Nå er alle disse i corona-karantene

Det var solskinn, guidet skikjøring utenfor merkede løyper og afterski med god stemning. Nå er over halvparten coronasyke.

KARANTENE: Den årlige skituren til alpene endte i karantene for damegjengen som kom hjem til Norge i forrige uke. Seks av elleve har påvist coronasmitte. Foto: Privat
KARANTENE: Den årlige skituren til alpene endte i karantene for damegjengen som kom hjem til Norge i forrige uke. Seks av elleve har påvist coronasmitte. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er en gruppe med venners venner som har felles tilknytning ved at vi kjører en del ski i Hemsedal. De siste fire åra har vi vært på jentetur til Alpene på denne tida av året. Uten mann og uten barn. Årets tur gikk til St. Anton i Østerrike, hoster Cecilie Stenvik i den andre enden av telefonen.

Nå er hun og de ti andre i reisefølget hjemme i karantene.

Fem av dem har fått påvist coronasmitte, den sjette som også er syk med samme symptomer venter på prøvesvar. Noen av dem har vært på jobb og ute blant folk etter hjemkomst. En har vært på She-konferansen med 1900 deltakere, en annen på jobb med kundekontakt.

SYK: Trude Ravndal fra Sandnes er en av 113 nordmenn som innen fredag kveld har fått bekreftet at hun er smittet av coronaviruset. Laget av Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

- Jeg fikk kraftige hostekuler på flyet hjem og gikk i selvpålagt karantene med en gang. Telenor, hvor jeg jobber, mente det var riktig. Men vi ble syke på litt ulike tidspunkt, sier Stenvik til Dagbladet.

Dager uten test

For Stenviks del skulle det gå tre dager med kraftige hostekuler, søvnløse netter og usikkerhet før hun endelig fikk grønt lys for å avlegge coronaprøve.

- Østerrike kom ikke på helsemyndighetenes liste før søndag sist uke. De første henvendelsene mine ble besvart med at dette nok bare var en vanlig influensa eller en kraftig forkjølelse, sier Stenvik.

Hun understreker at hun ikke ønsker å kritisere helsevesenet.

- Jeg har full forståelse for at man må begrense testing. Det er sikkert også mange som ringer uten grunn. Men når såpass mange av oss ble syke i det samme reisefølget, kunne man kanskje tatt inn én av oss, undrer hun.

Sild i tønne

Skiferien var preget av sosiale aktiviteter med hundrevis av treffpunkter med andre mennesker.

- Vi liker å kjøre offpiste (utenfor merkede løyper, red.anm.) og leide guide til det. Så var vi jo på afterski og ikke minst Mooserwirt. Der står det flere hundre mennesker i kø og det er så tett med folk at du nesten ikke kommer fram til baren. Det meste foregår utendørs, men det er så tett med folk at man knapt kan bevege seg, sier Stenvik.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Reisefølget bodde i to leiligheter et kvarters gange fra sentrum – og spiste middag ute.

- Vi traff masse folk, både andre norske gjenger og lokale. Jeg har hatt kontakt med en annen norsk jentegjeng som var der samtidig med oss. Der er sju av sju i reisefølget bekreftet coronasmittet, forteller Stenvik.

Varsler ikke trodd

I ettertid har Stenvik vært i kontakt med alle hun har klart å spore opp som de var i kontakt med under skiferien.

- Via en bekjent som bor i St. Anton har jeg også lagt inn en beskjed på en Facebookgruppe om at vi var blitt smittet etter å ha vært på ferie der, sier hun.

Reaksjonene har vært overraskende.

- Innlegget har fått over hundre kommentarer om at det spres feilinformasjon og propaganda. Så det virker for meg som om østerrikske myndigheter ligger bakpå. Jeg skjønner at det kan sitte langt inne å stenge barer og liknende når folk er i sesongarbeid, men likevel.

Ringte på og løp

Livet i karantene beskrives som kjedelig, men praktisk gjennomførbart.

- Det går opp og ned. Mandag fikk jeg stemmen tilbake, men hosten har gått fra tørrhoste til slimhoste. Kort oppsummert kjennes det som om noen sitter på brystet mitt. Jeg er ikke redd for meg selv, jeg er ikke i målgruppa for å bli skikkelig syk. Men det er mange blant oss som vil trenge legehjelp om de blir smittet, sier Stenvik.

- Og rent praktisk, da?

- Det går i Netflix og HBO. Jeg får mat levert på døra av Kolonial og Morgenlevering. De er informert om at jeg er syk og setter bare igjen posene. Eksmannen min har vært på døra med paracet. Han ringte på og løpt sin vei.

- Lange dager?

- Etter hvert kan jeg kanskje jobbe litt hjemmefra, men inntil videre er det for mye «tunnelsyn». Det verste er at jeg ikke får sett mine to barn, som nå bor hos sin far. De er heldigvis store nok til å forstå at mamma ikke kan treffe dem på en stund for at de ikke skal bli syke.

- Og det varer en stund?

- Etter at jeg er blitt symptomfri er det ytterligere ei uke med karantene. Først da kan jeg treffe barna mine. Men jeg tenker på alle som går rundt med sykdommer man ikke ser, som det er viktig å unngå å smitte. Så er det andre som bærer viruset, kanskje uten å vite om det. Det er litt skremmende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer