BESLAG: Dette er bare ett av beslagene politiet har gjort i forbindelse med etterforskningen. Foto: Politiet
BESLAG: Dette er bare ett av beslagene politiet har gjort i forbindelse med etterforskningen. Foto: PolitietVis mer

Avslørt som en av hovedmennene i stor dopingaksjon for ti år siden:

Nå er 35-åringen tiltalt for salg av 78 kilo ren doping

- Han har erkjent grove dopingovertredelser, men ikke den mengden, sier forsvarer Ingvild Boe Hornburg. Hun kritiserer statsadvokatens ressursbruk i en av Norges største dopingsaker.

Advokat Ingvild Boe Hornburg i advokatfirmaet Elden er oppgitt over statsadvokatens håndtering av en av Norges største dopingsaker. Hun forsvarer en 35-åring som utifra tiltalen framstår som en hovedperson i sakskomplekset.

Hornburgs klient har også tidligere vært involvert i dopingsalg. I 2008 ble han pågrepet og senere omtalt som en av hovedmennene, da politiet i Sogn og Fjordane gjennomførte «Operasjon Gullfugl», som den gang var norgeshistoriens største aksjon mot salg av doping.

Politiet avslørte at nettverket hadde distribuert anabole steroider til store deler av landet. Hornburgs klient ble den gang dømt til fire og et halvt års fengsel for omsetning av 4,8 kilo anabole steroider.

Erkjenner delvis skyld

Allerede under prøveløslatelsen skal imidlertid den nå 35 år gamle mannen ha startet på nytt med tilsvarende kriminell virksomhet. Mengden han og en ett år eldre mann nå er tiltalt for innførsel og/eller produksjon og oppbevaring av, er imidlertid langt større enn for ti år siden.

I en fersk tiltale fra statsadvokaten kommer det fram at de to skal ha drevet omfattende forretning med anabole steroider siden 2011 og fram til høsten 2015. Totalt skal de to ha stått bak innførsel og oppbevaring av 102 kilo virkestoff til doping, samt salg av 78 kilo - eller medvirkning til dette.

- Han har erkjent grove dopingovertredelser, men ikke den mengden. Han erkjenner straffskyld, men er ikke enig i volumet, sier Hornburg til Dagbladet.

Stoffene det dreier seg om er blant annet testosteron, nandrolon, trenbolon og veksthormoner.

Satt av seks måneder

De to mennene er tiltalt sammen med fem andre, i en sak som er berammet for Bergen tingrett i januar. Det er satt av hele seks måneder til saken, noe Hornburg mener er altfor mye.

- Jeg er sjokkert over ressursbruken, sier Hornburg, som mener saken kunne vært unnagjort på noen få uker, med en forenklet sak.

- Når folk har tilstått, er det en viktig del av vår kriminalomsorg at folk får komme raskt i gang med soningen, sier hun til Dagbladet søndag kveld.

FORSVARER: Advokat Ingvild Boe Hornburg. Foto: Pressefoto
FORSVARER: Advokat Ingvild Boe Hornburg. Foto: Pressefoto Vis mer

Statsadvokat Trond Høvik som har tatt ut tiltalen, sier til Dagbladet at erkjennelsen er vurdert i forbindelse med ressursbruken i saken.

- Ja, han har erkjent straffskyld. Men mengden doping han har erkjent straff for, er langt unna det som er oppført i tiltalen, sier Høvik som ikke har noen ytterligere kommentar til Hornburgs uttalelser.

Forsvareren til den ett år eldre mannen som er tiltalt for de samme forholdene som Hornburgs klient, vil ikke kommentere saken.

«Organisert kriminell gruppe»

Strafferammen for overtredelse av dopingbestemmelsene er seks års ubetinget fengsel, men straffen kan økes med flere år dersom de tiltalte blir dømt for å ha samarbeidet i en organisert kriminell gruppe.

Nettopp det siste mener statsadvokatene i Hordaland er tilfelle i denne saken.

I tiltalen står det at de tiltalte «som ledd i aktivitetene til en organisert kriminell gruppe» ulovlig har «tilvirket, innført, utført, oppbevart, sendt eller overdratt dopingmiddel».

Det står også at overtredelsen er grov, på grunn av både type og mengde dopingstoffer, og overtredelsens karakter.

Da saken ble kjent på torsdag, omtalte politiet saken som en av Norges største dopingsaker.

SVINESUND: Dette dopingbeslaget, gjort på Svinesund, er en del av saken. Foto: Vest politidistrikt
SVINESUND: Dette dopingbeslaget, gjort på Svinesund, er en del av saken. Foto: Vest politidistrikt Vis mer

Beslag på et loft

Helt siden 2015 har politiet etterforsket en liga som er mistenkt for omfattende produksjon og omsetning av forskjellige dopingmidler i en organisert kriminell organisasjon.

Straffesakene mot tre av de tiltalte starter 10. september. De sju andre sakene skal behandles i Bergen tingrett i januar neste år.

Saken startet ved et beslag av et større omfang dopingmidler på loftet i en leilighet høsten 2015. Det ble først gjort tre beslag.

HOKKSUND: Dopingmidlene på bildet ble beslaglagt i Hokksund i 2015. Foto: Vest politidistrikt
HOKKSUND: Dopingmidlene på bildet ble beslaglagt i Hokksund i 2015. Foto: Vest politidistrikt Vis mer

- Underveis i etterforskningen har vi gjort flere beslag, blant annet på Magnor i Hedmark og på grensa til Sverige. Det er opprettet straffesak mot 100 personer. Av disse er 36 personer blitt straffeforfulgt. Etterforskningen har blitt gjennomført i Norge, Sverige, Polen og Russland, sa politiadvokat Kristin Harstad på torsdag.

Største enkeltbeslag

Politiet mener det er beslaglagt dopingmidler til en verdi av minst 30 millioner kroner. I Hokksund ble det beslaglagt 15 kilo rent virkestoff i 2015, og dette er det største enkeltbeslaget av dopingmidler i norgeshistorien.

Etterforskningen har konsentrert seg om virksomheten som vært fra 2011 til 2016.

Dopingmidlene kan ha blitt produsert i en kjeller eller garasje uten noen form for offentlig kontroll av medikamentene. Ifølge politiet skal omsetningen av dopingmidler for det meste ha foregått over internett.