Joe Biden

Nå er Biden president

Joe Biden og Kamala Harris er tatt i ed, som USAs 46. president og 49. visepresident.

Publisert
Sist oppdatert

Joseph «Joe» Robinette Biden Jr. (78) er tatt i ed som USAs president.

Rett før klokka 17.50 norsk tid la han hånda på bibelen og avsa eden:

«Jeg sverger at jeg trofast vil utføre embetet til presidenten av De forente stater, og at jeg vil gjøre mitt beste for å bevare, beskytte og forsvare USAs grunnlov».

FAMILIEBIBEL: President Joe Biden brukte en 127 år gammel familiebibel da han avla eden på Capitol Hill. Førstedame Jill Biden holdt bibelen. Foto: Andrew Harnik / POOL / AFP)
FAMILIEBIBEL: President Joe Biden brukte en 127 år gammel familiebibel da han avla eden på Capitol Hill. Førstedame Jill Biden holdt bibelen. Foto: Andrew Harnik / POOL / AFP) Vis mer

- Gratulerer, herr president, sier høyesterettsjustitiarius John Roberts.

Biden inntar talerstolen få minutter seinere.

- Dette er Amerikas dag. Dette er demokratiets dag. En dag for historie og håp, begynner Biden.

- I dag feirer vi ikke triumfen for en kandidat, men for en sak, demokratiets sak. Folkets vilje har blitt hørt.

- Mye å gjøre

- Vi har igjen lært at demokratiet er dyrebart og skjørt. Nå har demokratiet seiret.

Han påpeker at det ikke er mange dagene siden angrepet på Kongressen.

- Vi kommer sammen som en nasjon, under gud, for å feire den fredelige overføringen av makt. Når vi ser framover på vår unike, amerikanske måte - rastløst, modig og optimistisk - og tar vi sikte på nasjonen vi vet vi kan være og må være.

Han takker sine forgjengere fra begge partier for at de er til stede under innsettelsen. Presidentene Bill Clinton, Barack Obama og George W. Bush er til stede.

«Vi har mye å gjøre», slår han fast.

TALE: Joe Biden holder sin innsettelsestale på Capitol Hill. Foto: Patrick Semansky / POOL / AFP
TALE: Joe Biden holder sin innsettelsestale på Capitol Hill. Foto: Patrick Semansky / POOL / AFP Vis mer
SAMHOLD: Biden ba om samhold og fellesskap i innsettelsestalen Foto: REUTERS/Jim Bourg
SAMHOLD: Biden ba om samhold og fellesskap i innsettelsestalen Foto: REUTERS/Jim Bourg Vis mer

- Mye å reparere, mye restaurere, mye å helbrede, mye å bygge og mye å vinne. Få personer i vår nasjons historie har vært mer utfordret, eller funnet ei tid mer utfordrende eller vanskelig enn tiden vi er i nå, sier han og viser til coronapandemien.

- Det har tatt like mange liv på ett år som Amerika mistet i andre verdenskrig.

Han viser også til høy arbeidsløshet og bedrifter som har måttet stenge dørene, i tillegg til behovet for rettferdighet for loven.

- Drømmen om rettferdighet for alle vil ikke bli utsatt lenger, lover han.

TATT I ED: Her blir Joe Biden USAs 46. president. Video: AP. Vis mer

Ber om samhold

- Denne januardagen er hele min sjel i dette: Å bringe amerikanere sammen, forene vårt folk, forene vår nasjon. Jeg ber hver amerikaner om å bli med meg, fortsetter Biden.

- Vi må forenes for å bekjempe fiendene vi står overfor; sinne, nag, hat, ekstremisme, lovløshet, vold, sykdom, arbeidsløshet, håpløshet. Med samhold kan vi gjøre store ting, viktige ting, sier han og viser blant annet til å overvinne coronaviruset.

Han påpeker at å snakke om samhold i disse dager kan høres ut som en tåpelig fantasi for noen.

- Jeg vet at kreftene som splitter oss er dype og de er ekte. Men jeg vet også at de ikke er nye. Vår historie har vært en konstant kamp mellom det amerikanske idealet - at vi alle er skapt som likemenn - og den stygge virkeligheten; at rasisme, frykt, demonisering lenge har revet oss fra hverandre.

Han oppfordrer til å «stoppe ropingen og senke temperaturen», til å starte på nytt, høre på hverandre og respektere hverandre. Han sier de må «møte dette øyeblikket som De forente stater», og garanterer at de ikke vil feile.

WASHINGTON, D. C.: Debbie Anthony har kommet til hovedstaden for å feire Biden. - De har tatt ut søpla fra Det hvite hus, sier hun. Reporter: Vegard Kvaale. Video: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

Angrepet på Kongressen

- Her står vi. Bare dager etter at en mobb trodde at de kunne bruke vold til å stilne folkets vilje, og stoppe demokratiet og drive oss vekk. Det skjedde ikke. Det vil aldri skje. Ikke i dag, ikke i morgen, aldri.

Her viser han til angrepet på Kongressen. 6. januar stormet sinte Trump-tilhengere bygget. Som følge kaoset og volden som oppsto, mistet fem personer livet.

