Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er den på vei til Mars

Historisk ferd til den røde planeten.

I BANE: Romfartøyet ble sendt i bane rundt jorda den 5. november. Nå har den satt kursen mot Mars, og India kan dermed bli første land i Asia som har nådd den røde planeten. Foto: AFP PHOTO / ISRO / Scanpix
I BANE: Romfartøyet ble sendt i bane rundt jorda den 5. november. Nå har den satt kursen mot Mars, og India kan dermed bli første land i Asia som har nådd den røde planeten. Foto: AFP PHOTO / ISRO / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det indiske romfartøyet ble først skutt opp i en rakett og lagt i omløpsbane rundt jorda i starten av november. Tidlig søndag morgen lokal tid ble motorene til selve fartøyet fyrt opp, og den har nå startet på sin 300 dager lange ferd mot Mars, melder BBC.

Den vil reise totalt 680 millioner kilometer, og skal ankomme destinasjonen 24. september 2014.

Siden oppskytingen den 5. november har sonden har gått i bane rundt jorda. Flere ganger har de indiske romfartsmyndighetene fyrt opp motorene for å gjøre banen større og øke avstanden til jorda. Søndag morgen lokal tid fikk fartøyet det siste «dyttet» den trengte for å sette kursen mot Mars.

The Mars Orbiter Mission (MOM), også kjent som Mangalyaan, har som mål å vise de teknologiske mulighetene man har for å nå Mars. Men den skal også utføre en rekke eksperiment. Blant annet skal romfartøyet søke etter metangass i planetens atmosfære.

FARTØYET:  Bildet viser selve fartøyet som blir montert inni raketten, som ble skutt opp den 5. november. Fem år etter det billigste måne-oppdraget noensinne, har India nå som mål å få denne farkosten til Mars.  Foto: EPA/INDIAN SPACE RESEARCH ORGANIZATION / Scanpix
FARTØYET: Bildet viser selve fartøyet som blir montert inni raketten, som ble skutt opp den 5. november. Fem år etter det billigste måne-oppdraget noensinne, har India nå som mål å få denne farkosten til Mars. Foto: EPA/INDIAN SPACE RESEARCH ORGANIZATION / Scanpix Vis mer

På jorda blir atmosfærisk metangass i all hovedsak produsert av levende organismer. Gassen har tidligere blitt oppdaget på Mars av andre farkoster og av teleskoper. Men NASAs Curiosity-kjøretøy klarte ikke å finne gassen med sine måleverktøy.

Hvis MOM klarer å finne metangass, kan den ha blitt produsert av mikrober på planeten. Men metangass kan også oppstå gjennom geologiske prosesser i vulkaner.

Hele 250 vitenskapsmenn ved Indian Space Resarch Organisation (ISRO) følger nøye med på tilstanden til fartøyet. Oppdraget er ikke akkurat risikofritt. Mer enn halvparten av alle Mars-oppdrag har mislykkes, inkludert Kinas forsøk på å nå planeten i 2011 og Japans Mars-oppdrag i 2003.

OVERVÅKES: Indiske vitenskapsmenn følger nøye med på sondens reise. Foto: AFP PHOTO/Manjunath KIRAN
OVERVÅKES: Indiske vitenskapsmenn følger nøye med på sondens reise. Foto: AFP PHOTO/Manjunath KIRAN Vis mer