FORBEHOLD OM PENGER:  Fylkeskonservator i Hordaland, Per Morten Ekerhovd, mener Riksantikvar Jørn Holmes (bildet) initiativ er bra dersom det fører til at flere eiere kan forsikre sine hus. - Med dagens kulturminnebudsjetter virker det ikke realistisk at offentlige myndigheter alene skal betale dersom fredede bygninger blir skadet ved for eksempel brann, flom eller vannskader. Det må et økonomisk løft på offentlig budsjetter til, sier Ekerhovd. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FORBEHOLD OM PENGER: Fylkeskonservator i Hordaland, Per Morten Ekerhovd, mener Riksantikvar Jørn Holmes (bildet) initiativ er bra dersom det fører til at flere eiere kan forsikre sine hus. - Med dagens kulturminnebudsjetter virker det ikke realistisk at offentlige myndigheter alene skal betale dersom fredede bygninger blir skadet ved for eksempel brann, flom eller vannskader. Det må et økonomisk løft på offentlig budsjetter til, sier Ekerhovd. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

- Nå er det fritt fram for spekulanter å tenne på

Kristiserer riksantikvar Jørn Holmes nye slagplan for å hjelpe eiere av fredede bygninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For at eierne av Norges rundt 3700 fredede privatbygninger skal slippe å betale dyrere forsikring enn vanlige huseiere, har Riksantikvaren bedt forsikringsselskapene om å gi dem samme forsikringsvilkår som andre.

Riksantikvaren skriver i et brev til forsikringsbransjen at det er den offentlige kulturminneforvaltningen, og ikke lenger forsikringsselskapene, skal punge ut for de ekstra kostnadene det innebærer å gjenreise eller reparere et skadet fredet bygg etter antikvariske prinsipper.

Dette trer i kraft umiddelbart.
 
- Virkemidler sterkt svekket Fylkeskonservator i Hordaland, Per Morten Ekerhovd, mener Riksantikvarens initiativ er bra dersom det fører til at flere eiere kan forsikre sine fredede hus.

- Med dagens kulturminnebudsjetter virker det ikke realistisk at offentlige myndigheter alene skal betale dersom fredede bygninger blir skadet ved for eksempel brann, flom eller vannskader. Det må et økonomisk løft på offentlig budsjetter til, sier Ekerhovd.

Ifølge Riksantikvaren skal fylkeskommunenes budsjett brukes dersom de bestemmer istandsetting av fredet bygning. Dersom det ikke er midler kan fylket søke tilskudd hos Riksantikvaren, og ved avslag her kan en klage sendes til Miljøverndepartementet.

- Med dagens budsjetter bør man være tilbakeholden med å koble bevaring av kulturminner for sterkt til økonomi, og her til størrelsen på et års statsbudsjett. Det gjelder særlig i de sakene der spekulativt forfall gjør at kulturminner går tapt, sier Ekerhovd til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i sommer ble det kjent at 23 kulturpersonligheter i Norge har gått sammen om et opprop hvor de krever at riksantikvar Jørn Holme må bli sparket.

Frykter kulturminnetap Etter sjøbodbrannene i Sandviken i Bergen i 2008 gjorde fylkeskommunen vedtak om omfattende gjenreising av to svært skadde fredede sjøboder. Ekerhovd mener dette er et eksempel på en gjenreisning som kulturminnemyndighetene den gangen ikke ville hatt råd til med den nye ordningen.

- Det dreier seg om titalls millioner kroner i merkostnader for såpass store bygninger. Dette var næringseiendommer og gjenreising som ble betalt med forsikringsoppgjøret. Det ville vært et stort tap for både kulturmiljøet, byen, og for andre istandsettingsprosjekter som vill fått drastiske kutt i sine tilskudd.

- Svært dramatisk I brevet skriver riksantikvar Jørn Holme at dersom en bygning er totalskadet, og «gjenoppbygging ikke er mulig, vil kulturminnemyndigheten ikke gi pålegg om gjenreising av kopi». 

Dette mener leder i Vestfold fortidsminneforening, Ragnar Kristensen, er å sette kulturminnevernet mange tiår tilbake i tid.

- Holme fjerner vernemyndighetenes eneste ildspåsettelsesforebyggende tiltak: muligheten til å kreve gjenoppføring i kopi etter brannskade, sier han.

- Nå er det fritt fram for spekulanter å tenne på, de risikerer å bli bura inne i noen år, men hvis de sørger for at bygget brenner helt ned har de mye penger å tjene etterpå. Dette er dramatisk. 

Har hovedregel Avdelingsdirektør hos Riksantikvaren, Anne-Judith Munthe-Kaas, skriver til Dagbladet at myndighetene som hovedregel ikke krever kopi dersom det verken finnes fasade eller interiør av antikvarisk verdi tilbake.

- Slik har det vært i mange år. Hvis Kristensen mener eiere av fredete bygg er potensielle brannstiftere er det en drøy påstand som får stå for hans egen regning. Brannpåsetting er en politisak, sier Munthe-Kaas, som understreker at det er politiets oppgave å håndtere kriminalitet.

- IKKE BRA:  Ragnaar Kristiansen mener de nye retningslinjene ikke vil fungere. Foto: Privat
- IKKE BRA: Ragnaar Kristiansen mener de nye retningslinjene ikke vil fungere. Foto: Privat Vis mer

- Hvis også forsikringsselskapene nekter å forsikre våre kulturminner er vi i en dramatisk situasjon. Vårt brev er løsning for å sikre at disse byggene blir tilstrekkelig forsikret. Riksantikvaren kan fryse utbetalinger fra forsikringsselskaper slik at pengene bare kan brukes til istandsetting eller igjenoppbygging. Derfor er det viktig at fredete bygg er godt nok forsikret.

Fylkesantikvar Ekerhovd mener hver sak må avgjøres hver for seg.

- En fredet bygning kan bli totalskadd i brann samtidig som helheten i et kulturmiljø vil gjøre at gjenreising er det eneste fornuftige. Slik var situasjonen i Skuteviken i Bergen etter brannene i 2008.

- Det er viktig å gi tydelige signaler om at langsiktige hensyn til nasjonale kulturminner og kulturmiljøer er viktigere enne et års statsbudsjett.

Riksantikvaren har også blitt kritisert for håndteringen av kalkovnene på Odda, noe som fikk kommunepolitikere i byen til å bli kraftig provoserte - dem mener han gjør en god jobb.

Les også om debatten rundt Nidarosdomens hovedorgel, som skal utvides, noe som fører til at det dekker deler av Rosevinduet.