Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er de nesten tre ganger flere enn for ti år siden

I 2012 ble det bare født ett fjellrevkull i Norge. I fjor var det fjellrevboom på Dovre.

ØKER: Fjellreven er et av Norges mest utrydningstruede pattedyr, og står oppført som kritisk truet på norsk rødliste. I år er det registrert 24 kull med fjellrevvalper født ute i det fri i Norge og minst 143 valper, og på Dovrefjell har bestanden gått fra null individer til Norges største. Denne fjellreven ble fotografert på Finse for et par år siden. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
ØKER: Fjellreven er et av Norges mest utrydningstruede pattedyr, og står oppført som kritisk truet på norsk rødliste. I år er det registrert 24 kull med fjellrevvalper født ute i det fri i Norge og minst 143 valper, og på Dovrefjell har bestanden gått fra null individer til Norges største. Denne fjellreven ble fotografert på Finse for et par år siden. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2007 var fjellrevbestanden på Dovrefjell regnet som utryddet. Og i 2012 ble det bare registrert ett valpekull i hele Norge.

Men nå ser framtida lysere ut for den lille luringen.

I fjor ble det registrert 24 kull med fjellrevvalper født ute i det fri i Norge og minst 143 valper. Og på Dovrefjell har bestanden gått fra null individer i 2007 til å nå være Norges største.

- Fjellreven var helt borte fra Dovrefjell for mindre enn ti år siden. Derfor ble det satt ut valper fra avlsprogrammet på Dovrefjell, som ser ut til å ha fungert, sier Nina E. Eide, seniorforsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Dagbladet.

- Tiltak som utsetting av fjellrev gjennom avlsprogrammet og oppsett av fôrautomater har hjulpet og gitt en sårt tiltrengt oppsving i en ellers kritisk truet fjellrevbestand, fortsetter hun.

Truet Det er registrert minst 118 voksne fjellrever i Norge. Ifølge Eide kan man anta at det er nesten en tredobling på cirka ti år.

- Vi er glad for denne økninga. Det er morsomt å lykkes med det vi gjør, sier Eide.

Det er ifølge henne flere grunner til at fjellrevbestanden i Norge er truet. Den var et yndet jaktbytte fram til den ble fredet i 1930.  I dag er fjellrevens største trusler rødreven - som konkurrerer om samme føde som fjellreven.

De lever begge hovedsakelig av smågnagere, og grunnen til at det bare kom ett kull i 2012 var nettopp en stor mangel på smågnagere, ifølge Eide.

- Også det at fjellrevbestanden er så liten er en trussel mot fjellreven. Den er dermed ekstra sårbar, sier Eide.

Utfordringer Seniorforsker ved NINA, Arild Landa forteller at det ikke bare har vært enkelt å få avlsprogrammet til å lykkes.

- Det har vært utfordringer i programmet spesielt med tanke på å få til avl i fangenskap og å sette dyra ut og få de til å etablere seg der, sier Landa til Dagbladet.

- Men det har gått over all forventning og det har gått raskt, spesielt på Dovre, tilføyer han.

Fjellreven er et av Norges mest utrydningstruede pattedyr, og står oppført som kritisk truet på norsk rødliste, ifølge NINA.