Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er alle franskmenn organdonorer, med mindre de aktivt sier nei

Donorkøene vokser i EU og i Norge.

JA: I mange land må man fremdeles aktivt si ja til å bli organdonor, som i Storbritannia (med unntak av Wales). Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
JA: I mange land må man fremdeles aktivt si ja til å bli organdonor, som i Storbritannia (med unntak av Wales). Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra 1.januar er alle franskmenn organdonorar, dersom de ikke selv sier fra om at de ikke vil være det, skriver Independent.

De nye franske reglene gjør at Frankrike følger etter land som Spania og Østerrike, der man tar utgangspunkt i «antatt samtykke» når det kommer til organdonasjon. Dette gjelder selv om familien til den avdøde er mot at organene doneres bort.

Må reservere seg

I praksis betyr det at er organdonorer, med mindre de melder seg inn i et register over folk som ikke ønsker å donere bort organene sine.

Ifølge The Guardian har 150.000 franskmenn meldt seg inn i registeret allerede. Registeret skal sjekkes av det medisinske personalet når en person dør, før det vurderes om noen av organene kan brukes.

Det er også mulig å etterlate seg en skriftlig reservasjon, som gis til en slektning, eller avgi et muntlig «vitnemål» til en slektning, som deretter må fortelle dette til det medisinske personalet.

Flere på venteliste

EU har framhevet den store mangelen på organer til transplantasjon og de stadig lengre ventelistene.

Ifølge EUs tall ventet i 2014 86.000 mennesker i EU, Tyrkia og Norge på organdonasjon og 16 personer døde hver dag i påvente av nye organer.

Også i Norge øker ventelistene. Ifølge tall innhenten av Sunnmørsposten sier 33 prosent av kvalifiserte organdonorer eller deres pårørende nei til organdonasjon. Det er den høyeste nei-andelen siden man begynte å føre statistikk i 2006 , skriver NTB.

- Samlet ligger vi an til å se en av de høyeste avslagsprosentene vi har sett på ti år. Samtidig vet vi at kun 4 prosent av befolkningen er negative til organdonasjon. Hvorfor det er slik, er noe vi vil finne ut av, sa Aleksander Sekowski, fungerende informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon tidligere denne uka.

Bekymret for nedgang

Tallene er fra 1.oktober. 26 pasienter døde på norske sykehus de ni første månedene i fjor, i påvente av transplantasjon.

Flere peker på lovendringen i januar, som vektlegger de pårørendes rett til å nekte donasjon, som årsak til at flere lar være å donere organere.

Helsekomiteén på Stortinget er blant dem som er bekymret. De mener «det må utredes hvorfor avslagsprosenten går opp og ikke ned slik intensjonen var».

Norge har som nasjonalt mål å ha 30 organdonasjoner per million innbryggere, men tallet er på vei nedover og nærmer seg 20.

I Norge er 74 prosent av befolkningen positive til organdonasjon, mens bare fire prosent er negative. Det kom fram i en spørreundersøkelse om nordmenns holdning til organdonasjon i 2015.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media