Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er bussene på vei til Syria

Turen er forventet å ta rundt 10 timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bussene som skulle gått klokken 10.00 fra hovedstaden Beirut til hovedstaden i Syria gikk mellom klokka 14.00 og 15.00 i dag, libanesisk tid. 

Dagbladet.no fikk denne tekstmeldingen fra en 34-årig kvinne ombord på en av bussene.

«Vi er nå på vei mot Syria. 10 timer er turen og vi har ikke do på bussen. Ungene er temmelig spente så vi får bare håpe at det går bra. Vi får visst stoppe en gang underveis.»

Bussene vil være en del av en norsk-svensk kolonne. Ruten som vil følges er Beirut – Tripoli – Al Minie – Al Arida (kystgrensepunkt).

Frustrerte

I de hektiske morgentimene i dag var flere nordmenn frustrerte over den mangelfulle hjelpen fra UD. Bussene som skulle evakuere nordmennene til Damaskus fikk ikke noe avreisetidspunkt.

Ombord på en av bussene er blant andre Thomas (7) og Kristoffer (11) Johnsrød sammen med sin mor. Hun sendte denne tekstmeldingen til Dagbladet.no:

«Vi sitter på bussen nå og venter på at UD ordner opp i det kaoset de nå har skapt. Alle er utålmodige og lite høflige. Det er slitsomt og ungene er temmelig frustrerte nå. Vi får se når vi kommer til Syria hva som skjer hvis vi kommer så langt. Ingen kan garantere noe foreløpig.»

Nå har bussene reist fra Beirut. Kommunikasjonsdirektør i UD Anne Lene Dale Sandsten sier hun har forståelse for den frustrasjonen mange nå opplever og at de er slitne.

VIL HJEM: Rima Kiblawi har sett bombingen av Beirut fra vinduet der hun bor. Det er andre gang de palestink-fødte foreldrene hennes opplever en krig mot Libanon. Foto: Samer Kiblawi
VIL HJEM: Rima Kiblawi har sett bombingen av Beirut fra vinduet der hun bor. Det er andre gang de palestink-fødte foreldrene hennes opplever en krig mot Libanon. Foto: Samer Kiblawi Vis mer

- Bussturen kommer nok til å ta ganske lang tid. Særlig for barn og voksne som reiser med barn håper vi at vi skal kunne hjelpe til beste for alle. Dette er det beste vi kan få til i dag. Vi er glad for at vi har fått et tilbud om busstransport og vi er glad for at israelske myndigheter har forsikret oss om at transporten skal være trygg.

Får ikke hjelp
Men ikke alle nordmenn kom med transporten. Familien Kiblawi fikk ikke en gang transporthjelp inn til Beirut hvor bussene går fra.

Den norske kvinnen Rima Kiblawi (20) bor sammen med sin familie med foreldre, onkler og tanter, på en høyde utenfor Beirut. Sammen har de elleve menneskene sett israelerne bombe flyplassen og byen. Nå vil de reise hjem til Norge, men får ikke hjelp av UD til å komme seg til ambassadeni Beirut.

- Frustrerende
- Jeg ringte ambassasaden i går og spurte om de kunne komme og hente oss, men de sa de ikke hadde tid. Da sa jeg at vi er elleve mennesker. Vi skulle ønske de kunne komme. Det er frustrerende, sier Rima Kiblawi.

Ambassaden ba familien om å ta seg ned til Hamra i Beirut selv. Fra ambassaden skulle det etter planen gå busser til Damaskus i dag tidlig.

Nå planlegger familien turen til sentrum. Men det er ikke så fristende å forlate Pshamon der de holder til.

- Vi har stått og sett på bombingen over byen. Det har ristet i huset i hele natt. Israelerne har bombet utrolig mye.

Dale Sandsten sier det ville vært umulig for UD å hente alle inn til Damaskus.
- Det ville vært en for stor jobb.

image: Nå er bussene på vei til Syria

Skulle feire bryllup

Ferien har ikke blitt helt slik familien Kiblawi hadde tenkt seg.

- Vi reiste ned for å feire bryllupet til min bror. Jeg hadde gledet meg til å gå ut. For å si det sånn - dette er ikke denne ferien vi bestilte.

Foreldrene til Rima Kiblawi er født i Libanon og husker den forrige krigen mot Israel.

- Dette vekker vonde minner for dem. Det er utrolig trist å se alt som er bombet. Vi er ikke redde, men bekymret for det libanesiske folket, sier Kiblawi.

<B>REISER NÅ:</B> Christoffer Johnsrød (11).
<B>REISER NÅ:</B> Thomas Johnsrød (7).