VEL BEVART: I Kongenes dal ligger Tutankhamons grav, men den er usedvanlig liten til å romme en farao. Kan den egentlig ha vært ment for noen andre? Teorien ble for alvor satt fram av arkeologen Nicholas Reeves i fjor, og nå er egyptiske myndigheter nærmere å løse mysteriet. Foto: Sciencephoto / NTB scanpix
VEL BEVART: I Kongenes dal ligger Tutankhamons grav, men den er usedvanlig liten til å romme en farao. Kan den egentlig ha vært ment for noen andre? Teorien ble for alvor satt fram av arkeologen Nicholas Reeves i fjor, og nå er egyptiske myndigheter nærmere å løse mysteriet. Foto: Sciencephoto / NTB scanpixVis mer

Nå er de sikre på at den 3500 år gamle kongegraven skjuler en stor hemmelighet

De skjulte kamrene kan løse et av de største mysteriene fra oltidas Egypt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er et av de store mysteriene fra oltidas Egypt, og arkeologer har spurt seg i årtier.

Hva skjedde med den legendariske dronninga Nefertiti, og hvor er hun gravlagt? I fjor sommer kom den britiske arkeologen Nicholas Reeves med en oppsiktsvekkende teori.

Han mente graven hennes hadde vært skjult rett foran øynene på forskerne, skjult i graven til den unge faraoen Tutankhamon, som døde bare 19 år gammel i ca. 1324 før vår tidsregning.

Reeves' teori har ført til at egyptiske myndigheter har satt i gang omfattende undersøkelser, og funnene de presenterer i dag, er oppsiktsvekkende.

Organisk materiale Reeves hadde undersøkt graven i kongenes dal - som ble oppdaget i 1922 - med høyoppløselige skanninger.

Det samme har egyptiske myndigheter gjort, og funnene er utrolige. Egypts minister for oldtidsminner, Mamdouh al-Damat, opplyser til nyhetsbyrået Associated Press at deres skanninger viser skjulte rom som kan inneholde metall og organisk materiale.

SKJULTE KAMRE: Slik ser det ut i Tutankhamons grav. Nefertiti var kona til hans far Ekhnaton, men graven hennes er aldri blitt funnet. Foto:

AFP PHOTO / Khaled DESOUKI / NTB scanpix
SKJULTE KAMRE: Slik ser det ut i Tutankhamons grav. Nefertiti var kona til hans far Ekhnaton, men graven hennes er aldri blitt funnet. Foto: AFP PHOTO / Khaled DESOUKI / NTB scanpix Vis mer

- Dette er en gjenoppdagelse av Tutankhamon. For Egypt er det en veldig stor oppdagelse, og det kan være århundrets største, sier han.

Myndighetene er 90 prosent sikre på at de har funnet to nye kamre. Det planlegges nye skanninger mot slutten av måneden for å beregne størrelsen på kamrene og tykkelsen på veggene, skriver CNN.

Myndighetene vil imidlertid ikke begynne med utgravninger før de er hundre prosent sikre på at kamrene eksisterer.

Mysterium Nefertitis gravplass har vært et langvarig mysterium for arkeologene. Hun var dronning i Egypt da riket i Nord-Afrika var på sitt aller mektigste omkring 1400 år før Kristus. 

Hun var sjefskona til farao Ekhnaton - som var Tutankhamons far - og ga ham seks barn, men på tross av enorme utgravninger har man aldri klart å finne verken hennes eller hennes barns mumier. Hun er trolig ikke mora til Tutankhamon, på tross av heftige spekulasjoner.

Ryktene har over lang tid versert om Nefertiti. Alt fra hennes slående vakre utseende og maktutøvelse har med åra blitt mystifisert.

MYSTIFISERT: Dronning Nefertitis utseende er mye omtalt. Denne 3300 år gamle bysten av bysten av henne ble utstilt på et museum i Berlin i 2014. Foto: AP Photo/Markus Schreiber,/NTB scanpix
MYSTIFISERT: Dronning Nefertitis utseende er mye omtalt. Denne 3300 år gamle bysten av bysten av henne ble utstilt på et museum i Berlin i 2014. Foto: AP Photo/Markus Schreiber,/NTB scanpix Vis mer

Reeves sa i fjor at skanningene hans viste «spøkelset» av to hemmelige dører i gravkammeret, og myndighetenes opplysninger i dag er langt på vei med på å verifisere arkeologens funn.

Reeves mener bildene avslører spor av linjer under den malte overflaten som skjuler to skjulte dører. Den ene mener han gir tilgang til et uutforsket kammer som likner Tutankhamons kammer, og et kammer som ble satt opp før den unge faraoens død. 

Det eldre kammeret mener han inneholder den uforstyrrede graven til gravkammerets opprinnelige eier, nemlig dronning Nefertiti.

Dronningkammer Forskerne har lenge stilt spørsmål ved at Tuthankamons kammer er mindre enn mange av de andre faraoenes kammer. 

Reeves mener grunnen til det kan være at kammeret egentlig ble bygget for å gravlegge ei dronning.

Da graven ble oppdaget i 1922, var faraokammeret det mest intakte forskerne noen gang hadde funnet. Over 2000 intakte objekter ble funnet og katalogisert, en oppgave som tok ni år, skriver BBC.

Flere «oppdagelser» I 2003 gikk Joann Fletcher og kolleger høyt ut og hevdet de hadde funnet Nefertiti. Funnene ble presentert i en dokumentar sendt på Discovery Channel.

Hun mente funnet av en parykk styrket teorien om at det uidentifiserte mumien var den mystiske dronningskjønnheten. 

Teorien ble imidlertid avfeid av egyptiske myndigheter, som konkluderte med at mumien var en 15 år gammel gutt.