Lovet kutt:

Nå er de flere

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum lovet færre folk i den øverste politiske ledelsen når han fikk makta. Men nå er Ap/Sp-regjeringens apparat større enn under Erna Solberg.

VOKSER: Statsminister Jonas Gahr Støres øverste politiske stab har blitt større siden han overtok roret. Foto: Terje Pedersen / NTB
VOKSER: Statsminister Jonas Gahr Støres øverste politiske stab har blitt større siden han overtok roret. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- Vi må få ned antallet statsråder og vi må få ned antallet statssekretærer.

Det var Trygve Slagsvold Vedums klare lovnad til Dagbladet i valgkampen i fjor. Nå, drøyt ett år etter at han overtok makten sammen med Ap, viser fasiten i stedet at det er blitt flere i den politiske toppledelsen.

Dagbladets gjennomgang viser at Støre og co. nå er totalt 88 personer i sitt regjeringsapparat. Det mot 86 da Erna Solberg forlot regjeringskontorene i fjor høst.

Les Vedums svar lenger nede i saken.

Flere statssekretærer

Den store forskjellen utgjøres av flere statssekretærer. Mens Støre og Vedum har en statsråd mindre enn Erna hadde i 2021, har de desto flere i den nest øverste posisjonen.

Statssekretærer rangerer nest høyest i et departement etter ministeren. De kan likevel ikke møte i statsråd eller svare i Stortinget.

I Støres regjeringsapparat er det nå 50 statssekretærer, mot 46 da Erna Solberg takket for seg som statsminister. Dette får Dagbladet bekreftet av Statsministerens kontor.

Aftenposten foretok en liknende gjennomgang i desember i fjor som viste at Støre og co. hadde 47 statssekretærer. Antallet har altså økt det siste året.

Flest hos Støre

I Vedums utspill før han tok partiet sitt i regjering la han særlig vekt på antallet statssekretærer som hjelper regjeringssjefen.

- Vi trenger ikke sju statssekretærer på Statsministerens kontor, sa Vedum i juni i fjor.

Men det er nettopp hos Jonas Gahr Støre i Statsministerens kontor (SMK) at vi finner flest statssekretærer. Her har hele åtte personer denne tittelen - blant dem Kristoffer Thoner som det har stormet rundt etter overgangen fra McKinsey.

Det er faktisk en flere enn da Vedum kom med sin salve i retning Solbergs regjeringsapparat.

I tillegg til statssekretærene kommer politiske rådgivere som det vanligvis er en av for hver statsråd. Et unntak gjaldt en periode i år da justisminister Emilie Enger Mehl hadde to slike.

- Dårlig ledelse

Vedum mente i fjor sommer at det rett og slett var dårlig ledelse å holde seg med så mange folk som Solberg gjorde.

- Jeg mener det er dårlig ledelse. Det er ekstremt viktig i ledelse at du viser vei gjennom handling. Hvis du mener at man skal spare i offentlig sektor, så må man også spare sjøl, sier Vedum.

Finansministeren har nylig levert det han har kalt et svært stramt budsjett. Likevel er det ikke gjort noen innstramminger i den politiske ledelsen i departementet, men altså snarere kommet flere til.

Blant dem som har flest statssekretærer under seg er det flere Sp-statsråder.

Vedum selv har fem nestkommanderende under seg. Det er vanlig at det er mange statssekretærer i Finansdepartementet, som regnes som det tyngste departementet.

Vikarer

Men også justisminister Emilie Enger Mehl og kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik har mange - hele fire hver.

Også i Næringsdepartementet er det fire statssekretærer - to for næringsminister

To av statssekretærene i regjeringsapparatet er midlertidig i stillingen, såkalt konstituert. Det gjelder Synnøve Mjeldheim Skaar på Statsministerens kontor, og Andreas Bjelheim Eriksen i Olje- og energidepartementet, som er konstituert fram til 30. juni. Men også tidligere i denne regjeringsperioden har Støre hatt åtte statssekretærer hos seg.

Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum svarer skriftlig gjennom sin rådgiver, og statssekretær.

«Antall statssekretærer varierer gjerne gjennom en regjeringsperiode. I Erna Solberg sin regjering var det også på et tidspunkt flere statssekretærer enn det som er i denne regjeringen. Regjeringen av Senterpartiet og AP har også færre statsråder enn Solberg og Høyre hadde gjennom store deler av perioden sin. Jeg mener det fortsatt er et mål å redusere byråkrati i det offentlige. I tillegg til dette har jeg vært tydelig på at vi må redusere bruken av PR-byråer og redusere konsulentbruk der det er mulig. Dette har vi og fulgt opp, gjennom en føring til alle statlige etater om at de som hovedregel ikke skal bruke PR-tjenester. Vi har også redusert konsulentbruk som lå til grunn for årets statsbudsjett. Å gjøre grep for å bruke de offentlige ressursene enda bedre er noe en aldri blir ferdig med» skriver Vedum i en e-post til Dagbladet.

Erna har rekorden

Det er fortsatt Erna Solberg som har hatt det største regjeringsapparatet. I en periode mellom utgjorde hennes ledelse totalt 92 personer. Da var det riktignok fire partier i regjering.

Det er vanlig at partiledere får en ekstra statssekretær. I tillegg ble regjeringen utvidet med flere statsråder da Venstre og KrF kom inn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer