Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er 55% av Spanias unge uten arbeid

Økt med tre prosent siden september.

UNGDOM UTEN FRAMTID:  Skyggene av unge demonstranter vises på et gjerde i Madrid, der en gruppe som kaller seg "Ungdom uten en framtid" protesterer mot at Spanias ungdom ikke kommer seg inn på arbeidsmarkedet. Spanias arbeidsløshet for ungdom under 25 år er nå på hele 60 prosent, som er verst i Europa. Foto: Pedro Armestre/Afp/Scanpix
UNGDOM UTEN FRAMTID: Skyggene av unge demonstranter vises på et gjerde i Madrid, der en gruppe som kaller seg "Ungdom uten en framtid" protesterer mot at Spanias ungdom ikke kommer seg inn på arbeidsmarkedet. Spanias arbeidsløshet for ungdom under 25 år er nå på hele 60 prosent, som er verst i Europa. Foto: Pedro Armestre/Afp/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen på det spanske arbeidsmarkedet blir bare verre fra måned til måned. Hele 55 prosent av arbeidssøkende ungdom i Spania er nå uten arbeid, viser nye arbeidsløshetstall. Det er en økning på tre prosent i forhold til september i fjor, melder SkyNews, BBC og El Pais.

På Kanariøyene og den lille Ceuta-enklaven i Marokko er situasjonen enda verre for Spanias yngre generasjon. Her er hele 70 prosent av de under 25 år uten arbeid.

Siden statistikken ble iverksatt på begynnelsen av1970-tallet, har aldri tallene vært verre.

-Vi har ikke sett bunnen ennå og arbeidsledigheten vil bli verre, sier Jose Luis Martinez, strateg i investeringsbanken Citigroup, ifølge BBC.

Dårlig start på livet «Unge mennesker i Europa er forhindret i å starte sin profesjonelle karriere og dermed å nå sine langsiktige mål. Det å ikke ha jobb forhindrer dem i å få arbeidserfaring, som igjen reduserer deres menneskelige og sosiale kapital, og kan igjen medføre dårligere lønn på lang sikt. Å oppleve arbeidsledighet tidlig i livet, kan gi langsiktige arr», kommer det fram i en rapport gitt ut i regi av EU.

Arbeidsløsheten blant unge har økt betraktelig siden finanskrisa startet våren 2008, og øker stadig. For ett år siden var mer enn en av fem ungdom under 25 år uten arbeid. Og i Spania er den nå altså økt til 60 prosent. 

Totalt har antall arbeidsledige også økt i Spania den siste perioden. Hele 26 prosent av landets befolkning var uten arbeid i siste kvartal i fjor. Det betyr hele 5,97 millioner mennesker - som er mer enn hele Norges befolkning.  Det er ifølge SkyNews en prosentøkning på 25 prosent fra kvartalet før - og mer enn dobbelt av EU-gjennomsnittet for arbeidsledige.

Forlater landet Norge er et av få land i Europa som ikke merker noe til det dårlige arbeidsmarkedet i Europa, med en arbeidsledighet på tre prosent. Organisasjoner som møter arbeidsinnvandrere i Norge, som den katolaske organisasjonen Caritas, merker også en stor økning av mennesker som kommer fra Spania til Norge i håp om å få seg jobb.

STUDERER, MEN TIL HVA? To spanske studenter i Madrid står og venter på at dagens arbeidsdag skal starte. Men sjansen for at disse to - og Spanias unge befolkning får jobb, blir stadig mindre. Nå er hele 60 prosent av Spanias unge under 25 år uten jobb. Foto: Andrea Comas/Reuters/Scanpix
STUDERER, MEN TIL HVA? To spanske studenter i Madrid står og venter på at dagens arbeidsdag skal starte. Men sjansen for at disse to - og Spanias unge befolkning får jobb, blir stadig mindre. Nå er hele 60 prosent av Spanias unge under 25 år uten jobb. Foto: Andrea Comas/Reuters/Scanpix Vis mer

Seint i fjor startet Røde Kors en aksjon der de ba det spanske folket donere penger til organisasjonen, slik at Røde Kors kunne dele ut penger til de mest trengende spanjolene, meldte BBC. Før finanskrisen, hjalp organisasjonen først og fremst immigranter i Spania, men med den stadig stigende arbeidsledigheten, er det stadig flere spanske familier som nå lever på matutleveringer fra organisasjonen.

- Vi har vært arbeidsledige i Spania i over to år nå, og kom derfor til Norge i håp om å få jobb. Men nå har vi vært her over en måned, uten å få jobb. Vi har sovet på busstasjonen og andre steder, og orker ikke bo her i kulda. Vi prøver Frankrike i stedet, sier Sandaly Savane (22) og Cheichkna Coulibaly (29) til Dagbladet nylig.

Folk med bakgrunn fra arbeidsmarkedet i Spania er stadig økende i Norge, viser også tall fra Nav. 

KREVER BEDRE FRAMTID:  I mai 2011 demonstrerte tusenvis av unge spanjoler for en bedre framtid. Siden den gang har antall arbeidsledige blant landets unge bare blitt flere. Foto: Emilio Morenatti / Ap / Scanpix
KREVER BEDRE FRAMTID: I mai 2011 demonstrerte tusenvis av unge spanjoler for en bedre framtid. Siden den gang har antall arbeidsledige blant landets unge bare blitt flere. Foto: Emilio Morenatti / Ap / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!