WMO om klimakrisen:

- Nå er det briste eller bære

Varmerekorder står for fall i USA og Europa. 2021 er et «briste eller bære»-år for klimakrisen, slår FNs meteorologiske organisasjon (WMO) fast.

HETEBØLGE: Kartet viser siste ukes bakketemperaturer over USA. Denne uken fortsetter varmen. Foto: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery
HETEBØLGE: Kartet viser siste ukes bakketemperaturer over USA. Denne uken fortsetter varmen. Foto: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det nordvestlige hjørnet av USA er rammet av en uvanlig hetebølge, som har fått landets meteorologiske institutt til å slå alarm.

- En farlig og rekordbrytende hetebølge trer inn fra det nordvestlige Stillehavet og innover sørlige California. Mer enn et hundretall varmerekorder står for fall denne helga og til torsdag, skriver National Weather Service (NWS), som har utstedt farevarsel og råd til befolkningen.

- Alle står i fare for ekstrem hete, men disse gruppene er de mest utsatte, skriver de, og peker på gravide, nyfødte, barn, eldre og de med kronisk sykdom.

Setter opp kjølelagre

Lørdag ble det satt ny varmerekord på 42,2 grader i Oregons største by Portland. Den tidligere rekorden var på 41,7 grader, satt i 1965.

Butikker er utsolgt for air conditioning-apparater, utendørs testsentre for corona er stengt og idrettsarrangementer er avlyst. Myndighetene har satt opp kjølelagre så innbyggere og de med mindre i samfunnet kan komme å avkjøle seg.

- Dette er livstruende hete, sa helseansvarlig Jennifer Vines for Multnomah County i delstaten onsdag i forrige uke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer