- Nå er det fritt fram for spekulanter å tenne på

Kristiserer riksantikvar Jørn Holmes nye slagplan for å hjelpe eiere av fredede bygninger.

FORBEHOLD OM PENGER:  Fylkeskonservator i Hordaland, Per Morten Ekerhovd, mener Riksantikvar Jørn Holmes (bildet) initiativ er bra dersom det fører til at flere eiere kan forsikre sine hus. - Med dagens kulturminnebudsjetter virker det ikke realistisk at offentlige myndigheter alene skal betale dersom fredede bygninger blir skadet ved for eksempel brann, flom eller vannskader. Det må et økonomisk løft på offentlig budsjetter til, sier Ekerhovd. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FORBEHOLD OM PENGER: Fylkeskonservator i Hordaland, Per Morten Ekerhovd, mener Riksantikvar Jørn Holmes (bildet) initiativ er bra dersom det fører til at flere eiere kan forsikre sine hus. - Med dagens kulturminnebudsjetter virker det ikke realistisk at offentlige myndigheter alene skal betale dersom fredede bygninger blir skadet ved for eksempel brann, flom eller vannskader. Det må et økonomisk løft på offentlig budsjetter til, sier Ekerhovd. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For at eierne av Norges rundt 3700 fredede privatbygninger skal slippe å betale dyrere forsikring enn vanlige huseiere, har Riksantikvaren bedt forsikringsselskapene om å gi dem samme forsikringsvilkår som andre.

Riksantikvaren skriver i et brev til forsikringsbransjen at det er den offentlige kulturminneforvaltningen, og ikke lenger forsikringsselskapene, skal punge ut for de ekstra kostnadene det innebærer å gjenreise eller reparere et skadet fredet bygg etter antikvariske prinsipper.

Dette trer i kraft umiddelbart.   - Virkemidler sterkt svekket Fylkeskonservator i Hordaland, Per Morten Ekerhovd, mener Riksantikvarens initiativ er bra dersom det fører til at flere eiere kan forsikre sine fredede hus.

- Med dagens kulturminnebudsjetter virker det ikke realistisk at offentlige myndigheter alene skal betale dersom fredede bygninger blir skadet ved for eksempel brann, flom eller vannskader. Det må et økonomisk løft på offentlig budsjetter til, sier Ekerhovd.

Ifølge Riksantikvaren skal fylkeskommunenes budsjett brukes dersom de bestemmer istandsetting av fredet bygning. Dersom det ikke er midler kan fylket søke tilskudd hos Riksantikvaren, og ved avslag her kan en klage sendes til Miljøverndepartementet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer