DIREKTE: Raymond Johansen (Ap) snakker til bystyret om varslingssaken mot Inga Marte Thorkildsen. Video: Oslo kommune Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

NÅ: Enda et varsel mot Inga Marte Thorkildsen

Nå er det kommet tre varsler mot byråden. Og det er klart at Astrid Søgnen er bedt om å gå. Men hun vil ikke gå frivillig.

Byrådene er samlet på Rådhuset i Oslo for å legge fram byrådets forslag til kommunebudsjett for 2019. Oppmerksomheten er rettet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), som det er kommet varsler mot.

Og byrådsleder Raymond Johansen forteller bystyret i dag at det er kommet enda et varsel mot Thorkildsen:

- I går kom det inn et nytt mot Oslo kommune ved Byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap. Jeg vil komme tilbake til omstendighetene rundt dette i en egen orientering etterpå, sier han.

Søgnen bedt om å gå - men hun vil ikke

VARSLINGSSAKEN: Byrådene er samlet på Rådhuset i Oslo for å legge fram byrådets forslag til kommunebudsjett for 2019. Oppmerksomheten er rettet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), som det er kommet varsler mot. Video: Oslo kommune Vis mer

Dermed er det kommet totalt tre varsler mot Inga Marte Thorkildsen. Varselet dreier seg om brudd på taushetsplikten fra Thorkildsens side etter møter med Astrid Søgnen, som Dagbladet tidligere har skrevet om.

- Varselet omhandler påstander om brudd på taushetsplikt om innholdet i avholdte møter med utdanningsdirektøren, fortsetter Johansen.

Johansen bekrefter også at Inga Marte Thorkildsen har bedt omstridte Astrid Søgnen om å gå av som utdanningsdirektør i Oslo. Dette skal ha skjedd på et møte 6. september. Det var like etter dette møtet at det første varselet mot Thorkildsen kom.

- Det ble tatt initiativ til en dialog med henne om overgang til en annen stilling og at en ønsket en frivillig ordning.

Johansen informerer om at Astrid Søgnen ikke ønsker å gå av:

- På vegne av utdanningsdirektøren har hennes advokat i brev av 20. september svart at hun ikke ønsker en slik løsning, sier han.

VIL IKKE SVARE: Inga Marte Thorkildsen ønsker ikke å svare på spørsmål som omhandler avsløringene om varsler mot henne. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Trygg Thorkildsen

Thorkildsen forteller Dagbladet at hun likevel opplever å fortsatt ha tillit, og sier at budsjettet hun legger fram kompenserer for problemene i utdanningssektoren i Oslo:

- Budsjettet i dag viser at grunnskolene øker sin grunnfinansiering for første gang på flere år, gjeninnfører frukt og grønt på ungdomstrinnet og fullfinansierer lærernormen og utvikler trygge og gode skoler. Entusiasmen rundt dette kommer til å overskygge mye av problemene, forteller hun Dagbladet.

Se videointervju ovenfor!

- Vi får se an

I to anonyme varsler beskyldes skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) for blant annet mobbing og trakassering, og flere regel og lovbrudd. Som Dagbladet tidligere har skrevet, er det kommet påstander om brudd på taushetsplikten og «gravelegging» av brysomme dokumenter.

- Kommer du til å bli sittende lenge nok til å følge opp dette budsjettet?

- Ja, det regner jeg med etter alle solemerker.

Varslerne skriver også at Thorkildsen gjentatte ganger unnlater å gi bystyret og komiteen relevant informasjon.

- Jeg er veldig engasjert i dette fagområdet. Trygg oppvekst og utdanning for barn er en hjertesak for meg. Prosessen rundt varslene får gå sin gang, og så ser vi an etter det, sier hun.

VARSLINGSSAKEN: Varslingssaken mot Inga Marte Thorkildsen blir diskutert i bystyret. Video: Oslo kommune Vis mer

Hagen krever granskning

Gruppeleder for Frp, Carl I Hagen har fremmet et forslag om ekstern gransking. Det skal opp til votering som siste post i dag. Etter forespørsel fra Eirik Lae Solberg (H) skal også byrådsleder Raymond Johansen (Ap) redegjøre for varslingssaken klokka 15 i dag.

- Vi kan selvsagt ikke ha tillit til granskingen Raymond Johansen skal gjøre med internrevisjonen, som er underlagt byrådsavdelingene, sier Hagen og trekker en sammenlikning med den nasjonale politikken, sier Carl I. Hagen om granskningen av varslene.

Dagbladet har også gjort kjent at Thorkildsen aldri har vurdert sin habilitet knyttet til hennes tidligere arbeidsgiver, noe byrådsleder Raymond Johansen i går sa var et personlig ansvar for en byråd.

FNYSER: Byrådsleder Raymond Johansen svarer Oslo Frp som krever en ekstern granskning av Inga Marte Thorkildsen, etter at sistnevnte skal ha blitt varslet om. - Oslo Frp er jo suverene til å vedta hva som helst, sier han til Dagbladet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Byrådsleder Raymond Johansen vil helst snakke om kommunebudsjettet for 2019, som er det tredje det rødgrønne byrådet legger fram og det siste før kommunevalget neste år.

- Vi har tatt Oslo i en ny retning i snart tre år, vi har gjort det vi sa vi skulle gjøre. Flere eldre får hjelp hjemme, Osloskolen har fått 200 flere lærere, kollektivtilbudet er kraftig bedret, skrøt Raymond Johansen da han åpnet pressekonferansen og lovet mer av det samme i 2019.

73 milliarder

Gratis aktivitetsskole for alle byens førsteklassinger er en av de store satsingene for byrådet i budsjettforslaget.

- Med dagens budsjettforslag leverer vi på løftet om å bygge 3000 nye barnehageplasser, legger Johansen til.

Totalt vil byrådet bruke 73 milliarder kroner. Det medfører en økning på 2,8 prosent sammelignet med 2018-budsjettet.