Varsler nye tiltak:

- Nå er det alvor

Norge er i en svært alvorlig situasjon, og inne i den andre bølgen, sier Høie. I løpet av uka vil det komme nye tiltak.

- ALVORLIG: Det siste døgnet er det registrert 704 nye smittetilfeller i Norge - det høyeste antallet hittil i pandemien. Nå varsler regjeringen nye tiltak i løpet av uka. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste døgnet er det registrert 704 nye smittetilfeller i Norge - det høyeste antallet hittil i pandemien.

I løpet av tirsdagen er det også meldt om to nye dødsfall.

- Nå er det alvor. Det siste døgnet er det registrert over 700 nye smittede i Norge. Hver morgen våkner vi til nye smitterekorder, og vi har utbrudd i alle fylker. Viruset sprer seg raskt. Fortsetter det slik, går helsetjenesten i knestående, slik vi ser i land etter land, sier en alvorstynget helseminister Bent Høie under tirsdagens pressekonferanse om coronasituasjonen.

ALVORSTYNGET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie legger ikke skjul på at Norge nå står i en alvorlig situasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB
ALVORSTYNGET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie legger ikke skjul på at Norge nå står i en alvorlig situasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Varsler nye tiltak

- Vi er nå i en veldig alvorlig situasjon, vi er inne i en annen bølge. Vi har fortsatt kontroll, men vi er veldig pressa. Det betyr at om kommunene ikke klarer å holde TISK-strategien oppe, er det begynnelsen på å miste kontrollen, sier Høie.

I frykt for å miste kontrollen, kommer det derfor nye tiltak allerede denne uka.

- Smitten sprer seg så fort, at vi kan ikke vente og se om tiltakene vi innførte forrige uke er nok. Regjeringen vil derfor komme med nye tiltak denne uka, sier helseministeren.

- Vi er veldig nært at vi begynner å miste kontrollen i en del kommuner. Det er den første barrieren som ryker. Den neste barrieren, og som er mer alvorlig, handler om helsetjenestens kapasitet til å håndtere pasienter som er alvorlig syke.

- Må ha tiltak raskt

Også direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet mener Norge nå er inne i den andre bølgen.

- Det er fordi vi ser denne veldig raske økningen, og ingen tegn til utflating de to siste ukene.

Antallet smittetilfeller har nesten doblet seg fra uke 43 til 44, og det er økende smitte i alle aldersgrupper, nærmest over hele landet, sier Stoltenberg.

Samtidig anslår FHI at det fremdeles bare er rundt 40 prosent av smittetilfellene som oppdages. De tror også at andelen tilfeller som ikke oppdages, er økende.

- Vi må ha flere og strengere tiltak raskt, understreker Stoltenberg.

-VOLDSOM ØKNING: - Fra inngangen til uke 43 har det bare gått rett opp, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg på regjeringens pressekonferanse. Foto: Terje Pedersen / NTB
-VOLDSOM ØKNING: - Fra inngangen til uke 43 har det bare gått rett opp, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg på regjeringens pressekonferanse. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Det kom ikke fram hvilke tiltak det er regjeringen planlegger å innføre.

- Det å stenge helt ned er en del av regjeringens tiltakspakke, som ble lagt fram i mai, men det vi gjør nå er med hensikt å prøve å unngå den situasjonen, sier Høie.

- Kan bli tøft

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier Norge nå har et reproduksjonstall (R-tall) på rundt 1,2.

- Vi er i en svært alvorlig situasjon, og begynner å nærme oss den temperaturen vi hadde i mars. Vi er på et helt annet nivå nå, og i en helt annen fase, og ser en mye hurtigere økning, sier Guldvog.

- Det kan bli tøft for oss hvis vi holder oss på dette nivået. Hvis vi ikke gjør noe nå, så vil vi med et R-tall på 1,3 få omtrent 30 prosent flere smittetilfeller i snitt i løpet av en femdagersperiode, advarer han.

Vil skåne de mest sårbare

Også barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad understreker alvoret i situasjonen Norge nå står i. Når de nye smitteverntiltakene kommer, vil han imidlertid komme med tiltak for å skåne de mest sårbare så langt det er mulig.

- Barn og unge skal skånes så langt det er mulig, og skal få hjelp når de trenger det. Min tydelige beskjed til kommunene er at det ikke er grunn til å kutte i skolehelsetjenesten eller aktivitetstilbudet for eldre som følge av corona.

KAN MISTE KONTROLLEN: Helse- og omsorgsminister Bent Høie og FHI-direktør Camilla Stoltenberg advarte om at Norge står i fare for å miste kontrollen, om smitteutviklingen fortsetter. Foto: Terje Pedersen / NTB
KAN MISTE KONTROLLEN: Helse- og omsorgsminister Bent Høie og FHI-direktør Camilla Stoltenberg advarte om at Norge står i fare for å miste kontrollen, om smitteutviklingen fortsetter. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Ropstad varsler at bevilgningen til kommunene derfor skal økes, slik at de er godt rustet i møte med coronaviruset, og at også de mest sårbare skal skånes.

- Det skal legges til rette for besøk for eldre, så godt det lar seg gjøre, sier han.

Det er også bevilget øremerkede penger til eldre for aktivitetstilbud og tiltak mot ensomhet.

Det blir også bevilget ekstra penger til psykisk syke og rusavhengige.

ADVARER: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus understreker at coronaviruset fremdeles kan kontrolleres og advarer mot å gi opp kampen. Video: WHO Vis mer

Vil forlenge regelendringer

På pressekonferanse ble det også klart at Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim og regjeringen foreslår å forlenge flere av regelendringene som har blitt innført i forbindelse med coronautbruddet:

  • Omsorgspengereglene forlenges ut juni 2021, og kvotene blir doblet også i 2021. Det betyr at en familie neste år vil ha rett til minst 40 dager med omsorgspenger, sammenliknet med 20 dager i en normal situasjon.
  • I tillegg vil reglene om sykepenger ved smitte eller mistanke om smitte forlenges ut mars.
  • Den midlertidig forhøyede dagpengesatsen skulle ned til normalt nivå fra januar 2021, men blir nå forlenget ut mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer