PÅ VIPPEN: Centerns partileder Annie Lööf har kommet i drømmeposisjon blant de "anstendige" representantene i den nye svenske Riksdagen. Foto: Pontus Lundahl, TT/NTB Scanpix.
PÅ VIPPEN: Centerns partileder Annie Lööf har kommet i drømmeposisjon blant de "anstendige" representantene i den nye svenske Riksdagen. Foto: Pontus Lundahl, TT/NTB Scanpix.Vis mer

Valget i Sverige:

Nå er Annie (35) friernes prinsesse i Riksdagen

Vant pingpong-mandatet og står på vippen i regjeringskaoset.

To fakta inkludert inkludert en jokerprinsesse er klare når opptellingen av forhånds- og utenlandsstemmer i det svenske valgdramaet er avsluttet.

Fakta 1: mandatet der det skilte bare sju - 7 - stemmer mellom Centerpartiet og Sverigedemokraterna, går til Centerpartiet.

Fakta 2: det neste mandatet som kan bytte eier etter fintellingen, vil i så fall gå fra Moderaterna til Liberalarna. Det skiller om lag 700 stemmer. Men det vil uansett bare bli et stolbytte innenfor den blå blokken.

Dermed er det så tydelig hvordan de 349 plassene i Riksdagen fordeles de neste fire årene at selv en valgekspert med profesjon som matematikkprofessor ikke levner tvil:

- den rødgrønne blokken med statsminister Stefan Löfven 144 representanter

- de blå 143

- Sverigedemokraterne 62.

Professoren: Nettopp Centerpartiet

Dette er matematikkprofessor Svante Linussons ferskeste analyse torsdag, ifølge Expressen:

«De rødgrønne kommer til å få 144 og alliansen 143 mandater. Et veldig viktig aspekt ved at det nettopp er Centerpartiet av alle alliansens partier som fikk ett mandat, er at C+S+V+MP blir 175 mandater, mot 174 for øvrige partier.

Ikke for at de kanskje kommer til å danne regjering, men det kommer sikkert til å dukke opp spørsmål i Riksdagen når dette blir en viktig majoritetskonstellasjon».

Friernes favoritt

At Centerpartiet får tilbake fra Sverigedemokraterna det svensk presse har kalt pingpong-mandatet, gjør Centerns partileder Annie Lööf (35) til Riksdagens mest attraktive prinsesse for politiske friere.

Og statsminister Stefan Löfven står skulder til skulder i den køen med de blås statsministerkandat, Moderaternas Ulf Kristersson.

ANNIE + ULF: Centerpartiets Annie Lööf og Moderaternas Ulf Kristersson er parhester i Riksdagens blå blokk. Nå melder rødgrønn statsminister Stefan Löfven seg i frierkøen. Foto: Stina Stjernkvist, TT/NTB Scanpix.
ANNIE + ULF: Centerpartiets Annie Lööf og Moderaternas Ulf Kristersson er parhester i Riksdagens blå blokk. Nå melder rødgrønn statsminister Stefan Löfven seg i frierkøen. Foto: Stina Stjernkvist, TT/NTB Scanpix. Vis mer

For hvis Centerpartiet med sine 32 mandater lar seg overtale til å hoppe over fra de blå og bli støtteparti for en en ny rødgrønn regjering, vil statsminister Stefan Löfven ha 175 mandater i ryggen.

Det betyr at en ny rødgrønn regjering med støtte av Centern ikke kan bli felt i Riksdagen. Resten - de blå (uten Centerpartiet) og Sverigedemokraterna - har bare 174 stemmer.

Partileder Annie Lööf har sagt at det ikke er aktuelt for Centerpartiet å forlate de blå.

Seinere har hun ikke avvist statsminister Stefan Löfvens nye kongstanke om et partisamarbeid på kryss og tvers av de to tradisjonelle blokkene.

- Vår dør fortsatt åpen

Og i dag etter at det nye mandatet var sikret, har Centerpartiets leder følgende korte, skriftlige kommentar, formidlet av nyhetsbyrået TT:'

«Vi har alle et ansvar for å forvalte velgernes tillit og søke brede løsninger over blokkgrensen i viktige spørsmål for at Sverige skal kunne styres framover. De samtalene bør skje mellom Alliansens partier og Socialdemokraterna, og vår dør er fortsatt åpen for ansvarsfulle, blokkoverskridende samtaler».

Men fortsatt er det myriader av tenkelige og utenkelige kombisjoner av hvem som skal regjere Sverige framover.

Her gir politisk avdeling i SVT de mest sannsynlige løsningene.

Det er fortsatt mange «men». Ingen kan si NÅR det blir en ny regjering.

Første stemmedag: 25. september

Det sikre: Riksdagen åpner for sesongen mandag 24. september. Da skal en talmann velges. Det tilsvarer stortingspresident.

Tirsdag 25. september skal talmannen spørre Riksdagen om sittende regjering har tillit - altså hvis ikke Stefan Löfven har trukket sin regjering. Det må ikke være negativt flertall - altså ikke 175 eller flere nei-stemmer.

Dersom Sverige ikke har noen regjering før avstemmingen 25 september eller etter, har talmannen frist til 8. oktober med å sondere og foreslå en ny.

Så vil en ny tillitsavstemming avgjøre om det blir resultatet.

Ugyldige stemmer blir gyldige

Et stort MEN lenge før det: imorgen fredag skal valgnemnden avgjøre den endelige skjebnen til 24.479 stemmer som ble kjent ugyldige ved første opptelling.

Stemmene blir først registrert som ugyldige av så enkle grunner som at to sedler fra samme parti har klistret seg sammen og havnet i samme konvolutt.

Statistikken fra de siste valgene viser at mellom 80 og 90 prosent av disse stemmene likevel blir godkjent til slutt.

Og det åpner for et nytt bytte eller to av mandater.