Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er det ett land i verden som forbyr skilsmisser

Malta skiller seg fra gammel lov.

ENDRER LOVEN: Etter å ha vært ett av to land med skilsmisseforbud, blir det nå lov å bryte ekteskap i Malta. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ENDRER LOVEN: Etter å ha vært ett av to land med skilsmisseforbud, blir det nå lov å bryte ekteskap i Malta. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til døden skiller dere ad ...

Mange velger derimot å bryte dette løftet før alderdom og sykdom kommer på besøk. Ifølge Statistisk sentralbyrå var det 10 264 skilsmisser i Norge i fjor.

På Malta har ikke ektefeller som har mistet følelsene for hverandre hatt det like lett. Middelhavsøya forby nemlig skilsmisser.

Folkeavstemning Men ikke i framtida. I helga var det en uforpliktende folkeavstemning på Malta, og resultatet levner liten tvil om hva flertallet ønsker.

De ønsker å skille seg fra den gamle loven.

Og selv om avstemningen ikke er like bindende for regjeringen som ekteskapet til nå har vært på Malta, lover statsminister Lawrence Gonzi å gjøre som folk ønsker, melder BBC.

- Dette var ikke resultatet jeg håpet på, men det er vår plikt å sørge for at viljen til majoriteten blir respektert, sier Gonzi.

Malta har vært det eneste landet i Europa med skilsmisseforbud.

- Separerer stat og kirke Når de nå åpner for å bryte ekteskap på Malta, er det bare ett land igjen som forbyr skilsmisser (hvis vi ser bort fra Vatikanstaten): Filippinene.

Men noen forhastede skilsmisser ønsker de ikke på Malta.

Den nye loven malteserne gikk til urnene for, innebærer at de må være separert i fire år før en skilsmisse vil bli godkjent.

Smutthullet til nå har vært en betydelig tyngre prosess. De har kunnet gå rettens vei - eventuelt søkt den katolske kirka om en annullering, en prosess som har tatt opptil ni år.

Ja-bevegelsens leder er derfor veldig fornøyd med helgas resultater.

- Dette bringer Malta inn i en ny æra, hvor stat og kirke er separert, sier Jeffrey Pullicino Orlando ifølge Efe.

SEIERSKLEM: Lederne av Ja-bevegelsen, Deborah Schembri og Jeffrey Pullicino Orlando, feirer etter folkeavstemningen. Foto: Ben Borg Cardona/AFP
SEIERSKLEM: Lederne av Ja-bevegelsen, Deborah Schembri og Jeffrey Pullicino Orlando, feirer etter folkeavstemningen. Foto: Ben Borg Cardona/AFP Vis mer