Nå er Barack Obama president i USA

USA har fått sin første afroamerikanske president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WASHINGTON/ OSLO: (Dagbladet.no):
- Jeg, Barack Hussein Obama, sverger høytidelig at jeg trofast vil utøve embetet som president i De forente stater, og etter beste evne bevare, beskytte og forsvare De forente staters grunnlov.

Med disse ordene og hånda på Abraham Lincolns bibel, ble Barack Obama innsverget som USAs president klokken 18.00 norsk tid.

Obama er USAs 44. president og den første afroamerikanske presidenten i USAs historie.

Rundt 2 millioner mennesker er samlet i Washington D.C for å overvære den historiske begivenheten.

De første gruppene samlet seg foran det hvite hus allerede rundt klokka tre i natt.  Over hele USA er det en følelse av at det nå skrivers historie, forteller amerikanske journalister og utenlandske korrespondenter.

- Vi må endre oss
Etter innsvergelsen holder den nyinnvalgte presidenten innsettelsestalen.

- Utfordringene som vi står foran er virkelige. Men dere skal vite dette, Amerika. De vil bli møtt, sa Obama til øredøvende jubel fra publikum.

Obama overtar to kriger, en økonomi i ruiner og et frynsete forhold til flere av USAs tradisjonelle allierte fra sin forgjenger George W. Bush. I talen fokuserer han mye på problemmene landet står foran.

- Verden har endret seg. Det må vi også, slo han fast.

For å klare dette må nasjonen stå sammen

- Nasjonen må velge håp over frykt. Vi må enes om felles mål heller i stedet for konflikt og uenighet for å komme over den verste økonomiske krisen siden den store depresjonen.

•Les hele talen her:

Men han sa også at USA har valgt håp fremfor frykt.

— USA er et land i krise, men har også valgt håpet fremfor frykten, understreket han.

 - Den tiden da vi sto stille, den tiden da vi beskyttet særinteresser og utsatte ubehagelige beslutninger. Den tiden er over, sa Obama, med et lite spark til president Bush.

- Fra i dag må løfte oss selv opp. Børste av støvet å begynne arbeidet med å gjenoppbygge Amerika.

 
Ankom til jubel

Barack Obama ankom innsettelseseremonien på Capitol Hill litt forsinket. 

Han møtes med enorm jubel fra folkemengden, og klemter venner og kjente på vei ned den løperen som for anledningen var blå.

Seremonien starter med at Aretha Franklin synger nasjonalsangen.

<strong>TATT I ED:</strong>  Barack Obama tas i ed som president. Obama sverges inn med hånda på  Abraham Lincolns bibel. Foto: Wilson/Getty Images/AFP/Scanpix
TATT I ED: Barack Obama tas i ed som president. Obama sverges inn med hånda på Abraham Lincolns bibel. Foto: Wilson/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

Tilstede under innsettes er tre tidligere presidenter George W. Bush, Jimmi Carter og Bill Clinton.

Dette var siste gang Bush hilser mengden som president. Avskjeden var nok ikke av de beste. Lett buing kunne høres blant publikum.

Hillary Clinton ankom sammen med sin mann, selv om hun også vil bli utenriksminister i Obamas regjering.

Folkehav
Et folkehav vandrer gjennom Washington, og stemningen glødet av forventning foran den historiske innsettelsesseremonien av Barack Obama tirsdag ettermiddag.

Sikkerhetsopplegget rundt seremonien savner ethvert sidestykke. Militærkjøretøy sperrer av gatene, helikoptre surrer i lufta og skarpskyttere er plassert på takene. Men først og fremst er det gleden og forventningen som dominerer i Washington på denne dagen.

Barack Obama innsettes som USAs første svarte president og avslutter sin sensasjonelle reise mot verdens mektigste embete.

Etterpå innsettelsestale skal Obama eskortere president George W. Bush ut, før han senere på ettermiddagen skal kjøre i den spesialbygde limousinen, kalt Beistet, for å bli hyllet av opp mot en million frammøtte langs Pennsylvania Avenue.

Utover kvelden arrangeres det offisielle innsettelsesball rundt omkring i Washington.

Arv
Obama overtar to kriger, en økonomi i ruiner og et frynsete forhold til flere av USAs tradisjonelle allierte fra sin forgjenger George W. Bush.

Den nye presidenten henter inspirasjon fra forgjengerne Abraham Lincoln og Franklin D. Roosevelt for å løse problemene USA står overfor, og ber alle ofre seg og dra i samme retning.

Barack Obama og hans kone Michelle møtte avtroppende president George W. Bush og hans kone Laura tirsdag morgen.

<strong>SAMMEN:</strong>  Bush og Obama dro sammen fra Det hvite hus til innsetelsen. Foto:   AFP PHOTO/Mandel NGAN
SAMMEN: Bush og Obama dro sammen fra Det hvite hus til innsetelsen. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer