Nå er de ute av Afghanistan

Storbritannias forsvarsminister: - Taliban er ikke slått.

 PÅ VEI UT:  Amerikanske marinesoldater overlater en base i Helmand til afghanske styrker søndag. Foto: Omar Sobhani, Reuters/NTB Scanpix.
PÅ VEI UT: Amerikanske marinesoldater overlater en base i Helmand til afghanske styrker søndag. Foto: Omar Sobhani, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste enhetene i USAs marineinfanteri og Storbritannias kampstyrker avsluttet offisielt oppdraget i Afghanistan søndag.

De amerikanske og britiske flaggene ble firet ved det regionale hovedkvarteret til de internasjonale militærstyrkene søndag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

For Storbritannias del er det den siste britiske basen i landet, Camp Bastion, som nå blir overlatt til afghanske styrker, mens det fra USAs side er militærbasen Camp Leatherneck som nå pakker sammen.

- Det er tomt her nå. Da jeg kom hit, var det fortsatt livlig, sier kaptein Ryan Steenberge ved den amerikanske basen.

- Taliban ikke slått - Det er med stolthet vi kunngjør slutten på britiske militæroperasjoner i Helmand. Vi har gitt Afghanistan den best mulige sjansen til en stabil framtid, sier Storbritannias forsvarsminister Michael Fallon til BBC.

Siden krigen mot Taliban ble innledet i Afghanistan i 2001, har 453 britiske soldater mistet livet i kamper.

- Taliban er ikke slått, men afghanske styrker tar nå fullt ansvar, sa Fallon. Han innrømmet at det er blitt gjort både politiske og militære feil i perioden i landet, men mener at britene har lært mye av oppdraget.

- Forsiktig optimist For USAs del er det nå militærbasen Camp Leatherneck som pakkes sammen. Camp Leatherneck er den største basen afghanerne tar over når den NATO-ledede militærinnsatsen offisielt avsluttes ved årsskiftet.

- Jeg er forsiktig optimistisk om at de vil klare å hjelpe seg selv. De må ville det mer enn det vi gjør, sier den amerikanske kommandøren Daniel Yoo.

- Akkurat nå ser gutta mest fram til å komme seg hjem. Det har vært en varm sommer, sier soldaten John Pratson.

2 349 amerikanske soldater mistet livet i «Operation Enduring Freedom», som Afghanistan-operasjonen opprinnelig ble kalt.

Det finnes ikke eksakte tall på sivile afghanere som er drept i krigen siden 2001, men forsiktige anslag innebærer at tallet er minst 18 000 -20 000.

I 2009 begynte FN-operasjonen i Afghanistan, UNAMA, å telle sivile ofre. I første halvår i år ble 1.564 sivile drept, noe som er en økning på 17 prosent fra i fjor, ifølge disse tallene.

(NTB-Reuters).

  

 OPPDRAG TIL DET SISTE:  Amerikanske sodlater rykket ut til et bilbombeangrep i Afghanuistans hovedstad 13. oktober. I dag er de siste amerikanske og britiske styrkene på vei ut. Foto: Omar Sobhani, Reuters/NTB Scanpix.
OPPDRAG TIL DET SISTE: Amerikanske sodlater rykket ut til et bilbombeangrep i Afghanuistans hovedstad 13. oktober. I dag er de siste amerikanske og britiske styrkene på vei ut. Foto: Omar Sobhani, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer