Nå er 134.000 nordmenn uten jobb

Arbeidsledigheten i Norge stiger mer enn økonomene hadde ventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): I januar var det 134.000 arbeidsledige i Norge, justert for sesongvariasjoner. Dette utgjorde 4,8 prosent av arbeidsstyrken, viser Arbeidskraftundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå.

Ledigheten stiger Ifølge TDN Finans var det ventet en ledighetsrate på 4,5 prosent.

Ledigheten økte med 5.000 personer fra oktober 2015 (gjennomsnitt av september-november) til januar 2016 (gjennomsnitt av desember-februar).

Endringen er innenfor feilmarginen, men likevel i tråd med utviklingen siden mai 2014, da arbeidsledigheten var på 3,2 prosent.

Siden den tid har det sesongjusterte antallet arbeidsledige økt med 47.000. AKU viser at 31.000 av disse var over 24 år.

Svake tall Erik Bruce i Nordea slår fast at dagens ledighetstall er høyere enn forventet.

- De var på den svake siden, skriver han i en fersk rapport.

Samtidig minner han om at Norges Bank legger mer vekt på registrert ledighet enn AKU-ledighet fra SSB.

- Vi vil råde mot å legge for mye vekt på dagens tall. Det er for mye støy i AKU-ledigheten til å trekke noen konklusjon basert på én måned, skriver Bruce.

- Både vi og konsensus forventet uendrede tall, på 4,5 prosent. Som vanlig har Norges Bank ikke publisert en detaljert bane for sine AKU-anslag, kun estimater for årsgjennomsnittet. På bakgrunn av det advarer vi mot å trekke konklusjoner basert på en enkelt observasjon, skriver Marius Gonsholt Hov i en oppdatering fra Handelsbanken.

Gonsholt Hov minner samtidig om at Norges Banks anslag for AKU-ledigheten ligger på 4,6 prosent i år.

Nye rentekutt - AKU-tallene er volatile, men dagens tall passer godt inn i et bilde der arbeidsledigheten er gradvis stigende og sysselsettingen har stagnert. De forrige tallene som viste litt nedgang i ledigheten, fremstår nå som noe misvisende for den underliggende utviklingen, skriver Kyrre Aamdal i en oppdatering fra DNB Markets.

Han mener dagens tall kan tyde på at ledigheten fortsatt er på en stigende trend.

- Vi tror Norges Bank er for optimistiske og at ledigheten skal stige videre. Norges Bank legger liten vekt på den månedlige utviklingen i AKU-ledigheten, men flere bekreftelser på at arbeidsmarkedet svekkes vil øke sjansen for nok et rentekutt, avslutter Aamdal.

Flere nyheter
- Bivirkningene i boligmarkedet kan bli kraftige
Sjeføkonom om boligboble: - Vi utelukker det ikke
Spår boligprisene opp 22 prosent i Oslo