Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er det forbudt for franske supermarkeder å kaste mat som fortsatt er spiselig

Må donere spiselig mat som har passert best før-datoen.

VIL IKKE GÅ LIKE KJAPT I SØPLA: Mat fra franske supermarkeder som nærmer seg og passerer best før-datoen vil nå i større grad bli donert. Foto: AFP / DAMIEN MEYER / NTB scanpix
VIL IKKE GÅ LIKE KJAPT I SØPLA: Mat fra franske supermarkeder som nærmer seg og passerer best før-datoen vil nå i større grad bli donert. Foto: AFP / DAMIEN MEYER / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag denne uka trådte en ny lov, som forbyr franske supermarkeder av en viss størrelse å kaste mat som fortsatt er spiselig, i kraft. Det melder blant annet L'Express.

I fjor ble det ifølge NTB anslått at hver franskmann kaster mellom 20 og 30 kilo mat i året, og at dette til sammen blir mat for nærmere 170 milliarder kroner. I Norge er det blitt anslått at det kastes mat for 14 milliarder kroner i året, og som i Norge har franske myndigheter et mål om at det tallet må reduseres betraktelig.

Jacques Bailet, leder av organisasjonen Banques Alimentaires som organiserer matutdeling, sier de nå forventer å få både mer mat og mat av høyere kvalitet som de kan distribuere videre, skriver The Guardian. Han sier også at loven er viktig symbolsk.

Den nye franske loven gjør det også forbudt å bevisst ødelegge mat som fortsatt er spiselig, melder La-Croix. Enkelte franske butikker skal ha fryktet at folk som fant mat i søppelkassene deres skulle bli matforgiftet, og skal derfor ha helt blekemiddel eller såpe over det.

Natalie Mandeau, som ble kjent for norsk offentlighet etter Fuck for forrest-sexstuntet i Oslo domkirke i 2011, fortalte om nettopp den problemstillingen til Dagbladet den gang.

- Det er dumt å kaste mat. I Frankrike er det ulovlig å ta mat som er kastet og butikkene heller såpe over helt fin mat for å hindre at folk tar den, sa hun.

Men nå er situasjonen altså endret.

Og det har i løpet av det siste året dukket opp flere restauranter i ulike europeiske land som serverer mat som egentlig var på vei i søppelspannet. Også i Norge har det nylig også kommet flere ulike initiativ for å redusere matsvinn, og stadig flere matvarer merkes «best før» i stedet for «siste forbruksdag».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram