COUPE-MODELL PÅ HADELAND:  I dag kom en tilsvarende, hvit cabriolet-modell av Lamborghini Aventor Roadster "hjem" til Hadeland etter to måneders mareritt hos tollvesenet på Svinesund. Foto: wikipedia.
COUPE-MODELL PÅ HADELAND: I dag kom en tilsvarende, hvit cabriolet-modell av Lamborghini Aventor Roadster "hjem" til Hadeland etter to måneders mareritt hos tollvesenet på Svinesund. Foto: wikipedia.Vis mer

Nå er 5-millionersbilen hjemme på Hadeland

Løslatt fra tollmareritt på Svinesund. Men eieren nekter å betale 300 000 for å ha kjørt snarvei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to måneder siden tok tollerne på Svinesund beslag i den spesialimporterte Lamborghinien fordi bilforhandler Tony Andre Johansen kjørte en snarvei over grensa han ikke skulle ha kjørt på vei til til tollstasjonen.

Det hjalp ikke at han hadde gyldig kvittering for betalt moms inn til Norge på 750 000 kroner.

Sånn blir momsen på en bil som koster tre millioner kroner. Oppå der kommer importavgifter og registrering.

«Løslatt» i dag I dag - to måneder etter - kunne en sliten, men lettet bilforhandler kjøre millionbilen hjem til TJ Auto på Hadeland etter at kriminalsjef Tore Løwengreen i Østfold-politiet hadde «klippet over» forseglingen i tollarresten på Svinesund.

Men marerittet stopper ikke der for Lamborghini-importøren. Kriminalsjefen bekrefter overfor Dagbladet at politiets jurister har ilagt bilforhandleren et forelegg på 50 000 kroner for feil grensepassering pluss en såkalt delinndragning på 250 000 kroner.

Bilforhandleren vil ikke vise fram sin hvite Lamborghini Aventor Roadster 2014-kupe før han har pusset støv.

- Denne ekstraregningen og alle problemene etter at bilen ble beslaglagt vil jeg ikke si noe om før jeg har fått drøftet løpet videre sammen med min advokat, sier Johansen på vei hjem til Grua.

 IKKE BARE PÅ HADELAND:  Rap-artisten Kanye West tester 2013-modellen av en Lamborghini Aventador LP 700-4, som han fikk i gave av kjæresten Kim Kardashian. Foto: Stella Pictures.
IKKE BARE PÅ HADELAND: Rap-artisten Kanye West tester 2013-modellen av en Lamborghini Aventador LP 700-4, som han fikk i gave av kjæresten Kim Kardashian. Foto: Stella Pictures. Vis mer

Advokat og momsspesialist Eivind Bryne i Advokatfirmaet Forte på Lysaker har allerede tenkt. Han har jobbet lenge for å løse bilimportørens mareritt - blant annet gjennom en runde i Fredrikstad tingrett for å få opphevet tollvesenets beslag. Retten avviste kravet, fordi politiet og ikke tollvesenet var blitt den formelle motparten den dagen saken skulle behandles.

Politiet reagerte raskt, og syntes ikke det var noen grunn til at Lamborghinien skulle støve ned på Svinesund.

- Bilen er din, men ekstraregningen blir 300 000, var beskjeden til Tony Andre Johansen.

Advokaten: - Helt vilt - Inndragningsbeløpet på 250 000 er helt vilt. Det er beregnet ut fra momsbeløpet på 750 000, som jo er dokumentert fra første minutt for to måneder siden. Og det er også helt uaktuelt å godta et forelegg på 50 000 kroner, sier advokat Bryne til Dagbladet.

- Hadde dere godtatt en straff dersom det bare hadde vært et forelegg for å kjøre en ulovlig snarvei over grensa fra Sverige?

- Da måtte i så fall beløpet vært mindre enn en tidel av de 50 000 som gjelder nå. Det var en sammenlignbar sak i Finnmark for kort tid siden der bilimportøren fikk strøket hele forelegget for å ta korteste vei fram til tollvesenets kontorer, sier Bryne.

Satser på regjeringen - Så nå må dere altså gjennom en ny rettsrunde?

- Det håper jeg vi slipper. Snart kommer regjeringens forslag til endringen av importregelverket for næringsdrivende. Ledende stortingspolitikere har engasjert seg i denne Lamborghini-saken, uten at jeg vil si noe mer om det.  Den norske stat ville uansett ikke tapt en eneste krone i en slik sak.

 OGSÅ I DUBAI:  Her tester lovens håndhevere sin nye politibil - en Lamborghini Aventor 2013-modell. Foto: Karim Sahib, AFP/NTB Scanpix.
OGSÅ I DUBAI: Her tester lovens håndhevere sin nye politibil - en Lamborghini Aventor 2013-modell. Foto: Karim Sahib, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

- Og bilforhandleren må jo uansett ha alle papirer og kvitteringer i orden. Hvis ikke får han ikke skilter på bilen og heller ikke solgt den videre, sier en lettere oppgitt moms- og skatteadvokat.

Og utsalgspris for Norges eneste Lamborghini av sitt slag?

TJ Auto har lenge hatt den liggende ute for salg til mellom 5 og 5,5 millioner kroner.

 HENGER MED I LA:  Bleket popstjerne Nicki Minaj poserer med rosa variant av 2014-modellen på Hadeland i Los Angeles i oktober i fjor. Foto: Kevork Djansezian / Reuters / NTB Scanpix.
HENGER MED I LA: Bleket popstjerne Nicki Minaj poserer med rosa variant av 2014-modellen på Hadeland i Los Angeles i oktober i fjor. Foto: Kevork Djansezian / Reuters / NTB Scanpix. Vis mer