-  Nå er det de singles tur

Mens KrF-leder Dagfinn Høybråten snakker om kontantstøtte og pappaperm, vil nestleder Knut Arild Hareide (30) slå et slag for de single.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han vil at regjeringen lager en stortingsmelding der de ikke-giftes situasjon blir kartlagt.

-  I 1965 var 15 prosent av befolkningen single, nå er det 38 prosent. Samlivsmønstrene er endret. Folk gifter seg seinere, får barn seinere og etablerer seg alene før de gifter seg, og kanskje skiller de seg igjen, sier Hareide.

-  Tallene sier sitt, men hvem er de single, hva slags utfordringer har denne gruppa, og hva er de politiske løsningene? Vi har noen oppfatninger av hvem de single er, men ikke nok. Derfor vil jeg gjennom mine kanaler jobbe for at regjeringen lager en single-melding, sier han.

Tøft boligmarked

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det 740 000 personer som bor og lever alene, dvs. nesten 40 prosent av husholdningene.

Hareide er singel og har merket at boligmarkedet kan være uinntakelig for unge aleneboere.

-  Single kan være blant de mest ressurssterke, men boligmarkedet er en kjempeutfordring. Selv har jeg bodd i kollektiv eller delt leilighet med andre, sier Hareide.

Singeltilværelse betyr ikke nødvendigvis ensomhet eller noe stigmatiserende, sier Hareide.

-  Mange trives som single og foretrekker det. Men det kan også være belastende. Det er ikke så lett å si nei til å jobbe mye når man ikke har noen god forklaring på at man må hjem. Ei annen gruppe som sliter, er skilte menn.

-  Når det gjelder levekostnader vet vi at skilte menn, unge og eldre kvinner har det vanskeligst. Men vi trenger å vite mer for å finne gode løsninger, sier Hareide.

Aleneboernes tur

-  Betyr forslaget at du mener barnefamiliene har fått nok?

-  Det er gjort mye for barnefamiliene, og jeg forsvarer det. Nå er kontantstøtte og barnehagereformen på plass. Vi har også lovet å utvide pappapermisjonen, og det skal vi gjøre.

-  Men samfunnsstrukturene endrer seg. Nå er utfordringen for KrF å se ut over de tradisjonelle barnefamiliene. Vi har vært flinkere til å ta opp deres problemer enn de singles, sier Hareide.

ENSLIG, MEN IKKE ENSOM: Knut Arild Hareide er singel, men liker ikke ordet enslig. Han foretrekker å kalle seg enestående. Nå er det på tide å gjøre noe for denne gruppa, mener KrFs nestleder. Fungerende informasjonssjef Maria Hasselgård (t.h.) er gift.