Nå er de gift!

Camilla er blitt kongelig høyhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fridde til Diana i Camillas hage

Bryllup på nett

Blir bryllupet utsatt igjen?

Bryllup gir overtidskaos
Overtar Dianas prinsessetitler

(Dagbladet.no): De frammøtte rojalistene jublet og applauderte da Camilla og prins Charles kom ut fra St. Georges kapell ved Windsor slott i ettermiddag. De var blitt velsignet og mamma dronning Elizabeth fikk oppleve at sønnnen og arvtakeren til den britiske tronen var gift på nytt.

Hilste på folket

De nygifte lovet foran et fullsatt kapell å oppføre seg i fremtiden. De erkjente sine tidligere synder og beklaget sin oppførsel. De lovet å være trofaste heretter.

Etter den private borgelige vielsen skiftet Camilla antrekk. Deretter bar det til en kirkelig sermoni, som blant annet kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltok i. Da kirkesermonien var over gikk ekteparet ut på gaten og hilste på de mange fremmøtte.

MØTTE FOLKET: Fremmøtte rojalister knipset i vei og håndhilste på de nygifte etter sermonien i St. Georges kapell. Foto: REUTERS/SCANPIX
MØTTE FOLKET: Fremmøtte rojalister knipset i vei og håndhilste på de nygifte etter sermonien i St. Georges kapell. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Det blåste godt og Camillas hårpryd, fjær i stedet for tiara, bykset i vinden. Hun måtte flere ganger gripe fatt i oppsatsen så den ikke skulle fare av gårde med vinden.

Brøt tradisjonen

Camilla og Charles har ifølge tradisjonen tilbrakt natten hver for seg. Camilla forlot tidlig i formiddag Clarence House i bil med sjåfør for å kjøre til Windsor. Der møtte hun Charles og brøt dermed tradisjonen: Paret så hverandre før de går til alters.

Paret kom frem til Windsor Guildhall et minutt før tida. Begge så lykkelige ut og vinket forsiktig til folkemengden som jublet da paret steg ut av bilen. Camilla hadde på seg en enkel og elegant, elfensbenhvit kjole i knelengde og kappe i samme stoff. Hatten er stor og bredbremmet med fjærpynt, og skoene og vesken er i klassisk design i samme lyse nyanse.

Nå er de rette ektefolk og har formalisert kjærligheten som har vart i 30 år. Camilla smilte lettet og vinket hjertelig til jubelen da hun kom ut av bygningen som Charles\' hustru.

Slik var tidsplanen:

Klokka 13.25 norsk tid forlot paret Windsor i en Rolls Royce som ble brukt til et kongelig bryllup i 1999.

Klokka 13.29 ankom de Windsor Guildhall, det sivile bygget der selve ekteskapet inngås. De to gifter seg ikke i kirken, siden begge har vært gift før, men blir velsignet etter ekteskapsinngåelsen. 

Klokka 15.30 ble de nygifte velsignet i St.George\'s kapell. En drøy time senere begynner mottakelsen med mange gjester til stede. Men allerede klokka kvart på sju i kveld forlater hovedpersonene festen for å dra på bryllupsreise i Skottland.

Mareritt

De siste månedene må ha fortonet seg som et mareritt for dagens brudepar. Etter at bryllupet ble annonsert, har det meste gått galt. De offisielle forlovelsesbildene viste seg å være tatt av kokken, det opprinnelige bryllupslokalet måtte byttes ut, dronning og mamma Elisabeth er ikke til stede under selve vielsen og britiske aviser har gjort sitt til å latterliggjøre begivenheten.

I tillegg ble det spådd snø i Storbritannia denne helga. Det har heldigvis vist seg å ikke stemme.

Feil dato

Dråpen kom da pave Johannes Paul døde forrige helg og begravelsen ble lagt til omtrent samme tidspunkt som brudeparet hadde planlagt for sin kjærlighetshandling. Til slutt måtte Charles innse at det passet dårlig å inngå ekteskap mens verdens øyne - og statsminister Tony Blair - hadde all fokus på Roma.

Dermed ble bryllupet flyttet til i dag.

Heller ikke det har vært ukomplisert. Andre brudepar som skal gifte seg i lokalene, har høylytt nektet å utsette sine egne begivenheter til fordel for tronarvingen. Prisen på bryllupet øker, fordi politiet må jobbe overtid, og de fleste suvenirene har dato fra i går, fredag 8.april, i stedet for i dag.

Folkefest likevel

Men kongetro briter gleder seg til dagens fest. I gatene i Windsor har skuelystne allerede ventet tålmodig på brudeparet i mange timer. Gatene er fulle av folk drapert i klær med det britiske flagget, det er underholdning og kiosksalg, og mest av alt minner det kanskje om god, gammeldags norsk 17.mai-stemning.

Men dagen i dag er viktig også for framtida til det britiske kongehuset, som har vært rammet av skandaler og skilsmisser de siste 20 årene. Tre av de fire barna til dronning Elisabeth er skilt. Kona til prins Edward skapte skandale da hun baktalte svigermor grovt i nærvær av en tabloidjournalist.

Skilsmissen fra prinsesse Diana ble offentlig mediemat, og mange briter tok prinsessens parti da Charles ble telefonavlyttet med den berømte replikken «Jeg skulle ønske jeg var din tampong».

Vil at folket skal like Camilla

Camilla Parker-Bowles har aldri vunnet britenes hjerter. Hun har ikke latt seg intervjue og har fremstått som en røff, noe ustelt overklassekvinne - og ikke minst som den som forårsaket bruddet mellom Charles og Diana.

Diana døde i en bilulykke i 1997. Stemningen mot Camilla, som ofte ble omtalt som rottweileren, var hatsk i Storbritannia i ukene etter dødsfallet. De fleste briter sørget over den døde prinsessen og ga Camilla skylda for tragedien.

I lang tid har Charles prøvd å gjøre sin kjæreste og elskerinne gjennom 30 år mer salgbar og mer populær. Foreløpig er han langt fra å lykkes. Men vakre kjærlighetsbilder fra vielsen og gode blikk mellom de nybakte ektefolkene kan raskt endre stemningen.

Likevel sammenlikner BBCs kommentator brudeparet med «et par komfortable gamle tøfler» i dag.

Etter bryllupet er Camilla nå blitt prinsesse av Wales, som tidligere var tittelen til Diana. Hun er også hertuginne av Cornwall.

FORSONT:</B> I 30 år har Camilla og Charles elsket hverandre. Forholdet har skapt splid i den kongelige familie. Men i dag var dronning Elizabeth ved sin sønns side og støttet ham. Og nå kan også Camilla stå ved dronningens side.
FANSEN:</B> Ruta der brudeparet skal passere, er allerede stappfull av folk.
HØY SIKKERHET:</B> Både brudeparet og mange av dagens gjester følges av politiet med argusøyne i dag. Haakon og Mette-Marit er blant gjestene.