGE: Rundt én million nordmenn plages med pollenallergi, ifølge Norges astma og allergiforbund (NAAF). Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN / SCANPIX
RAMMER MANGE: Rundt én million nordmenn plages med pollenallergi, ifølge Norges astma og allergiforbund (NAAF). Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN / SCANPIX Vis mer

• Pollenpartiklene samler, og fester, seg på overflater og i tekstiler. Ved bevegelse blir det til svevestøv som kommer på øyeslimhinnene eller pustes inn. Ekstra rengjøring kan hjelpe.    

• Unngå utlufting av huset, eller tørking av klær utendørs, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. Luft kveldstid eller natt, men med måte — det slipper alltid pollen inn.    

• Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.    

• Kjæledyr får pollen i pelsen utendørs, dusj eller børsting hjelper.    

• Informer omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid. Legeerklæring kreves.    

• Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene - høyt til fjells, langs kysten, utlandet.    

• Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett/filter kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen. Det hjelper å dekke til håret og å bruke solbriller ute.