Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er det dødt løp mellom Erna og Jens

Har like stor oppslutning på dagens måling. Rekordmange aner ikke hva de skal stemme.

TETTER SEG TIL: Det er ikke godt å si hvilket parti i Norge som vil være størst etter valget.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TETTER SEG TIL: Det er ikke godt å si hvilket parti i Norge som vil være størst etter valget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er dødt løp mellom Ap og Høyre i denne ukas Dagbladet-måling. Jens Stoltenbergs parti får en oppslutning på 29,7 prosent, mens Høyre-leder Erna Solberg ligger nesten helt likt med 29,6. Forrige uke var Ap klart størst, og Høyre falt med hele fem prosentpoeng. Denne uka er det Ap som går tilbake med 2,8 prosentpoeng mens Høyre går fram 2,1 poeng.  

- Hvem som blir landets største parti blir en tøff match, men jeg holder vel en knapp på Ap. Men blokksituasjonen er forholdvis og viser et borgerlig flertall, sier valgforsker Svein Tore Marthinsen.  

Også kampen om å være folkets favoritt er jevnere. Like mange som sist, 34 prosent, mener at Erna Solberg vil egne seg best som statsminister de neste fire årene. Stoltenberg rykker to prosentpoeng fram fra forrige måling. Nå mener 31 prosent at han er den beste til å lede landet.  

En av fem vet ikke Ekstra spennende blir duellen fordi rekordmange velgere ikke vet hvem de skal stemme på. Hele 19 prosent, nesten hver femte velger, har svart «vet ikke» på hvilket parti de vil gi sin stemme 9. september. Det tilsvarer rundt regnet 700 000 personer, eller godt over Oslos befolkning på 626 000.  

- Det er en tendens til at det er en større andel som ikke vet. Mange av disse er unge og førstegangsvelgere, sier avdelingsdirektør Kristin Rogge Pran i Ipsos MMI, som utfører Dagbladets meningsmålinger. 

Valgforskerne mener at de rødgrønne har mest å hente blant de som ikke har bestemt seg.  

Selv om Arbeiderpartiet nå puster Høyre i nakken, ser framtida fremdeles mørk ut for den rødgrønne regjeringen.

Sperregrensa Ap's rødgrønne partner, SV, karrer seg så vidt over sperregrensa. Også denne uka får SV 4,3 prosent. Senterpartiet går forsiktig fram med 0,8 poeng til 5,6 prosent.  Et slikt valgresultat vil gi de rødgrønne 73 mandater i Stortinget, 27 færre enn i dag.  

 

På borgerlig side går Frp tilbake 1,8 poeng til 13 prosent. Der er den laveste oppslutningen Frp har fått i Dagbladets måling siden forrige stortingsvalg. Venstre går tilbake med 1,7 poeng og ender så vidt over sperregrensa, på 4,1 prosent. KrF går fram 0,9 til 6 prosent. Høyre og Frp får til sammen fått 76 mandater. Sammen med Venstre og KrF, ville de fått 94 mandater til sammen.    

Les mer i dagens papirutgave av Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!