Nå er de på vei mot retten

Etter planen blir retten satt i Oslo tinghus presis klokka 09 i dag.

- UTFORDRENDE DAG:  Forsvarerne til Breivik mener klienten er mentalt forbredt på rettsaken som startet i dag. Foto: Endre Vellene.
- UTFORDRENDE DAG: Forsvarerne til Breivik mener klienten er mentalt forbredt på rettsaken som startet i dag. Foto: Endre Vellene.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breiviks advokat Geir Lippestad er nå på vei mot Oslo Tingrett for den første dagen i rettssaken mot Breivik etter 22. juli.

Etter planen blir retten satt i sal 250 i Oslo tinghus presis klokka 09 i dag. Før de to fagdommerne og de tre lekdommerne kommer inn, har alle de andre aktørene og tilhørerne tatt plass i den spesialbygde salen.

- Det er vanskelig å si hvilke forventninger han har, men han er veldig mentalt forberedt, sa Breviks forsvarer, Vibeke Hein Bæra, til Dagbladet.no, da hun ankom Geir Lippestads kontor rett etter klokka sju i dag.

PÅ KONTORET:  Forsvarsadvokat Geir Lippestad var på vei til kontoret for å gjøre de siste forberedelsene før retten settes klokka ni. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
PÅ KONTORET: Forsvarsadvokat Geir Lippestad var på vei til kontoret for å gjøre de siste forberedelsene før retten settes klokka ni. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Dette blir en utfordrende dag. Jeg snakket med ham i går kveld. Jeg tror også han er spent, men er forberedt og klar nå. Han var ikke nervøs da vi snakket med ham. Han har forberedt seg på den store oppmerksomheten som saken vil få. Han planlegegr å forklare hvorfor han har gjort dette, og i det kan det ligge ting som er utfordrende å høre, sier forsvarer Odd Ivar Grøn til Dagbladet.no.

Innledningsforedrag Noe av det aller første som skjer er at Anders Behring Breivik formelt skal bekrefte sine personalia - navn, bosted, yrke og inntekt.

Det er ventet at han her vil benytte første anledning til å erklære at han ikke anerkjenner det norske rettssystemet.

Mesteparten av rettens tid  i dag - trolig nesten fire timer - vil bli brukt på aktoratets innledningsforedrag.

Breiviks forklaring Statsadvokat Svein Holden vil i fem bolker legge fram påtalemyndighetens nær kronologiske skisse av terroristen og massedrapene. De skal blant annet spille av Utøya-samtaler.

- UTFORDRENDE DAG:  Geir Lippestad snakket med sin klient i går kveld. Foto: Lars Thorvaldsen / Dagbladet
- UTFORDRENDE DAG: Geir Lippestad snakket med sin klient i går kveld. Foto: Lars Thorvaldsen / Dagbladet Vis mer

Ingenting tyder på at retten rekker å begynne på Breiviks forklaring før i morgen. Etter at retten heves i dag blir det avholdt en pressekonferanse med aktørene.