Nå er de sikre på at den 3500 år gamle kongegraven skjuler en stor hemmelighet

De skjulte kamrene kan løse et av de største mysteriene fra oltidas Egypt.

VEL BEVART: I Kongenes dal ligger Tutankhamons grav, men den er usedvanlig liten til å romme en farao. Kan den egentlig ha vært ment for noen andre? Teorien ble for alvor satt fram av arkeologen Nicholas Reeves i fjor, og nå er egyptiske myndigheter nærmere å løse mysteriet. Foto: Sciencephoto / NTB scanpix
VEL BEVART: I Kongenes dal ligger Tutankhamons grav, men den er usedvanlig liten til å romme en farao. Kan den egentlig ha vært ment for noen andre? Teorien ble for alvor satt fram av arkeologen Nicholas Reeves i fjor, og nå er egyptiske myndigheter nærmere å løse mysteriet. Foto: Sciencephoto / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er et av de store mysteriene fra oltidas Egypt, og arkeologer har spurt seg i årtier.

Hva skjedde med den legendariske dronninga Nefertiti, og hvor er hun gravlagt? I fjor sommer kom den britiske arkeologen Nicholas Reeves med en oppsiktsvekkende teori.

Han mente graven hennes hadde vært skjult rett foran øynene på forskerne, skjult i graven til den unge faraoen Tutankhamon, som døde bare 19 år gammel i ca. 1324 før vår tidsregning.

Reeves' teori har ført til at egyptiske myndigheter har satt i gang omfattende undersøkelser, og funnene de presenterer i dag, er oppsiktsvekkende.

Organisk materiale Reeves hadde undersøkt graven i kongenes dal - som ble oppdaget i 1922 - med høyoppløselige skanninger.

Det samme har egyptiske myndigheter gjort, og funnene er utrolige. Egypts minister for oldtidsminner, Mamdouh al-Damat, opplyser til nyhetsbyrået Associated Press at deres skanninger viser skjulte rom som kan inneholde metall og organisk materiale.

- Dette er en gjenoppdagelse av Tutankhamon. For Egypt er det en veldig stor oppdagelse, og det kan være århundrets største, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer