Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå er det et kaos i den indre staben til Trump

Prestisjenederlag at sikkerhetsrådgiveren går av, mener professor.

- VAR VIKTIG:  USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, har vært blant Donald Trumps næreste og mest lojale medarbeidere, mener professor. Flynns oppsigelse etterlater et kaos i presidentens indre stab, sier han.  Foto: Jim Watson / AFP / Scanpix
- VAR VIKTIG:  USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, har vært blant Donald Trumps næreste og mest lojale medarbeidere, mener professor. Flynns oppsigelse etterlater et kaos i presidentens indre stab, sier han.  Foto: Jim Watson / AFP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt, norsk tid, ble det kjent at USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, går av.

I et oppsigelsesbrev skriver Flynn at han hadde flere samtaler med den russiske ambassadøren Sergej Kisljak i overgangsperioden før USAs nye president ble innsatt - og at han ga visepresident Mike Pence «ufullstendige opplysninger» om disse samtalene.

Oppsigelsen er et prestisjenederlag for Donald Trump, mener professor Ole Moen i Nord-Amerikastudier - fordi Flynn har vært blant personene i presidentens «innerste kjerne».

- Kaos i indre stab

- Flynn har vært den lojalisten som nærmest har sittet på kneet til Trump, og en av hans mest trofaste og lojale ansatte. Nå er det et kaos i den indre staben til Trump, sier Moen.

- Han har sittet 26 dager som president, men hatt flere kontroverser enn det Obama hadde i hele sin første periode, fortsetter professoren.

PROFESSOR: Professor i Nord-Amerikastudier Ole O. Moen. Foto: Knut Falch / SCANPIX
PROFESSOR: Professor i Nord-Amerikastudier Ole O. Moen. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Flynn ble umiddelbart ansett som et kontroversielt valg som nasjonal sikkerhetsrådgiver, blant annet grunnet sin steile holdning til islam.

- Det er ikke vanlig at sikkerhetsrådgiverne skal være noe annet enn fageksperter, sier Moen.

- Men med Flynn fikk man en kombinasjon av konspirasjonstenkeren og mannen med de høyrevridde ideene, som ga grunn til engstelse hos mange, sier professoren.

- Ute nå

Flynn har inntil nylig benektet at han diskuterte amerikanske sanksjoner med den russiske ambassadøren.

- Utilsiktet orienterte jeg visepresidenten og andre med ufullstendige opplysninger om mine telefonsamtaler med den russiske ambassadøren, skriver Flynn i oppsigelsesbrevet.

HYLLER TRUMP: Donald Trumps sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, har sagt opp etter drøye tre uker i jobben. I sitt avskjedsbrev hyller han Donald Trump, og sier han er sikker på at Trump kommer til å bli en av USAs største presidenter. Video: CNN Vis mer Vis mer

Moen mener Flynn «er ute nå», men tror det er lite sannsynlig at han vil bli straffet.

- Det er vel såpass ullent det han sa, sier han, men fortsetter:

- Mange spekulerer nå i hva Russland vet om amerikansk sikkerhetspolitikk. Man lurer på hva som ligger av utpressingsmidler hos russerne.

- Anti-intellektuell

Trump har aldri ikke brukt sikkerhetstjenesten på vanlig måte, mener Moen.

- Han har ikke benyttet seg av de briefingene sikkerhetstjenesten gir, men i stedet handlet på egenhånd med råd basert på amatørmessige fakta - noe som har ført til engstelse hos mange, sier han, og omtaler det som «amatørisme».

- Og denne er så gjennomgående at det er foruroligende. Det er en mangel på kritisk tenkning og respekt for kunnskap og innsikt som dominerer. Trump er en anti-intellektuell og det skjærer igjennom alt han gjør, mener Moen.

GÅR AV: Michael Flynn. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix
GÅR AV: Michael Flynn. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media