NASJONALSANGEN: Artisten Lady Gaga sang nasjonalsangen under innsettelsesseremonien. Foto: AP Photo/Andrew Harnik
NASJONALSANGEN: Artisten Lady Gaga sang nasjonalsangen under innsettelsesseremonien. Foto: AP Photo/Andrew Harnik Vis mer

- Til alle som støttet vår kampanje: Jeg er ydmyk over troen du har til oss. Til alle som ikke støttet oss: Hør på meg når vi nå går framover. Om du fortsatt er uenig med meg. Så er det sånn. Det er demokrati. Det er USA.

Biden lover å være president for alle amerikanere.

- Jeg vil kjempe for dem som ikke støttet meg, og for dem som gjorde det.

- De siste ukene og månedene har lært oss en smertelig lekse. Det er sannhet, og det er løgn. Løgner fortalt for makt og profitt. Vi må forsvare sannheten og bekjempe løgnene, sier Biden.

Coronapandemien

- Vi kommer til å trenge hverandre framover for å komme oss gjennom denne harde vinteren. Vi er på vei inn i det som kommer til å være den tøffeste og dødeligste virusperioden. Vi må sette politikk til side, og endelig takle denne pandemien som en nasjon. Vi kommer til å komme oss gjennom dette sammen.

Biden påpeker at verden følger med, og sier han har en beskjed:

- USA har blitt testet, og vi kommer sterkere av det. Vi kommer til å reparere våre allianser, og samarbeide med verden igjen. Ikke for å møte gårsdagen utfordringer, men dagens og morgendagens utfordringer.

President Biden minnes de over 400 000 ofrene for coronapandemien i USA.

- I min første handling som president vil jeg be dere om å bli med meg i en stille bønn for å minnes alle dem vi mistet i pandemien i året som gikk, sier Biden.

- La oss ære dem ved å bli det folket og den nasjonen vi vet at vi kan og bør være, sier han og bøyer hodet i stillhet.

ULYKKER: Joe Bidens liv har vært preget av tragiske tap i familien og profesjonell suksess. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Mange utfordringer

Etter bønnen sier presidenten at det er vanskelige tider.

- Vi står overfor et angrep på demokratiet og sannhet. Et virus, økende ulikhet, systematisk rasisme, et klima i krise, Amerikas rolle i verden. Enhver av disse vil være nok til å utfordre oss. Men fakta er at vi står overfor dem alle på en gang.

- Nå blir vi testet og vi må trå til, alle sammen.

Biden lover å forsvare demokratiet og Amerika, og lover å gjøre alt i folkets tjeneste.

- Jeg vil ikke tenke på makt, men muligheter. Ikke personlig interesse, men offentlig interesse. Sammen vil vi skrive en amerikansk historie om håp, ikke frykt, om samhold, ikke splittelse, om lys, ikke mørke. En historie om anstendighet og verdighet, kjærlighet and helbredelse. Storhet og godhet. Dette er historien som kan veilede og inspirere oss.

- Vi møter øyeblikket. Demokratiet og håp, sannhet og rettferdighet døde ikke på vår vakt, men blomstret.

- En ny begynnelse

Senator Amy Klobuchar startet innsettelsesseremonien med å ønske alle velkommen til det historiske arrangementet.

- Dette er dagen hvor vårt demokrati plukker seg selv opp, børster av støvet og gjør hva Amerika alltid gjør. Går framover som en nasjon under Gud, med frihet og rettferdighet for alle, sa demokraten.

Senator Roy Blunt tok over, og sa blant annet at angrepet på Kongressen «minner oss om at en regjering som er utformet for å balansere og kontrollere seg selv er både skjør og motstandsdyktig».

- Dette er ikke et øyeblikk av splittelse. Dette er et øyeblikk av forening. En ny administrasjon begynner og bringer med seg en ny begynnelse, sa republikaneren.

Doug Emhoff, påtroppende visepresident Kamala Harris, Jill Biden, påtroppende president Joe Biden på toppen av trappene til The Capitol. Fott: ANGELA WEISS / AFP
Doug Emhoff, påtroppende visepresident Kamala Harris, Jill Biden, påtroppende president Joe Biden på toppen av trappene til The Capitol. Fott: ANGELA WEISS / AFP Vis mer
VISEPRESIDENT: Kamala Harris, som kommer fra rollen som senator for California, er en historisk visepresident. Foto: SAUL LOEB / POOL / AFP
VISEPRESIDENT: Kamala Harris, som kommer fra rollen som senator for California, er en historisk visepresident. Foto: SAUL LOEB / POOL / AFP Vis mer

Historisk

Klokka 17.40 ble Kamala Harris tatt i ed. Harris blir historisk som den første kvinnen, den første med afroamerikansk bakgrunn og den første med indisk bakgrunn som blir visepresident i USA.

Det er mange ting som gjør denne innsettelsen noe utenom det vanlige. Coronapandemien som herjer i USA har ført til at arrangørene har gjort store kutt i antall billetter: Fra 200 000 billetter for kongressmedlemmer og gjester, til rett over 1000 personer.

The Mall er vanligvis stappfull når en president tas i ed, men i år slapp ikke vanlige tilskuere slippe inn. Parkanlegget i Washington var stengt av sikkerhetshensyn.

Det er også vanlig at den avtroppende presidenten er til stede. Det er ikke slik i år. President Donald Trump forlot Det hvite hus klokka 14.14 norsk tid, og landet fort kort tid siden i Florida.

Avtroppende visepresident Mike Pence var derimot til stede.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer