Nå er den snakkende roboten Kirobo på plass i verdensrommet

Har et helt spesielt oppdrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne måneden satte den snakkende japanske roboten Kirobo kurs mot den internasjonale romstasjonen ISS for å holde stasjonens første japanske sjef med selskap.

3. august sendte Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) opp robot-astronauten i rommet i et ubemannet fartøy lastet med forsyninger og utstyr til mannskapet på forskningsstasjonen.

Og seks dager senere, på fredag, ankom Kirobo ISS som planlagt.

Kirobo, som er verdens første snakkende robot i verdensrommet, er ventet å komme med sin første kunngjøring fra rommet i august eller september, og skal bo på ISS i et og et halvt år.

Skal bidra til å løse problemer Den 34 centimeter høye roboten er utstyrt med tale- og ansiktsgjenkjennende teknologi, og skal jobbe med å oversette meldinger som sendes mellom ISS og Jorda.

«Kiboro har et spesielt oppdrag: Å bidra til å løse problemer forårsaket av et samfunn som er blitt mer individualisert og mindre kommunikative,» heter det i en uttalelse på Kibo Robot-prosjektets hjemmeside, ifølge Digital Journal.

Det er den japanske astronauten Koichi Wakata som blir robotens viktigste samtalepartner. Han er imidlertid ikke ventet å sette kursen mot romstasjonen før i november eller desember, og blir da Japans første ISS-sjef.

Dermed vil duoen ikke ha sin første eksperimentelle diskusjon, men allerede før robotens avreise møttes de til en prat. Kirobo er i stand til å gjenkjenne Wakatas ansikt, og vil derfor hilse ham velkommen når han kommer etter om noen måneder.

Historisk Men mens Wakata og Kirobo blir følgesvenner og nære samarbeidspartnere på romstasjonen, skal Kirobo også kommunisere med tvilling-roboten Mirata på Jorda.

Mirata er identisk med Kirobo, men blir værende på Jorda for å bistå ingeniører med potensielle problemer underveis.

Kirobo er designet av Tomotaka Takahashi ved University of Tokyo, reklameselskapet Dentsu og bilmerket Toyota Motor Corp. Navnet «Kirobo» er en kombinasjon av «kibo», som på japansk betyr håp, og «robot», og ble valgt ut fra over 2000 navneforslag som ble sendt inn fra fans.

- Jeg håper at denne roboten vil fungere som en megler mellom mennesker og maskiner, eller mennesker og internettet, og noen ganger til og med mellom mennesker, har Takahashi uttalt til The Japan Times, ifølge Medical Daily.

- Et lite skritt for meg... - Russland var de første i verdensrommet, USA var de første til å gå på månen. Nå vil vi at Japan skal bli de første til å sende opp en robot-astronaut i rommet, som kan kommunisere med mennesker, har leder for Kirobo-prosjektet, Yorichika Nishljima, tidligere uttalt til AP, ifølge Medical Daily.

Kirobo er designet i svart og hvitt og ikledd røde støvler, inspirert av «Astro Boy», den japanske animasjonsserien «Tetsuwan Atom», som regnes for å være den første ordentlige animeserien, ifølge Wikipedia.

Under en pressekonferanse før avreisen til ISS, serverte roboten journalistene en uttalelse i ekte Armstrong-stil, og beskrev den historiske reisen slik: «Et lite skritt for meg, et stort skritt for roboter.»

Tidligere har roboten også uttalt at den «håper å skape en framtid hvor mennesker og roboter lever sammen og kommer overens.»

TVILLINGER: Mens Kirobo har ankommet romstasjonen ISS, holder Mirata seg på jorda, for å bistå ingeniører med å løse potensielle problemer underveis.  Foto: Yoshikazu Tsuno / AFP Photo / NTB Scanpix
TVILLINGER: Mens Kirobo har ankommet romstasjonen ISS, holder Mirata seg på jorda, for å bistå ingeniører med å løse potensielle problemer underveis. Foto: Yoshikazu Tsuno / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer