«Nå er alt ferdig, helt ferdig.»

I Bagh går folk rundt med munnbind. Likstanken merkes nesten overalt, og nærmest hele byen ligger i ruiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BAGH (Dagbladet): I byen Bagh, 150 kilometer nordøst for Pakistans hovedstad Islamabad, er det få biler å se i gatene. Men byen er ikke videre fotgjengervennlig likevel, for gatene er fulle av rester fra ødelagte hus. Noen har klappet sammen som et korthus. Andre har veltet og ligger på sida, tilsynelatende med golv og tak som vegger og to av veggene som golv og tak. Atter andre har rast sammen litt på skrått. Knapt et beboelig hus er å få øye på.

Ødelagt

-  Ingen sover her om natta. Da er det helt folketomt, sier alle vi spør.

80 prosent av byen er ødelagt, hinsides det som kan pusses opp.

Det eneste vi ser som er i nær vanlig drift, er bensinstasjonen rett etter byens inngang fra sør. Like ved, i det viktigste veikrysset i byen, har klokka på toppen av en søyle stanset på kvart på ni, en ganske nøyaktig angivelse av når jordskjelvet rammet lørdag morgen.

Byen Bagh, som hadde rundt 30 000 innbyggere, ligger langs det brede elveleiet til den vesle elva Mal og kryper seg oppover fjellsida. Den ligger vakkert til i det grønne, skogkledde, kashmirske landskapet med pinjer og løvtrær. I distriktet Bagh, som også omfatter alle landsbyene rundt, bodde det drøyt 425 000 mennesker. Hvor mange som nå er igjen, vet ingen sikkert. Opposisjonspolitikeren Zadar Amjad Yousef hevder overfor Dagbladet at minst 50 000 er omkommet i distriktet og mer enn 3000 i byen. Alle tall er høyst usikre: Myndighetenes estimater ligger under halvparten av dette.

-  Vil ta tid

I handlegata bør man bruke fjellstøvler eller vernesko. På begge sider av gata forsøker butikkeierne å grave fram det som er igjen av verdiene sine fra ruinene med hånd eller med håndverktøy.

FARSARVEN: Mahmood Zarif står i ruinene av det som var «Kashmir Boot House», hvor de ansatte prøver å samle sammen skoeskene på et golv som liksom henger i lufta. Foto: Sveinung Uddu Ystad
FARSARVEN: Mahmood Zarif står i ruinene av det som var «Kashmir Boot House», hvor de ansatte prøver å samle sammen skoeskene på et golv som liksom henger i lufta. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

25 år gamle Mahmood Zarif står i ruinene av det som var farens sju etasjers bygning, som han skulle overta når han blir ferdig med studiene. Etter klærne å dømme er han av velstående familie. Der lå «Kashmir Boot House», hvor de ansatte prøver å samle sammen skoeskene på et golv som liksom henger i lufta. Femten døde da den fem år gamle bygningen falt sammen.

-  Skal du bygge dette opp igjen?-  Det vil ta tid, sier han tankefullt. Så tenker han litt mer og legger til:

-  Det blir vanskelig. Nei. Nå er alt ferdig, helt ferdig.Han snakker om sin arv, men han kunne ha snakket om byen og om de andre innbyggerne.

Lenger opp ligger «Muslim Hotel» veltet på tvers over gata og sperrer den fullstendig. Men man kan bøye nakken og gå gjennom en kronglete tunnel i ruinene. Likstanken der inne er så kraftig at mange brekker seg. To politifolk tar på seg munnbind for å gå gjennom.

Ingen hjelp

Rundt 50 døde ligger der inne, sier folk som har samlet seg rundt oss. 25 mennesker ble gravd ut i live med håndkraft. Uten hjelpemidler måtte noen amputeres for å få dem løs, forteller de.

Rett overfor hotellet ligger den sammenraste gutteskolen. Der tror man det ligger fra 250 til 300 døde.

Ved jenteskolen er stanken nesten ikke til å holde ut. Trolig ligger det over 250 døde der inne.

For å rydde opp i Bagh trengs kraftige maskiner. Men de finnes ikke. Bare ett sted ser vi en gravemaskin, som hjelper et lag redningsarbeidere fra Nederland. De eneste fagfolkene som hittil har kommet til Bagh. Fra skolen bak moskeen har de gravd fram 25 døde barn, men de er for opptatte med sitt til å snakke med oss.

Militærsykehuset er helt ødelagt og flyttet ut i telt på grasvollen utenfor. Der er Abdel Quwum med søstera si, Shamim Akhter, på båre. Hun ble nesten mirakuløst gravd ut levende fra en landsby fire kilometer utenfor byen tirsdag. Men hun har et brudd i ryggen som blir vanskelig å lege.

Barnløst

Vi treffer mange som har kommet til Bagh for å finne nødhjelp. Men de finner ingen. De forteller om død og elendighet der de kommer fra. De ber om telt og tepper til vern mot regn og kulde. Den eneste hjelpen som hittil har nådd Bagh, kommer fra frivillige innsamlinger, og den er like rørende som den er håpløst amatørmessig og stort sett unyttig.

-  Hæren burde spille en rolle. De har folk og utstyr, sier en landsbyboer.Først i går ble de militære satt inn for alvor av myndighetene. Og først i går ettermiddag så vi soldater gjøre forsøk på å rydde opp i trafikkorkene på veien inn og ut av Bagh, der så vel nødhjelp som sjuketransport kjører seg fast.

Det er nesten ingen barn å se i gatene i Bagh. De fleste barna døde, sier folk. Jordskjelvet kom da de var på skolen. Talende nok er ett av de få barna vi ser på gata, en liten gutt som ligger med begge beina og underkroppen i gips, mens mora Zerina sitter på en krakk og tigger penger.

BREKNINGER: Stanken fra lik inne i ruinene av «Muslim Hotel» får enkelte til å brekke seg. Tunnelen gjennom forbinder den ene delen av handlegata med den andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer