POPULÆR: SV-ordfører Bersvend Salbu har vært en ubestridt kjempe i Tynset-politikken de siste åtte år. Det midt i Senterpartiets domene. Nå tar han farvel med kommunepolitikken, og det har gitt enorme utslag på valgresultatet.  Arkivfoto: NTB Scanpix
POPULÆR: SV-ordfører Bersvend Salbu har vært en ubestridt kjempe i Tynset-politikken de siste åtte år. Det midt i Senterpartiets domene. Nå tar han farvel med kommunepolitikken, og det har gitt enorme utslag på valgresultatet. Arkivfoto: NTB ScanpixVis mer

- Nå er det endelig normale tilstander på Tynset igjen

Da SV-sjarmøren sa takk for seg, stakk to av tre velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Tynset i Hedmark har SV-ordfører Bersvend Salbu vært et aldri så lite fenomen.

Omgitt av Senterparti-bastioner på alle kanter - i en kommune hvor bøndenes fremste parti har styrt Nord-Østerdalens hovedstad i alle år - har Salbu tviholdt på ordførerklubba i åtte år, med nesten 30 prosents oppslutning i forrige periode og bygdas klart største parti.

Men nå er det slutt på nærmest alle måter. Etter 20 år i kommunestyret, 16 år i formannskapet og de siste åtte åra som ordfører, vil bonden, læreren og journalisten Bersvend Salbu gi seg i lokalpolitikken. Og det har gitt enorme utslag i kveld.

SV går tilbake 21,8 prosentpoeng, og står igjen med bare to av åtte kommunestyrerepresentanter. Senterpartiet, som aldri klarte å knekke Bersvend-koden, gjør et tilsvarende kjempebyks på 21,4 prosentpoeng.

- Jeg hadde håpet at det ikke skulle gå så ille. Men det er en forandring med nye ansikter, sier Salbu til Dagbladet.

- Du har vært et fenomen?

- Ja, det har vært litt spesielt. Det er jo tradisjonelt Senterpartiet som skal være sterkest i Tynset. Nå blir det de som overtar ordføreren. Jeg tror det blir bra, sier SV-veteranen.

- Hva sa du nå?

- Merete Myhre Moen blir en bra ordfører for bygda. Her er de fleste partiene enige om å dra i lag. Her sloss vi heller sammen enn å sloss mot hverandre. Vi har samarbeidet godt med både Sp, Ap og KrF. Jeg tror Moen vil gjøre en god jobb fremover, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det setter varaordfører - og påtroppende ordfører Merete Myhre Men stor pris på å høre.

Senterpartiet har slitt mot Bersvend-effekten, men er etter dagens valg tilbake på topp i kommunen med solide 43,7 prosent av stemmene.

- Ja, det har vært helt unaturlig. Nå er SV tilbake der de skal være, mens Senterpartiet er tilbake i styringa der vi skal være, ler Moen.

Hun legger ikke skjul på at den avtroppende ordføreren fra SV har vært et helt spesielt fenomen i bygda.

- Han er en trivelig, omgjengelig og samlende person. Han har prøvd å spille på lag med alle, og har vært veldig god å samarbeide med, sier Moen.

Hun har vært varaordfører de siste fire åra og er nå klar til å overta klubba.

- Dette er jeg klar for, og jeg føler at jeg har gått gradene. Så vil jeg savne Bersvend. Vi skulle gjerne hatt ham med oss videre i politikken, sier hun.

Se resultatet for Tynset og resten av landet her!