Nå er alle franskmenn organdonorer, med mindre de aktivt sier nei

Donorkøene vokser i EU og i Norge.

JA: I mange land må man fremdeles aktivt si ja til å bli organdonor, som i Storbritannia (med unntak av Wales). Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
JA: I mange land må man fremdeles aktivt si ja til å bli organdonor, som i Storbritannia (med unntak av Wales). Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fra 1.januar er alle franskmenn organdonorar, dersom de ikke selv sier fra om at de ikke vil være det, skriver Independent.

De nye franske reglene gjør at Frankrike følger etter land som Spania og Østerrike, der man tar utgangspunkt i «antatt samtykke» når det kommer til organdonasjon. Dette gjelder selv om familien til den avdøde er mot at organene doneres bort.

Må reservere seg

I praksis betyr det at er organdonorer, med mindre de melder seg inn i et register over folk som ikke ønsker å donere bort organene sine.

Ifølge The Guardian har 150.000 franskmenn meldt seg inn i registeret allerede. Registeret skal sjekkes av det medisinske personalet når en person dør, før det vurderes om noen av organene kan brukes.

Det er også mulig å etterlate seg en skriftlig reservasjon, som gis til en slektning, eller avgi et muntlig «vitnemål» til en slektning, som deretter må fortelle dette til det medisinske personalet.

Flere på venteliste

EU har framhevet den store mangelen på organer til transplantasjon og de stadig lengre ventelistene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer