Nå er det av med silkehanskene

Både Obama og Hillary trapper opp munnhuggeriet før morgendagens valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA (Dagbladet.no): Tonen mellom Barack Obama og Hillary Clinton er blitt langt mer uforsonlig i løpet av helga, etter som de begge har teppebombet Pennsylvania med valgkampmøter.

Alt tyder på at Obama håper å sette en stopper for demokratenes nominasjonsrace etter morgendagens viktige valg.

Det avhenger av i hvilken grad han klarer å spise opp forspranget Hillary har på meningsmålingene. Der leder hun jamt over med fem til seks prosentpoeng over sin motkandidat. Men fortsatt finnes det en velgergruppe på ti prosent som ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på.

Det er disse velgerne de to rivalene skal kjempe om de neste 30 timene før valglokalene åpner her i Pennsylvania.

Hvem driver mest skittkasting

De har kranglet om hvem som driver mest skittkasting mot den andre og hvem som bruker gamle, skitne triks vanligvis assosiert med republikanerne.

- Du har lært av republikanerne som gikk etter deg med den samme taktikken alle de årene. Jeg ville ikke at vi skal bli som dem. Jeg vil at vi skal forandre landet, har Obama sagt i velkjent stil, i et forsøk på å framstå som en annerledes politiker.

Hillary derimot mener at Obamas valgkamp er blitt så negativ at han nærmest hermer etter republikanerne når han angriper hennes planer for å gi alle et minimum av gratis helsetjenester, skriver avisa The Washington Post.

PÅ KRYSS OG TVERS: Her taler Barack Obama til velgere i Scranton. Denne helga har han blant annet vært på en togreise fra Philadelphia til Harrisburg for sanke stemmer. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/SCANPIX
PÅ KRYSS OG TVERS: Her taler Barack Obama til velgere i Scranton. Denne helga har han blant annet vært på en togreise fra Philadelphia til Harrisburg for sanke stemmer. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer

- Han har sendt ut e-poster, han har drevet reklamekampanjer der han gir en feilaktig framstilling av det jeg har foreslått. Det synes jeg er synd. Det siste vi trenger er en som har brukt så mye penger på å snakke stygt om en universell helsetjeneste, sa Hillary, da hun hadde valgkampmøte i Betlehem i går.

Lobbyistene

Men det er ikke bare helsepolitikken som har vært gjenstand for krangling. Da Obama samlet 35 000 i sentrum av Philadelphia fredag kveld, beskyldte han Hillary for å være i lomma på lobbyistene.

Selv hevdet han at han ikke hadde mottatt et eneste øre fra pengesterke interessegrupper, som for eksempel oljeselskapene.

- Sånn at når jeg drar til Washington så står jeg ikke gjeld til dem, sa Obama, og fikk høre jubelbruset fra de mange frammøtte.

Hillary har svart på påstandene med en tv-reklame som forsøker å vise velgerne akkurat hvor uavhengig Obama er:

«I løpet av de siste årene har Barack Obama tatt imot 2 millioner dollar fra lobbyister, store selskaper og grupper av mennesker som har gått sammen om å sponse han. Sjefen for hans kampanje i New Hampshire var en lobbyist for medisinindustrien, i Indiana var det en energi-lobbyist og i Nevada en casino-lobbyist», sier Clinton i en tv-reklamen, som skal gå fram til valget i morgen.

Har brukt dobbelt så mye penger

Nå er det av med silkehanskene

I Pennsylvania har Obama-kampanjen brukt rekordmye 8,1 millioner dollar eller drøye 40 millioner norske kroner på tv-reklame. Det er mer enn dobbelt så mye som de 3,1 millionene dollar Hillary brukt, ifølge analysebyrået Campaign Media Analysis Group.

Han har også brukt noen av de 40 millionene dollar han samlet inn i forrige måned, til å finne fram til potensielle velgere i Pennsylvanias mange småbyer, spesielt blant den svarte befolkningen, skriver avisa The New York Times.

Obamas mange frivillige valgkampmedarbeidere har også tatt i bruk gode gamle knep for å lokke velgerne til å stemme på sin kandidat. Blant annet har de gjennomført dør-til-dør-aksjoner, leid biler med høytaleranlegg og kjørt gjennom nabolag for å kringkaste Obama-budskapet.

Før det blir avgjort hvem som får flesteparten av Pennsylvanias 158 delegater, leder Obama med 1646 mot Hillarys 1508 delegater, ifølge Associated Press\' delegatopptelling.

Hillary har fortsatt overtaket når det gjelder antall superdelegater, det vil si de snaut 800 delegatene som kan stemme hva de vil når partikongressen skal nominere en kandidat. Obama har imidlertid tatt kraftig inn på den siste tiden, og ligger etter med 232 mot Hillarys 258 superdelegater. 

Selv Hillary-allierte mener i likhet med valgeksperter og kommentatorer at hun må vinne med minst fem prosentpoeng i morgen. Blir marginen fem prosentpoeng eller mindre, kan hun like godt gi opp kampen om å bli demokratenes presidentkandidat.

MÅ VINNE - HELST STORT: Hillary Clinton leder med fem til seks prosentpoeng på meningsmålingene. Den ledelsen bør hun helst øke om hun skal ha noen som helst sjanse til å vinne nominasjonen.