POPULÆR: SV-ordfører Bersvend Salbu har vært en ubestridt kjempe i Tynset-politikken de siste åtte år. Det midt i Senterpartiets domene. Nå tar han farvel med kommunepolitikken, og det har gitt enorme utslag på valgresultatet.  Arkivfoto: NTB Scanpix
POPULÆR: SV-ordfører Bersvend Salbu har vært en ubestridt kjempe i Tynset-politikken de siste åtte år. Det midt i Senterpartiets domene. Nå tar han farvel med kommunepolitikken, og det har gitt enorme utslag på valgresultatet. Arkivfoto: NTB ScanpixVis mer

- Nå er det endelig normale tilstander på Tynset igjen

Da SV-sjarmøren sa takk for seg, stakk to av tre velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Tynset i Hedmark har SV-ordfører Bersvend Salbu vært et aldri så lite fenomen.

Omgitt av Senterparti-bastioner på alle kanter - i en kommune hvor bøndenes fremste parti har styrt Nord-Østerdalens hovedstad i alle år - har Salbu tviholdt på ordførerklubba i åtte år, med nesten 30 prosents oppslutning i forrige periode og bygdas klart største parti.

Men nå er det slutt på nærmest alle måter. Etter 20 år i kommunestyret, 16 år i formannskapet og de siste åtte åra som ordfører, vil bonden, læreren og journalisten Bersvend Salbu gi seg i lokalpolitikken. Og det har gitt enorme utslag i kveld.

SV går tilbake 21,8 prosentpoeng, og står igjen med bare to av åtte kommunestyrerepresentanter. Senterpartiet, som aldri klarte å knekke Bersvend-koden, gjør et tilsvarende kjempebyks på 21,4 prosentpoeng.

- Jeg hadde håpet at det ikke skulle gå så ille. Men det er en forandring med nye ansikter, sier Salbu til Dagbladet.

- Du har vært et fenomen?

- Ja, det har vært litt spesielt. Det er jo tradisjonelt Senterpartiet som skal være sterkest i Tynset. Nå blir det de som overtar ordføreren. Jeg tror det blir bra, sier SV-veteranen.

- Hva sa du nå?

- Merete Myhre Moen blir en bra ordfører for bygda. Her er de fleste partiene enige om å dra i lag. Her sloss vi heller sammen enn å sloss mot hverandre. Vi har samarbeidet godt med både Sp, Ap og KrF. Jeg tror Moen vil gjøre en god jobb fremover, sier han.

Det setter varaordfører - og påtroppende ordfører Merete Myhre Men stor pris på å høre.

Senterpartiet har slitt mot Bersvend-effekten, men er etter dagens valg tilbake på topp i kommunen med solide 43,7 prosent av stemmene.

- Ja, det har vært helt unaturlig. Nå er SV tilbake der de skal være, mens Senterpartiet er tilbake i styringa der vi skal være, ler Moen.

Hun legger ikke skjul på at den avtroppende ordføreren fra SV har vært et helt spesielt fenomen i bygda.

- Han er en trivelig, omgjengelig og samlende person. Han har prøvd å spille på lag med alle, og har vært veldig god å samarbeide med, sier Moen.

Hun har vært varaordfører de siste fire åra og er nå klar til å overta klubba.

- Dette er jeg klar for, og jeg føler at jeg har gått gradene. Så vil jeg savne Bersvend. Vi skulle gjerne hatt ham med oss videre i politikken, sier hun.

Se resultatet for Tynset og resten av landet her!