- Nå er asfaltbandene tilbake

Rømte landet i sommer, men prøver seg igjen nå.

FORSVANT: Dagbladets fokus og et massivt samarbeid mellom politiet, Arbeidstilsynet og Skatteetaten førte til at mange av de utenlandske og kriminelle steinleggerne forlot Norge. Nå er de tilbake flere steder. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORSVANT: Dagbladets fokus og et massivt samarbeid mellom politiet, Arbeidstilsynet og Skatteetaten førte til at mange av de utenlandske og kriminelle steinleggerne forlot Norge. Nå er de tilbake flere steder. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet, Arbeidstilsynet og Skatteetaten kjørte i sommer en storoffensiv mot de utenlandske steinleggerbandene som kommer til Norge hvert år. Samtidig dokumenterte Dagbladet i en serie artikler hvordan de driver med utpressing, skattejuks, menneskehandel, trusler, vold, slaveri og hvordan de er involvert i den ulovlige krypskyttingen av neshorn.

- Dette virket virket. Mange forlot landet og i flere regioner har vi ikke sett snurten av dem siden, sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen, til Dagbladet.

Trusler Men til tross for det utstrakte samarbeidet mellom ulike myndigheter, er de nå tilbake flere steder i landet. Spesielt på Østlandet er det registrert en økende aktivitet av de hovedsaklig britiske og irske bandene.

- De prøver seg, og vi må gjøre vårt beste for å sørge for at det ikke går. Vi følger med, sier Svendsen, og legger til at forbrukerne har også har et klart ansvar. Folk som kjøper disse ulovlige tjenestene risikerer ikke bare straff i form av bøter, men også vold og represalier fra bandene.

- Det gjør det vanskeligere for de useriøse å drive med sin ulovlige virksomhet, men vi tar høyde for at det alltid er noen som vil prøve seg, sier hun.

- De truer også både kunder og leverandører av stein. Denne adferden er et mønster. Det er viktig at forbrukere er bevisste og ber om ID-kort fra de som tilbyr slike tjenester. Det er ikke lov til å holde på uten, sier Svendsen.

- Vil prøve seg I løpet av sommeren har Skatt Øst beslaglagt krevd inn 4,3 millioner fra de ulovlige virksomhetene, i tillegg til at politiet har etablert en ordning med rask utvisning og to års forbud mot å komme tilbake til landet når de avdekker kriminell steinleggervirksomhet.

Et nytt tiltak er dessuten at Brønnøysundregisteret sletter de ulovlige virksomhetene fra sine registere. Svendsen sier Dagbladets fokus på gjengene også hadde en tydelig effekt i form av at de forsvant.

- Vi er helt sikre på at Dagbladets fokus og medieoppslag bidro til at vi ikke så dem så mange steder, sier hun.

Men til tross for innsatsen og det omfattende samarbeidet mellom ulike myndigheter, kommer ikke problemet til å forsvinne helt.

- Det gjør det vanskeligere for de useriøse å drive med sin ulovlige virksomhet, men vi tar høyde for at det alltid er noen som vil prøve seg, sier hun.

- Nordmenn er for naive Utenlandske steinleggere er bare én del av et større problem i norsk byggebransje. Administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens landsforening (BNL) sier at vi er for naive.

- Det er på tide å rope varsku. Vi ser at en stadig større del av bransjen glir ut av hendene på de som driver seriøst, og blir tatt over av aktører som er useriøse, noen ganger til og med tunge kriminelle, har Sandnes tidligere sagt til Dagbladet.

BNL går ut og advarer mot at organiserte kriminelle får større innpass i bransjen, og sier at medlemmene deres ser aktører som driver ren mafiavirksomhet med skatteunndragelser, svindel og hvitvasking av penger.

- Vi har sett flere eksempler på at kriminelle bruker penger de har tjent på svart arbeid for å finansiere tung kriminalitet, sier han.